Двама премиери откриват български завод в Узбекистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/5503140 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

“Приста рисайклинг” влага $ 19 млн. в предприятие за преработка на масла

Премиерът Бойко Борисов и узбекистанският му колега Шавкат Мерзаев откриват днес завод за преработка на масла в град Ангрен, Ташкентска област.

Инвестицията в него е 19 млн. долара и е направена от смесеното дружество “Уз - Приста рисайклинг”. В него 51% има българската компания “Приста рисайклинг”, а 49 на сто са на “Узбекнефтегаз”. Акционери в “Приста рисайклинг” са братята Пламен и Атанас Бобокови и семейство Манджукови. Ръководител на новия завод е Ивайло Манджуков.

Ше бъдат разкрити 50 работни места пряко в завода и още 150 в свързани дейности.

Капацитетът на рециклиращото предприятие е 40 000 тона отработени масла на година. Предвидено е до 60% от свежите базови масла да бъдат изнасяни за нуждите на “Приста ойл” в Централна Азия и Украйна, а другата част да са за “Уз - Приста”.

“Приста рисайклинг” притежава защитена пред Американското патентно ведомство технология за инсталация за регенериране на отработени масла без аналог, съобщават от дружеството. Такава се изграждала за пръв път в Централна Азия и страните от СНГ.

С пускането на завода се намалявало замърсяването с опасни отпадъци на околната среда и нерегламентираното депониране на отработени масла в околната среда.

Инвестицията била старт на нов подход към събирането, транспортирането и съхраняването на отработените масла, с пряко положително влияние върху околната среда в Узбекистан.