Борисов: Газовият хъб "Балкан" ще поеме и руския газ (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5535304 www.24chasa.bg
Снимка: Десислава Кулелиева

“Ние така подготвяме европейския газов хъб “Балкан”, че той да поеме и руски газ. За разлика от предишното правителство, аз искам Европа да застане зад проекта, за да е сигурно, че той няма да бъде спиран.”

Това заяви пред журналисти в Народното събрание премиерът Бойко Борисов. И ги призова: “Мисля, че вие бихте ме подкрепили за тази тактика.”

Премиерът с удоволствие напомни думите на еврокомисаря по енергетика Мигел Ариас Канете, които били “ужас” за всички политически опоненти - че България е лидер в своята дейност. “И това е постигнато с много труд. И той, и аз ви казахме, че когато са спазени европейските правила, когато е гарантирана диверсификацията, а не е заробващо, има варианти всякакви”, подчерта премиерът. Пред отговорника за енергетиката на ЕС той изтъкна колко е важно газът да тече и в двете посоки.

Премиерът Борисов напомни, че на 1 юни на посещение при него пристига гръцкият му колега Алексис Ципрас и че двамата ще обсъдят и енергийните проекти и изграждането на интерконектор.

На въпрос кога може да започне изграждането на газовия хъб “Балкан” Борисов попари нетърпеливите: “Те още не могат да се разберат къде ще минава като посока, вие говорите за изграждане. Той бързо ще се строи в момента, в който се намери политическото решение.” Премиерът определи като добър знак от страна на Европейската комисия това, че на енергийния форум в Санкт Петербург ще присъстват президента на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер със зам.-председателя Кристалина Георгиева.


Вижте видео от изказването на Бойко Борисов ТУК. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки