Какво четат учениците

https://www.24chasa.bg/novini/article/5536312 www.24chasa.bg
26-годишната учителка по български език и литература Таня Петрова СНИМКА: “24 ЧАСА”

От Елин Пелин и Братя Мормареви през биографията на Лео Меси до Джон Грийн и Мартин Гилбърт

“24 часа” започна националната кампания “18 книги за вашето литературно пълнолетие”, подкрепена от VIVACOM.

Става дума за книги, които е добре човек да е прочел, когато става на 18 години и навлиза в зрелостта, нищо, че не са в учебните програми.

Всеки от авторитетно жури от 32-ма писатели, критици, журналисти ще даде своя лична класация от 18 книги. Те ще бъдат публикувани и на сайта 24chasa.bg, а читателското мнение и гласуване на сайта ще се включи като допълнителен член на журито. Вижте от 52-а до 54-а стр. списъците на 5-има от членовете на журито.

Хубаво е мъдри и зрели хора да споделят за най-доброто от света на книгите, което да даде интелектуален полет на младите. Още по-добре е обаче да дадем думата и на самите тях. Защото много често несправедливо лепим на цялото младо поколение етикети като “не пипват книга”, “неграмотни”, “невежи”.

Тази съвременна митология

успешно опровергава

младата учителка по български език и литература Таня Петрова от столичното 119-о СОУ “Академик Михаил Арнаудов”.

Читателите на “24 часа” я познават от две нейни интервюта. В едното сподели вижданията си за реформата в средното образование и предизвика оживен дебат в сайта на вестника. В другото срещна своите възгледи за образователната реформа с тези на новоизбраната министърка на образованието и науката Меглена Кунева в “24 часа” в началото на февруари.

Таня е на 26 години и преподава на шестокласници. Убедена е, че съвременните деца не заслужават имиджа си на невежи, който други им създават. Най-малкото защото никой не ги пита какво тях лично ги интересува от класическата и съвременната литература. След толкова драматични дискусии, форуми, спорове какви автори да влязат в учебните програми и какви - да излязат от тях, решава да ги попита сама. И да напише любимата учебна програма за шестокласници, съставена от самите тях.

Разделя по двойки учениците в трите класа, на които преподава и им поставя задача да представят пред класа книга по свой избор. Без ограничения върху жанра, литературната епоха, обема на произведението или стила на самата презентация.

“От февруари досега всяка седмица и в трите класа си подарявахме по едно 10-минутно бягство в света на художествената измислица. Всяка презентация се очакваше с нетърпение - най-вече защото беше глътка свежа литература в

задушливия климат на

задължителната програма Но и заради интересните заглавия, които провокираха разпалени дискусии. В класната стая нахлуха книги, избрани и обичани от децата. И нищо по-хубаво от това не може да сполети часа по литература!”, сподели младата жена.

 

Книгата си остава евъргрийн забавление за децата на всяка епоха, убедена е тя. “Четенето се случва, магията на четенето я има! От значение ли е, че в абракадабрата на тази магия днес са забъркани електронни устройства, читателски форуми и дори писателски платформи и софтуер?”, пита учителката. Експериментът й показва, че набедените за апатично-неграмотни съвременни тийнейджъри, които предпочитат айфоните си пред общуването с книгата, са

любознателни хлапета,

които не само

четат, а и творят

От експеримента си Таня Петрова стига до няколко извода, които сподели с “24 часа”:

1. Децата обичат книги, в които героите са техни връстници - 12-13-годишни хлапета. Хитроумните начини да надвиеш школската скука и да внесеш в живота си приключенския заряд на детството предизвикват истински възторг у подрастващите. Може би заради хумора, но и заради чисто човешкото желание да бъдеш разбран, да изживееш свободата си чрез тази, която постига героят, счупвайки оковите на ученическите задължения. Тази любима за децата тема ни отведе при “Седем хайдути и едно магаре” на Нушич, “Майлс и Найлс: Пакостниците” на Мак Барнет и Джори Джон, “Малкият Никола” на Рьоне Госини (с блестящите илюстрации на френския интелектуалец Жан-Жак Семпе), както и при героите на Робърт Лоурънс Стайн от “Добре дошли в лагер “Кошмар”.

2. Криминалните загадки, приключенските сюжети и фантастичните истории са безспорната класика в детския литературен живот. И тук не става въпрос за класиката в авторството, а за нея като обич, като

страст към

авантюризма

на детектива и странстването. Така до традиционните автори Ерих Кестнер (“Емил и детективите”, “Двойната Лотхен”), Астрид Линдгрен (“Роня - дъщерята на разбойника”), Жул Верн (“Пътешествие до центъра на Земята”), Даниел Дефо (“Робинзон Крузо”), Марк Твен (“Том Сойер”) и Карл Май (“Олд Шуърхенд”) се наредиха и много наши съвременници - Ришел Мийд с “Академия за вампири”, Дерек Ланди със “Скълдъгъри Плезънт”, Крис Кълъмбъс и Нед Визини с “Къщата на тайните”, Алфред Бекер с “Криминалните загадки на Леонардо”.

3. Учениците харесват книги, в които намират достойни за подражание герои и етични модели на поведение. Възхищението пред нечия физическа и интелектуална мощ захранва естествената детска потребност от имитиране, от създаване на идоли и придържане към тяхната ценностна стабилност. Безспорен любимец е героят на Рик Риърдън - Пърси Джаксън - съвременно момче, което се оказва син на древногръцки бог. Голямо беше учудването ми, когато моя ученичка - голяма почитателка на поредицата “Кръвта на Олимп”, ми сподели, че сред редовете на Риърдъновите книги се е зародила обичта й към гръцката митология. И че тя (обичта) предхожда учебните часове, в които упорито занимавах учениците си със сюжети от Олимп.

4. Идоли децата намират и сред живите герои на нашата съвременност. Житейската и професионалната

съдба на футболиста

Лео Меси,

разказана в детска биографична книга за него от Ивете Жултовска-Дарска, предизвика огромен интерес.

5. Безспорен любимец на учениците се оказа писателят Роалд Дал (“Матилда”, “Чарли и шоколадовата фабрика”, “Фантастичният господин Фокс”, “Невероятното лекарство на Джордж”). Мисля, че в такъв го превръщат необичайните сюжети, героите чудаци, свежият стил и винаги оптимистичните житейско-художествени послания на творбите му. Приятно ми стана, когато едно момиченце дойде и ми каза усмихнато, че е чело “Матилда” 4 пъти, просто защото много му харесва.

6. В избора на шестокласниците влязоха и трима български автори - Павел Вежинов със “Следите остават”, Братя Мормареви с “Таралежите се раждат без бодли” и Елин Пелин с “Гераците”.

7. Не минахме и без влиянието на американската култура и холивудската филмова индустрия - “Лабиринтът: В Обгорените земи” (Джеймс Дашнър) и “Вината в нашите звезди” (Джон Грийн). Момичетата нерядко избираха и

сладникаво -

драматични

сюжети,

в центъра на които е усложненият живот на една съвременна тийнейджърка (Girl Online от Зоуи Съг).

8. Не липсваха и заглавия, които със сериозността си предизвикаха задълбочени и дори философски размисли в клас. “Дневникът на Ане Франк” трогна с жестоката си историческа правдивост, “Чичо Томо вата колиба” постави в съвсем нов контекст “взривоопасната” за обществото ни тема за робството и свободата, а представянето на “Повелителят на мухите” ни изправи пред въпроса “Ако възрастните спасяват децата, то

кой спасява

възрастните?”

Истинско възхищение сред съучениците си предизвикаха две момчета, които, водени от страстта си към историята, представиха колосален исторически труд на сър Мартин Гилбърт за Първата световна война. Презентацията на тази единствена документална книга в нашия експеримент беше придружена от впечатляващ снимков материал, монтиран и озвучен в кратки клипчета от самите момчета. Първата световна война оживя пред нас: с безумията и жестокостта си предизвика много въпроси, а с героите и победите си - истинското детско удивление.

След края на експеримента си направих равносметка колко много съм научила от и за децата. По страниците на техните лични детски истории ги има и потребността от общуване, и желанието да бъдеш разбран, и магнетичното

увлечение

по идолите,

и страстта към непознатите изживявания. Прочетох това в избора им, в свободното и доброволно решение на всеки от тях да допусне до себе си своите десетминутни литературни гости. Думата имат децата. И затова тя никога не е звучала по-красиво!

ПО ТЕМАТА: 

Списъкът на Алек Попов

Списъкът на Дилов

Вижте кои са в журито, което ще определи 18-те книги за незадължително четене (видео)

18 незадължителни книги, които трябва да прочете всеки 18-годишен

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си