golden pages

Неволите на Златин или моят приятел, Франк Лойд Райт

https://www.24chasa.bg/novini/article/5540347 www.24chasa.bg

Да построиш къща, да отгледаш дете, да посадиш дърво – сто на сто сте чували тази поговорка. Златин също я беше чувал и като истински българин, беше твърдо решен да изпълни и трите. По възможност – със собствените си ръце (или каквито там още части на тялото му трябваха). С децата се отчете най-напред. Другите две се бавеха, понеже все не идваше подходящата възможност, но един ден и това се случи - вековната му баба почина и му завеща къща с двор на село. Без да губи време, Златин насади няколко джанки – за да може на старини да си вари ракия, както обясняваше на приятелите си. Къщата събори, тя и без това едва се крепеше. И се впусна в планове и мечти, в които се виждаше след 20 години – приседнал под сливовата сянка как отпива ракия от потна чаша и въздъхва с доволство, а отсреща му се усмихва бялата къщурка, построена лично от него. Нещо като собственик на лозя и шато в Прованс, но в балкански вариант.

Що се отнася до къщата – построяването й, според Златин, беше фасулска работа. Архитект? Конструктор? „Айде бе! – перчеше се Златин – дедо ми все с архитекти и конструктори се е разправял! Колко му е да дигна там четири стени, да не съм нещо сакат, я!“

Тъй и стори – вдигна криво-ляво четири стени с подръчни материали, да не се набутва излишно. Само че не беше предвидил Златина, която поиска да добавят и стая за майка й, че да им гостува. И килерче, да държат компотите от джанки. И ателие, където да твори (още не беше решила какво точно, но й звучеше добре). Златин сумтеше, дострояваше, буташе, докато накрая бараката заприлича на безформен кашон. И горе-долу такава се оказа и здравината й, защото при първия силен порой част от нея се срути. Слава богу, не върху тях.

Все още у част от българите битува убеждението, че архитектът не върши кой знае каква работа и е излишен разход, който се прави с неудоволствие. Това е дълбока заблуда. Добрият архитект е изключително важен – не само от гледна точка на естетиката, но и на функционалността.

Защо е важно да наемете добър архитект?

Дори да имате идея и визия за това как трябва да изглежда домът-мечта, от идея до изпълнение има дълъг път. Често това, което искаме, е неизпълнимо от техническа гледна точка и нефункционално. Архитектът е този, който ще „приземи“ нещата, ще ви помогне да си изясните виждането и ще направи желанията ви приложими. Затова е важно да изберете специалист, с когото можете да комуникирате добре, за да бъде проектът успешен.

Добрият архитект ще анализира вашите изисквания, потребности, начин на живот, хобита и бюджет и на тяхната база ще предложи креативно решение, което да отговори на вашите нужди. От самото начало той работи съвместно с вас, за да може ако изискванията ви се променят с течение на времето, корекциите да се отразяват веднага.
Архитектът осъществява връзка с изпълнителите. Той ще ви помогне с избора на фирми и майстори за изпълнението на проекта, което е голямо улеснение, ако сте извън тази сфера и не познавате никого. Професионалистът ще координира цялостния работен процес, ще следи за спазване на срокове и законови рамки.

Архитектът ще ви помогне и да изберете най-подходящите и качествени материали и технологии, съобразени с вашия бюджет. Той знае как да използва максимално всички ресурси и да намери най-доброто съотношение качество/цена. Освен това може да проектира къщата ви така, че да е енергоефективна и да спестява излишни разходи за осветление и отопление, което е добра инвестиция в дългосрочен план.

Как да изберете добър архитект?

Като за начало, имайте предвид, че архитектурата е динамична професия и в момента до немалка степен зависи от софтуера, който архитектът използва. Много архитектурни фирми нямат възможност да инвестират непрекъснато в обновяване на софтуера и да са на гребена на вълната по отношение на новости и технологии.

Проучете архитектурните фирми във вашия град – най-добре чрез

Golden Pages,

а след това посетете офисите на тези, които сте набелязали. Отделете нужното време, за да разпитате за всичко, което ви интересува.

Образованието е изключително важно при избора на добър специалист по принцип. В конкретния случай, той няма как да не е завършил архитектура, но това не му гарантира талант. Ако имате възможност, разберете дали има спечелени награди и за какви обекти. Разгледайте предишни негови проекти и преценете допадат ли ви като стил. Що се отнася до методите му на работа – потърсете информация отзиви от предишни клиенти в интернет.

Опитът също е много важен, но не подценявайте и младите архитекти – в определени случаи те могат да са по-гъвкави, адаптивни и колаборативни, а и по-запознати с най-новите технологии.

И като казахме технологии – разпитайте архитекта дали използва 3D софтуер и какъв. С него проектът се прави изцяло в три измерения (3D), което позволява да бъдат избегнати и много грешки и проблеми, които възникват при двуизмерното скициране. Този софтуер има много възможности, като например да следи за правилния размер и съотношение между вратите и прозорците в сградата. Освен това във всеки един момент можете да видите как реално ще изглежда постройката.

По отношение на цените – можете да проверите тарифите в официалния сайт на Камарата на архитектите в България, за да сте сигурни, че нито ще ви смъкнат кожата с безбожни хонорари, нито пък ще ви вземат съмнително малко за сметка на качеството.

И когато изберете „своя“ архитект, оставете го да си свърши работата. Да, къщата е ваша, но той е специалистът. Вместо да се опитвате да наложите своите виждания на всяка цена, вслушайте се в съветите му. По-добре действайте в разбирателство, за да се получи накрая добър резултат – красив, функционален, вашият мечтан дом.

golden pages