Президентът Плевнелиев и "24 часа" отличиха "Големите малки" в бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/5541696 www.24chasa.bg
Президентът Плевнелиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова се поздравяват. На заден план от дясно на ляво са финансовият министър Владислав Горанов, издателят на "24 часа" Венелина Гочева и главният редактор на вестника Борислав Зюмбюлев Снимки: Николай Литов

10 фирми получиха наградите "Големите малки" на "24 часа" на церемония в София тех парк. Една от наградите връчи президентът Росен Плевнелиев.

Всяка от десетте компании, отличени от 85 подали документи фирми" ще получи безплатна реклама на страниците на "24 часа". Другите участници пък получават 50% отстъпка от рекламната тарифа на вестника. 

Президентът Росен Плевнелиев отличи компанията "Ортотех".

"Благодарим на една национално отговорна медия, които показват как да бъдем полезни на национално отговорни каузи. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му", отбеляза Плевнелиев. "От гаражи се раждат големи компании и най-големият страх на големите е, че в някой гараж някой в момента обръща пазара", заяви още президентът. "Икономиката се променя и всеки малък може да стане много голям", насърчи Плевнелиев участниците.

"Ортотех" роизвежда индивидуални медицински изделия, стелки, шини и ортези, които помагат на хората да проходят.

"Президентът е инженер, аз съм лекар. Има няколко неща, които искам да ви кажа", започна словото си Йовко Гюров, управител на "Ортотех". "Мозъците на България не винаги изтичат", каза той като представи 28-годишната управителка на фирмата Красимира Русинова.

"Ние опитваме хората, които страдат да страдат малко по-малко. Не винаги работим за оборотите и печалбата", подчерта Гюров.

"Преди дни НСИ обяви, че средната заплата в София е стигнала 1300 лв. В последните години безработицата в столицата е устойчиво под 3%. Тези данни се дължат на бизнеса, който разширява пазарите си, а за града и хората това означава по-добро качество на живот. Над 95% от фирмите в София са в категорията малък и среден бизнес", каза при откриването на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова.

33 проекта с гаранции над 2,4 млн. лв. и финансиране над 36 млн. лв. е осигурил общинският фонд за малък и среден бизнес. Софи се утвърди сред лидерите в ЕС за стартиращ бизнес, посочи още тя.

Идеята на София е да подкрепя не само големите инвеститори, изтъкна кметът на София.

"Малките са големи със своите мечти. Вярвам в развитието на малките компании и България ще стане един иновационен център на Европа", каза при откриването Йолиян Иванов, шеф на София тех парк.

Димитър Шумаров от Пощенска банка връчи наградата на фирмата "Ескрео". Компанията е стартъп за производство на дъски за писане, пример как от детско забавление може да се направи бизнес. Наградата получи управителят на фирмата Ясен Русев.

"Щастлив съм, че имам правото да връча първата по ред награда. За втора поредна година "24 часа" прави този конкурс. Ние в Пощенска банка правим поне 10 срещи на година със собственици и управители на малки фирми, за да намерим синергия с тях и да бъдем успешни заедно", каза Димитър Шумаров, главен финансов директор на "Пощенска банка".

Пощенска банка отличи и още три фирми по своя инициатива - "Роял Бийс", която произвежда пчелен мед, "Интериорпроект" ЕООД, която произвежда забавители за горене и технологии за пожарозащита и "Роузис Марк", която е специализирана в продукти от българска роза. Трите фирми получиха година безплатно банково обслужване, обясни Александър Пунчев от "Пощенска банка".

"Да започнеш малък бизнес се изисква много смелост и е радващо, когато има оценка", споделиха от "Роузис Марк".

Людмил Каравасилев от "Метро България" пък връчи наградата на Асен и Валентина Цекови от фирма "Добра година". Тази компания се занимава с търговия и промотиране на български вина и в магазина си продават само и единствено българско вино.

"Благодар и пийте българско вино", каза при награждаването Асен Цеков.

"Радваме се, че след като рботим с много малки фирми имаме възможност да участваме в награждаването", каза Людмил Каравасилев. Метро също има инкубатор за малки компании.

Деян Кастелиц от Мтел пък награди фирма "Веспа ВП" ЕООД. Тя е един от лидерите у нас в производството на машини за рециклиране на пластмаса. Освен това произвежда и ергономични бюра, които се борят със затлъстяването в офиса.

"Благода на всички за честта, която ни отдадохте и че помагате на малките фирми да постигат своите големи мечти", каза представителката на "Веста ВП" Кремена Пантелеева.

Такива инициативи са много важни за икономиката, подчерта Деян Кастелиц. В Мтел ние ценим хубавите идеи и оценяваме иновативния подход на "Веспа ВП" в производството на работни бюра, допълни той.

Елен Георгиев от микрофинансиращата институция ДЖОБС връчи наградата на пловдивската фирма "Мели-М" Това е една от малкото фирми в страната, които произвеждат фолклорни носии и идават работа на 11 служители.

"Ние създаваме нещо специфично, което е визитката на нашата страна", каза управителят на фирмата Марияна Викиева.

"Микрофинансиращата институция ДЖОБС работи отскоро, но дава възможности на този бизнес, който е отхвърлен от големия финансов пазар", обясни Елен Георгиев.

Румен Иванов от Ди Ейч Ел България пък връчи наградата на фирма "Скатери", която произвежда прясна италианска паста за едни от най-добрите български ресторанти. Наградата получи Диана Велева от компанията.

Ди Ейч Ел връчи награда на още три експортно ориентирани компании.

"За нас е чест да участваме в тази инициатива и да помагаме на компаниите да намират нови пазари", каза Румен Иванов. Наградата на трите компании е по една безплатна пратка на месец до края на годината. "Джей Пойнт Кадрс" е фирма за производство на пластики и бе отличена като завладяваща нови пазари. "Амет" ООД също бе отличена като бързо растяща изнасяща компания. Третата фирма със специална награда пък бе "Симонас Кардс", която също произвежда пластики.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов пък отличи фирма "Про Смарт", стартъп за софтуер и хардуер. Компанияте  създала устройство за управление от разстояние на домашни бойлери. Наградата получи Валентин Харизанов и от "Про Смарт".

Не деля на печеливши и непечеливши фирмите, които са тук, подчерта Евгений Иванов.

Петър Кънев, шеф на икономическата комисия в НС и Мариета Захариева от Агенцията за малки и средни предприятия също отличиха "Амет". Операционни маси в Австралия и Нова Зеландия работят с медицинска електроника на българската фирма, произвежда и апарати за електрохирургия. 

"С участието си искаме да дадем на младите хора кураж да започнат своя бизнес", каза Жанет Попова, управител на "Амет".

Даниела Визиева, зам.-министър на икономиката пък отличи отново "Джей Пойнт Кардс", фирма събрала почти максималния брой гласове от журито. Наградата получи Александър Манев.

"Дано станем всички големи големи", пожела си той.

"Норте" ЕООД, стартъп за производство на биоразградими четки за зъби, бе отличена от финансовия министър Владислав Горанов. Наградата ве Светла Тумангелова, управител на компанията, която вече е пробила на доста чужди пазари като Франция, Испания и Гърция.

"Нашата фирма е семейна, но работим с любов и честно и заради това тази награда означава много за нас. дано българските потребители също се обърнат към екопродуктите", каза тя.

"Това че има такова събитие е много добра новина", каза Горанов. Той обърна особено внимание на хигиената на правена на бизнес, която дава възможност на малките фирми да избуяват на открит пазар. "Моите пожелания към големите малки догодина е да са малките големи", завърши той.

  

                                            

Още по темата:

Президентът: Държавата да даде път на големите малки, за да порасне голяма                                                                                                                                             

Горанов: За малките - нормален и справедлив пазар