Десетте “Големи малки” респектираха властта с идеи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5544844 www.24chasa.bg
Финансовият министър Владислав Горанов, зам.-министърката на икономиката Даниела Везиева, президентът Росен Плевнелиев, главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на икономическата комисия Петър Кънев и издателят на “24 часа” Венелина Гочева (от ляво на дясно) аплодират бизнесмените.

“24 часа” ги награди

за успешен бизнес

за втора поредна година

РАЛИЦА ДАСКАЛОВА

100% биоразгадими четки за зъби, стена в офиса, в която можеш да пишеш съобщения за колеги или за началници, а защо не и мнението си за последните.

Бюра, които съвсем не разрешават на служителя да се заседява, тъй като работи до тях прав, или италианска паста, в която са влюбени стотици ресторанти, защото е прясна и само след 2-3 минути е в чинията на клиента.

Тези и други идеи, хрумнали в нечия българска глава, днес са вече продукти, изнасяни на няколко континента.

Идеите на българските предприемачи от малкия бизнес очароваха непресторено президент, министри, депутати и журналисти на второто издание на конкурса “Големите малки”. Събитието, на което вестник “24 часа” срещна власт и малък бизнес, се проведе в понеделник в бизнесинкубатора на “София Тех Парк”.

“Къде другаде сте виждали да са дошли заедно при вас финансовият министър с депутати и със столичния кмет”, попита президентът Росен Плевнелиев. Той благодари на предприемачите за силата да дават работни места и на “24 часа” за идеята, която подкрепя семейните компании- най-важните за българската икономика.

10 малки фирми бяха отличени от специално жури. (Виж кои долу). Те ще получат реклама в “24 часа”на стойност 10 хил. лв. Още по три допълнителни награди дадоха партньорите ни от Пощенска банка, “DHL Еxpress” - България.

Всички участници в конкурса ще имат право на 50% намаление от рекламните тарифи на вестника. Представител на властта сподели, че на награждаването на “Големите малки” се е потопил в проблемите на реалния бизнес, което не ставало и на срещи на високо ниво в парламента.

“Вие сте големите, идеите ви са големи, ще стане голям и бизнесът ви”. Такива реплики се чуваха през цялото време в залата от представители на властта към предприемачите. А те повечето, оказва се, са започнали преди година-две - някои с две шевни машини и в гараж, други само с един компютър. Днес при тях работят семействата им и други още по няколко други семейства. Следва конкурс “Големите малки 3”.

“24 часа” благодари на партньорите за “Големите малки” - Пощенска банка, “Метро”, Българска банка за развитие, Мтел, “DHL- Еxpress България, министерство на икономиката, Агенцията за малки и средни предприятия, КРИБ, “София Тех Парк и “Ол ченълс”. 

Президентът Росен Плевнелиев: Държавата ще порасне голяма, като даде път на тези компании

Обединени сме от чувството на благодарност към една национално отговорна медия - “24 часа”, която показва как можем да бъдем полезни за национално отговорни каузи. Всички тук знаем и казваме - човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Така е и с държавата, така е и с бизнеса. Няма по-точно определение от това да наречем малките “Големите малки”. Примерите по света са колкото искате. Безброй. От гаражи се развиха милиардни компании. А най-големият страх на големите е, че в някой гараж някой в момента обръща пазара.

Благодаря на вестник “24 часа”, защото той дава инструмент, платформа за развитие на “Големите малки”.

Знаем, че една държава, за да порасне Голяма, трябва да даде път на големите малки. Даваме си сметка, че 96% от компаниите ни, 70% от работните места, голяма част от експорта на България, голяма част от потенциала ѝ - икономика, инвестиции и работни места, са в малките и средните предприятия. Дай боже да успеят. Стискам ръката на всички, като президент оставам един от вас - от Големите малки с амбицията да станат Големи. 

Владислав Горанов, министър на финансите: За малките - нормален и справедлив пазар

Тук съм не само като представител на правителството, но и като един млад човек, който има претенции за иновативно мислене, заяви финансовият министър Владислав Горанов на церемонията “Големите малки”.

Ще взема пример от последната награда, за да очертая приоритетите на Министерството на финансите, и те са свързани с идеята за правене на бизнес. Идеята за правене на бизнес координира към правилата на играта, към възможността посредством борбата със сивата икономика да даваме възможност на малките да избуяват върху здравословната среда на нормален и справедлив пазар.

Това координира и с осигуряване на достъп до евтини и бързи услуги, в които Министерството на финансите без излишно самочувствие, е доста напред както по отношение на Националната агенция за приходите, така и по отношение на Агенция “Митници”.

Моето пожелание към “Големите малки” е догодина да са малките големи, заяви финансовият министър. 

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Истинска радост за мен е, че съм тук

За мен е истинска радост да съм тук, в “София Тех Парк”, едно пространство,което се надявам да се развива с високи темпове, да предоставя среда и възможности за бизнеса. НСИ обяви, че средната заплата в София е достигнала 1300 лв. и е мястото с най-висок доход за работещите. През 2015 г. безработицата беше под 3%. Всичко това се дължи на бизнеса, който създава работни места и доходи и разширява пазарите си. Затова приветствам в. “24 часа” за инициативата да отличи успешния малък бизнес. Над 95% от фирмите в София са малки и средни. Столичната община чрез общинския фонд за малки и средни предприятия гарантира кредити на фирми. Във фонда се заделят 10% от средствата от общинската приватизация и се финансира до 50% от кредита на малки фирми. Досега по този механизъм са подпомогнати над 300 фирми и са отпуснати кредити за над 36 млн. лв. само за 2015 г. Общинският фонд подкрепи 33 проекта с гаранции за 2,4 млн. лв. и с кредити за 8,6 млн. лв.

Петър Кънев, председател на икономическата комисия в парламента: Идеята на “24 часа” е наистина великолепна, скоро ще поканя предприемачите в парламента

РУМИ ДЕНЧЕВА

“Идеята на “24 часа” е наистина великолепна. Бях изненадан както от интереса на фирмите, така и от интереса на държавния мениджмънт, който присъстваше там. Години наред съм в тематиката на работодателските организации като един от съоснователите им и досега винаги съм попадал на конкурси, където се явяват големи и още по-големи компании. За първи път съм на конкурс, където са представители на 96% от българската икономика- малките и средните фирми.

Приятно ме изненада това, че всички те са основно иновативни компании и свързани с реалното производство. Омръзнало ми беше да гледам търговски вериги, представителства, бизнеси далеч от производството. Европа и България имат нужда от реални производства. Основната задача на икономическата комисия на парламента, която ръководя, е създаване на оптимална бизнес среда. Винаги съм твърдял, че големите намират начин да се оправят, а битката с бюрокрацията е най-трудна за малките и микрофирмите. А те са 355 000, в тях работят 638 000 човека, или средно 1,7 души. Малките са 23 600 и в тях работят 470 хил. души - средно 19 души на компания. Сметнете - по всички евронормативи микрофирмата е от 0 до 9 човека, а у нас е под 2, малката фирма е от 10 до 49 човека, а у нас - под 20.

А в микро- и малките фирми, взети заедно, са повече от половината работещи у нас. Те имат право да бъдат поканени в комисията по икономическа политика и аз обещавам да го направя възможно най-скоро, за да видим с какво можем да им бъдем полезни като законодатели. 

Евгени Иванов, изпълнителен директор на КРИБ: Малките са по-гъвкави, на големите срежат ли им крак, главата разбира след година

МАРИЯНА БОЙКОВА

На форума “Големите малки” видях, каквото очаквах. От 2-3 г. КРИБ се отвори за малкия и средния бизнес. Не сме само организация на едрия капитал, както за добро или лощо ни наричаха. Малкият бизнес е гъвкав и може да реагира на момента. При големите трябва време да обърнат курса. Както се казва, тежките гемии не са мобилни, може да пострадат, дори да загинат. Няма да споменавам име, но ръководител от един огромен концерн ми каза, ако ни срежат десния крак, главата ще разбере след 1 година.

Бях очарован от малките фирми, семейства, които са разработили иновативен продукт и го продават в целия свят. Това ме ощастливи.

Малките фирми могат да членуват при нас, но чрез браншовите организации или чрез регионалните клонове, защото им е трудно да плащат големия членски внос. Масово приемаме малки фирми през регионалните си клонове. На 17 юни ще открием и в Бургас.

Навремето взехме решение да сме организация на големите, защото се притеснявахме, че ако отворим широко вратите, ще ни залеят с искания. Сега сме толкова големи, че можем да обърнем внимание на това, което ни казва малкият бизнес през регионалните клонове. Ще ви дам пример с Хасково. Там фирма, която добива инертни материали, ни сигнализира за незаконен добив. Оплакването дойде при нас през регионалната ни структура. Решихме проблема, като се обърнахме към министерството. На малката фирма може да не обърнат внимание, но на КРИБ обърнаха. 

Димитър Шумаров, изпълнителен директор и главен финансов директор на Пощенска банка: Малкият бизнес има потенциал, трудностите могат да са полезни

За нас малкият бизнес значи много. Неслучайно сме една от най-активните банки в кредитирането на малки и средни фирми, но не спираме само дотам. От години помагаме на предприемачите със съвети - и наши, и на независими експерти и икономисти на бизнес конференциите “Пощенска банка среща бизнеса”, като само тази година вече имаме над 30 подобни срещи. Именно от тях, а и тук, на конкурса на “24 часа”, научих, че трудностите могат за бъдат полезни, да те правят по-инициативен, търсещ нови пазари, да въвеждаш иновации, за да съхраниш служителите си и да подсигуриш спокойствие за техните семейства.

“Големите малки” е прекрасна платформа, която дава поле за изява на малкия бизнес, който обикновено е извън прожекторите. Тази инициатива ни помага да научим за добрите практики на малките и средни компании у нас, които често са гъвкави и предусещайки настроенията на клиентите, се адаптират към промените.

Димитър Шумаров, изпълнителен директор на Пощенска банка, връчи наградата на Ясен Русев от фирма Еsсrео. 

Елен Георгиев, зам. изпълнителен директор на МФИ “Джобс”: В България има мислещи хора с нестандартни идеи

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Работата на Микрофинансиращата институция “Джобс” към Българската банка за развитие е 100% насочена към микро- и малки предприятия. Така че едва ли може да се каже, че научавам нещо ново за проблемите им. Но някои от сюжетите на малкия бизнес, които бяха представени на форума “Големите малки” не ги бях чувал, бяха нестандартни и новаторски. Такава е, ако искате и фирмата, която наградих - “Мели-М”. Тя произвежда български фолклорни костюми, изнася ги и в чужбина. В тази връзка научих, че действително има мислещи и предприемчиви хора у нас.

Иначе и при нас в МФИ “Джобс” има иновации, но те са далеч по-малко, отколкото са хората с малко земеделско производство или от транспортния сектор. Може би не ни познават достатъчно, за да знаят, че можем да подкрепим и иновативни идеи. Ние подаваме ръка на всички, които са отхвърлени от финансовия пазар. Защото, за да отпусне кредит, една банка иска поне 2 г. назад отчети, баланси, история на фирмата. Затова и каним всички участници в “Големите малки” да дойдат и да видим какво можем да направим за финансирането им.

За съжаление, в България не се развиха т.нар. венчърс фондове, които влизат в капитала на стартиращия бизнес. Защото нещата не са само финансиране. Вярно е и че иновациите търсят по-евтини пари, защото рисковите фондове не могат да се сравняват с банките, при тях лихвите са по-ниски. Но рисковите фондове са необходими за България. Те дават стартовия капитал и например на 5-ата година собствениците изкупуват обратно дела им. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тренировките ме спасиха от смъртта, казва Мис Фитнес Ралица Кашинова Ралица Кашинова е най-секси бодибилдърката у нас! 25-годишната красавица е родом от Самоков, но вече е завладяла сърцата на мъжката аудитория. Спортът е в кръвта на хубавицата от малка, тъй като е родена в семейство на борци. “Баща ми е борец, сестра ми също,

И кметски майки под ножа на телефонните мошеници Звънят на техни роднини, че са катастрофирали Катастрофираме по три пъти на седмица. Това не се търпи! Така избухнаха депутати от всички политически сили, чиито родители също са станали жертви на телефонни измами. Избраници от власт и опозиция като един се ожалиха,

В последно време радиотелескопът "Аресибо", разположен в Пуерто Рико, регистрира цяла поредица от съобщения, имащи изкуствен произход, съобщи Сет Шостак, главен астроном на Института SETI, който се занимава с търсенето на контакти с извънземни. Според данните, става дума за 72 сигнала, излъчени от неизвестен източник от галактика ,