Мистериозната д-р Ружа скочи от Миро Каризмата на Том Джоунс за 1 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5554116 www.24chasa.bg

Криптовалутата на бизнесдамата “уанкойн” набра близо 2 млн. клиенти, съмненията за измама остават

Датата е 30 май 2016 г., мястото - “Виктория Алберт музей” в центъра на Лондон. Сградата е наета от българката с немски паспорт д-р Ружа Игнатова - официално представяна по света като създател на криптовалутата уанкойн.

В понеделник д-р Игнатова празнува 36-ия си рожден ден.

Над 250 гости от цял свят пристигат на партито ѝ. Гвоздеят на вечерта е легендата на световната музика Том Джоунс.

Само година преди това д-р Ружа отбелязва празника в центъра на София, а сградата е една от най-красивите в столицата. Мястото е частен клуб, нает специално за целта. Тогава криптовалутата, която Игнатова представя по цял свят, е само на няколко месеца.

Гостите се поздравяват помежду си със знака на уанкойн - палец и показалец образуват нула, а останалите пръсти са вирнати нагоре. Забавлява ги Миро от “Каризма”.

Разликата от родния изпълнител до Том Джоунс може да се сравни единствено с близо 2 млн. души, които са повярвали във валутата на бъдещето между двата рождени дни на бизнесдамата. Поне така се представя уанкойн по света. И основно в Азия. Обещанието - бързи пари, ако се включиш в уанкойн и си купиш обучителен пакет.

Гениален

маркетингов

ход на гърба

на биткойн

или грандиозна измама с пирамидална структура, която скоро ще се срути? Това е основният спор между привържениците на Ружа Игнатова и опонентите ѝ (виж карето на 15-а стр.).

В последната година Ружа Игнатова стана известна с това, че изкупува сгради в идеалния център на София. През есента на 2015 г.

плати 8,4 млн.

лв. за сградата

на ресторант

“Крим” на

ул. “Славянска”

Нейна фирма купи от “Джи Пи холд” (свързана с една от сперените обществени поръчки за строежа на магистрала “Хемус”) сграда на пл. “Славейков”, където е централният офис на уанкойн.

Собственост на Ружа е и къщата на бившия кмет на София Димитър Моллов (1895-1896) на пл. “Народно събрание”. Регистрираната в Обединените арабски емирства “РИСГ Лимитед” е собственост на Ружа Игнатова. Фирмата отскоро е съдружник със сестрите Боряна и Анна Шехтови в българската “Про Диал”, която в началото на 2015 г. купи 114 дка до морето край Несебър, придобити от Министерството на отбраната.

Ружа Игнатова обаче рядко посещава имотите си в София. Тя пътува по света, за да рекламира “дигиталната валута на бъдещето”.

Български бизнесмени, които са имали контакт с атрактивната русенка, казват, че тя е неузнаваема в последни две години. Новото лице и тяло издавали сериозни вложения в чужди светила на комзетичната хирургия. Преди това тя била възпълничка, с груби черти.

Все по-стремителната ѝ биография обаче смущава доста нейни партньори. Част от тях смятат, че освен бизнес нюх, Ружа е нечие подставено лице, което успешно борави със сериозни средства. Наскоро българин, който работи сериозно на китайските финансови пазари, предупредил своите партньори в София, че скоро ще се окаже, че уанкойн е пирамида. В Китай, където тази валута е най-развита, та, тече разследване.

В София седалището на уанкойн е в сградата на пл. “Славейков”. Официално Ружа Игнатова развива дейността на криптовалутата си чрез българското дружество “Уан нетуърк сървисез”. То се управлява от майка ѝ Веска и е собственост на “Пегарон Инвест” ЕООД. То пък е 100% притежание на “Артефикс Европа” ЕООД - управлявано от Красимир Ников и собственост на Веска Игнатов. Бащата на д-р Ружа Пламен също има мащабен бизнес в България с изкупуване на недвижими имоти.

От Русе през Германия до фирмите на Цветелина Бориславова и световната дигитална общност. Пътят на 36-годишната Ружа Игнатова в бизнеса е мистериозен, но шеметно усспешен. Поне засега.

Според официалната ѝ биография е родена през 1980 г. в Русе. Майката Веска и бащата Пламен са студенти там. След това семейството живее в Плевен и София. През 1990 г. заминават за Германия и стават немски граждани. Ружа получава образованието си там.

Завършила

право за

две години и

половина

Взема и докторска степен. Преподавала сравнително право между английската, френската и немската правна система. По време на следването си за известно време е член на Християндемократическата партия и младежки лидер на партията.

В Германия среща и съпруга си - адвокат Бьорн Щрел, който по-късно също ще започне бизнес дейности в България.

Ружа Игнатова се отказва да учи в Оксфорд, въпреки че спечелила стипендия. По това време ѝ предложили да стане мениджър “Проекти” на международната финансова компания “Макинзи”. Работи с големи банки от Европа.

Бизнес историята на семейството ѝ в България започва през 2008 г. Тогава Игнатови стават собственици на леярско предприятие в Габрово. Този период е свързан с неизплатени заплати на работници, дългове към доставчици и съдебни дела.

През юли 2009 г. Ружа Игнатова влиза в съвета на директорите на “Сиайсиеф” - фонд за инвестиции на Цветелина Бориславова.

11 месеца по-късно тя е била отстранена. В биографията ѝ обаче тази част е пренебрегната. Бивши нейни колеги подозират, че Ружа Игнатова измисля своята биография, няма професионални качества, нито компетентост. Присвоява си обаче най-вече чужди идеи.

След това Ружа Игнатова се отдава на “криптовалутите”. Пуска своята уанкойн през септември 2014 г., като по информация от специализираните форуми е била част от друга такава - бигкойн, която също се ползва със съмнителна слава. През 2014 г. на лъскава церемония в столичен хотел се присъжда наградата “Бизнесдама на годината”. Водещи са Ива Екимова и Евгени Минчев.

И победителят

е... д-р Ружа

Игнатова

“Създава и структурира портфолио за 75 млн. евро. Има две книги на немски и китайски език, както и амбицията да измести от първото място биткойн, чиято капитализация е над 7 млрд. лв”, представят я водещите. Ружа блести в червена рокля и не сваля усмивката от лицето си.

“Искам да благодаря на всички вас, които сте тук, на моя екип и на гостите ми от Великобритания, Скандинавия и Азия. Създадохме компанията преди 2 месеца и вече имаме 10 хил. клиенти”, казва Ружа Игнатова под аплодисменти. Датата е 5 декември 2014 г. Към 2 юни 2016-а броячът в сайта на уанкойн показва 1,909 млн. Рекламират се обучителни пакети как да печелите от уанкойн на стойност от 110 евро до 27 хил. евро. Компанията въвежда и собствена разплащателна карта, която да важи за цял свят.

Въпреки съмненията за измама

в прокуратурата

и МВР няма

сигнали за

престъпна

дейност

от компанията на Ружа Игнатова.

Единствено през октомври 2015 г. от КФН разпространяват следното съобщение, в което дори не се посочва уанкойн: “Потенциалните инвеститори и потребители трябва да имат предвид, че инвестицията в такива “криптовалути”, които вече надвишават 400 различни вида, крие висок риск. При изпадане в несъстоятелност на организатора на такъв вид дейност лицата не подлежат на компенсация от Фонда за компенсиране на инвеститорите.”

Подобни съобщения от националните банки има и в Латвия, Австрия и Унгария. В Китай, където е най-големият пазар на уанкойн, тече разследване. В същото време Ружа Игнатова организира семинари в Близкия изток, за да промотира криптовалутата си. 

Търговията с дигиталната
валута е на вътрешен сървър

Създадената от българката д-р Ружа Игнатова криптовалута уанкойн има доста съмнителна репутация в мрежата. Макар да се рекламира като следващия биткойн, уанкойн е централизиран - цялата търговия с него се извършва на вътрешен сървър. За разлика от първообраза си, тази криптовалута не е с отворен код и за да започне да се копае, човек трябва да плати. Според сайта на компанията са се присъединили близо 1 910 400 души, а изкопаните уанкойни са около 675 млн.

“Предлагаме не само криптовалута, но и цялостна концепция", описват дейността си от фирмата. От секцията продукти в сайта им човек може да си закупи платени пакети за обучение за търговия с виртуални валути и конкретно с уанкойн. Цените варират от 110 евро до 27 500 евро. Всеки от тях предлага обучение по виртуални валути и различни бонуси, с което човек може да спечели “огромни приходи”. Има опция и да получавате пари от всички новопривлечени членове, които инвестират в уанкойн или станат членове на концепцията. Така от компанията обещават приходи на принципа на мрежовия маркетинг.

Именно тази стратегия кара потребителите в мрежата да описват уанкойн като поредната финансова пирамида.

“Схемата работи по следния начин. Привличат хора, които плащат определени суми пари, като в замяна получават токени уанкойн (разбирай цифрички в компютъра) и някакво обучение за криптовалути. На всеки няколко месеца цената на уанкойн нараства, а количеството ви койни се удвоява.

Съответно създателите организират борса, на която участниците могат да си продадат койните. Парите за изплащане на печалбите идват единствено от новопривлечените инвеститори. За момента борсата работи, защото създателите изкуствено създават пазарно търсене и изкупуват монетите на хората, които са достатъчно умни, за да излязат от пирамидата навреме, като използват пари от новопривлечени инвеститори. Според описанието на уанкойн, когато бъдат добити всички 2 млрд. монети, борсата ще стане публична и тогава цената на уанкойн ще се определя от съотношението пазарно търсене и предлагане.

Само че всички инвеститори до момента или по-голямата част вече няма да имат стимул да държат монетите си, понеже няма гарантирано увеличаване на цената на уанкойн и ще решат да продават и да си получат печалбата, лошо няма, лошото е че никой няма да иска да купува уанкойн (създателите вече ще са на някой остров и няма да изкупуват) и според закона за търсенето и предлагането цената ще се отправи стремително към нулата, точно каквото е логото на монетата уанкойн.

Гениалното в случая е, че създателите ще се измъкнат от наказателно преследване, понеже ще обвинят пазара за спада в цената и то реално е така, а наивните инвеститори ще си бъдат виновни сами поради ниската си финансова култура.

За смешката централизирана криптовалута няма да коментирам, това е дълга тема, по-важно беше частта с измамата/заблудата", пише в авторитетния форум за криптовалути hash.bg потребител с ник iivanov 2.

Именно заради такива публикации пропада събитие за уанкойн в “СофтУни”. “Поради спорната репутация на уанкойн валутата ние, екипът на “СофтУни” и лектора Иван Кашукеев, решихме да сменим темата на семинара на “Отворена дискусия за криптовалутите”, пишат от академията.

Видео в ютюб пък посочва, че д-р Игнатова не е реалният създател на уанкойн, а двама англичани с опит във финансовите пирамиди. Найджъл Алън и Себастиан Грийнууд са фалирали с няколко компании, последната от които - “Брилиянт карбон”, продавала въглеродни емисии, се разбира от видеото. Официално в “Уанкойн” Алън е нает заради опита си в мрежовия маркетинг, а Гринууд е независим разпространител, става ясно пък от контравидео. Авторът му изтъква, че няма нищо общо с компанията, а е просто независим ентусиаст.

Такъв защитник се появява и в българските форуми, където се обсъжда криптовалутата. Потребителят с ник ivoangelov89 обаче бързо си тръгва, тъй като веднага го атакуват.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата