Премиерът Бойко Борисов откри Музея на розата в Казанлък, ще спира разрухата в "чинията" на Бузлуджа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5557069 www.24chasa.bg
Казанлък празнува своя Фестивал на розата за 113-и път. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Долината на розите посетена от 220 хиляди туристи м.г., сега чакат повече

"Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново". С тези думи премиерът Бойко Борисов откри днес по обяд новия Музей на розата в Казанлък. Церемонията се превърна в "гвоздея" на Празниците на розата, които тази година се провеждат за 113-и път.

Той припомни, че досега в Казанлък през мандатите му са открити пречиствателна станция и нова сграда на пожарната, че са санирани училища и детски градини. До 15 септември трябва да бъде готова и сградата на Математическата гимназия, която падна преди година, заръча министър-председателят.

Новият музей на розата струва около 1,4 млн. лева, като парите са изцяло от държавния бюджет. Той бе построен точно за 1 година. Новата сграда е съвременна, мултифункционална, със застроената площ от 1200 квадратни метра. В нея има партерен кръг с 24 вида рози, предвидени са специално помещение за демонстрация на розоварене във вътрешния двор, както и зала за дегустация на аромати. Конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, експозиционна част, дори детски кът и панорамно кафене допълват образа на уникалния музей.

Тук посетителите ще научават историята на розата в България от Възраждането до наши дни с помощта на най-съвременните средства за презентации. Ще видят намясто инструменти за обработката на розовите градини и съдове за съхранение и износ на розовото масло.

"Видях, че всичко е автентично, дори и лабораториите, в които са ловяли фалшификаторите на розово масло, защото и тогава е имало фалшификатори", възхити се истински Борисов. На шега той поля себе си, а след това Цветан Цветанов и областния управител на Стара Загора Георги Ранов по главите с розова вода, като им обеща по този начин да им израстен гъсна коса, "като на бийтълсите".

"Розата е символ и на нашите опоненти, чудя се защо толкова години те не са се сетили и не са направили всичко възможно, за да направят музей на този символ. Те са добре дошли в този музей, нека оттук започват кампаниите си, ако искат, защото той е на всички", каза още министър-председателят по адрес на БСП.

По време на обиколката на музея Бойко Борисов се запозна с младата архитекта Дора Иванова, която го запозна набързо с проекта си изоставеният и рушящ се бивш Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа, известен повече като "чинията", да бъде консервиран и превърнат в Музей на националната памет. "Интересен проект, ще го разгледаме, ще се опитаме да спрем разрухата там", каза по този повод премиерът, като уточни: "Аз съм против непрекъснато да се отрича всичко и да се правят квалификации като тоталитарно изкуство. Казах само, че съм готов да говорим за този паметник на културата или символ, защото и той е символ. Да го дадем на архитектите, на професорите, и те да направят нещо, това ще е добре и за държавата. С този си интерес не искам да дразня никого или точно обратното. Дори каня БСП, ако иска, да направим нещо заедно по този проект, след като отказаха да си върнат собствеността върху паметника, както им бе предложено от правителството". /Б.а. - От БСП отказаха с аргумента, че искат и земята под "чинията"/.

Премиерът поръча на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и на археолога проф. Николай Овчаров, "на който вярвам", да се заемат с проучванията около проекта. Срещата им с арх. дора Иванова дори бе насрочена в движение за 14 юни.

На Празника на розата в Казанлък в неделя, който по традиция започна с ритуала "Розобер" в розовите градини край село Енина, дойдоха още регионалният министър Лиляна Павлова, министърът на туризма Николина Ангелкова, земеделският министър Десислава Танева, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и близо 15 посланици, акредитирани в София. Освен традиционните за розобера туристи от Япония и Китай, този път в градините имаше и много гости както от Европа, така и от арабските страни. По-късно всички те проследиха с голям интерес и традиционното шествие по казанлъшките улици.

Министърът на туризма Николина Ангелкова:

Розата е символът, с който най-често в чужбина свързват България

Долината на розите е посетена от над 220 хил. туристи през 2015 г., като се надяваме тази година техният брой да е още по-голям. Според маркетингови проучвания, правени на някои от най-големите ни генериращи пазари, именно розата е символът, с който най-често се асоциира България. Именно затова и Министерството на туризма се стреми да популяризира още повече Фестивала на розата и атракциите, които може да предложи регионът на чуждестранните туристи. Един от осемте културно-исторически маршрути, които министерството е разработило, е изцяло съсредоточен в района, като е в ход изработването на интерактивни карти и брошури, които да представят голямото многообразие на туристическите обекти, съсредоточени тук.

При това Долината на розите не само привлича все повече туристи от далекоизточните пазари като Япония, Китай и Корея, но фокусира вниманието и на европейците. Фестивалът на розата е с над стогодишна история, а днес розоберът и свързаните с него празненства ежегодно привличат хиляди български и чуждестранни посетители. Приходите от нощувки в област Стара Загора за 2015 г. възлизат на над 2 млн. лева, което е ръст от 18 на сто в сравнение с 2014 година.