Втора конференция на “24 часа"“Учи, за да работиш”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5560138 www.24chasa.bg

 Интерактивна карта свързва бизнеса с училищата 

Първата в България интерактивна карта на професионалното образование .се представя днес на конференцията “Учи, за да работиш”.

Това е втората конференция от кампанията за въвеждане на дуалното образование в българските професионални гимназии на в. “24 часа” и “Аурубис България”. Конференцията се провежда в “София Тех Парк”.

Картата дава реална информация на бизнеса в коя община колко деца и в какви професии се обучават.

Тя бе обещана от вицепремиера Меглена Кунева на първата конференция “Учи, за да работиш”, организирана от в. “24 часа”.

Междувременно и вестникът изработи своя карта на професионалното образование, според която в следващите 4 години над 120 хил. млади специалисти ще излязат от техникумите.

Списъкът с професии, обучението за които ще е дуално, т.е. учениците ще учат и ще практикуват, ще бъде разширен от следващата учебна година. Кои ще са новите професии, също ще бъде обявено на конференията днес.

Дуалното обучение вече ще се финансира от еврофондовете по проекта ДОМИНО 2, който ще бъде обявен на конференцията. Той е продължение на българо-швейцарския проект ДОМИНО.

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Меглена Кунева, представители на министерствата на икономиката и на труда вземат участие в конференцията. Там са и представители на най-големите бизнеси в страната, които подкрепят дуалното образование.

Още от конференцията:

Росен Плевнелиев: Поклон на "24 часа" за дуалното образование, вече имаме резултати

Меглена Кунева: Първи за професия могат да учат бъдещите осмокласници (Обновена)

Милена Дамянова: Специалностите в училище трябва да са според нуждите на бизнеса

Тим Курт, шеф на "Аурубис България": 500 хиляди младежи в България живеят от парите на работещите в чужбина свои родители, трябва да ги събудим

Зам.-министър Красимир Киряков: От октомври приемаме предложения по ДОМИНО-2

Меглена Кунева: Няма подменена статистика за математиката

Немският опит: Ефектът дойде от практиката

Любен Петров: Млади хора от IT сектора се връщат у нас и са с големи заплати

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,