Руснаци, украинци и сърби кандидати да работят у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/5560164 www.24chasa.bg
В строителството също има глад за работници и се наемат чужди граждани, показват данните на ГИТ.

10% увеличение на разрешителните за половин година, тръгват хайки за незаконно наети мигранти

233 разрешителни за работа на чужденци в България е издала от началото на годината Агенцията по заетостта. Това е увеличение с 10% спрямо работещите на трудов договор в България 2074 души от страни извън ЕС.

Руснаци, украинци и сърби са най-често търсещите работа у нас чужденци, показват данните на агенцията. 48 са издадените от нея разрешителни за работа на граждани от Русия, 26 са за украинци, 25 - за сърби.

В класацията следват кандидатстващите за работа в България турци с 19 разрешителни и американци и тунизийци с по 14.

Разрешителни за работа на чужденци се вадят основно за IT-сектора, инженерно-технически персонал, среден технически персонал, преподаватели в средни или висши учебни заведения, спортисти, обясняват от Агенцията по заетостта. Проверки на Главна инспекция по труда (ГИТ) през 2015 г. обаче са установили работещи чужденци и в сектори като строителство, сухопътен транспорт и търговия на дребно.

71 от издадените от началото на годината разрешителни са за високоценени и липсващи у нас специалисти, които идват с Европейска синя карта.

Прогнозите са разрешителните да се увеличат значително през лятото заради желанието на туристическия бизнес да наеме персонал от трети страни заради липсата на подготвени български кадри.

60 са заловените през миналата година нелегално работещи в България чужденци, отчитат още на трудовата инспекция. Най-много работещи без разрешително чужденци са установени във Варна и Бургас.

От понеделник ГИТ започна нова вълна от инспекции за незаконно работещи чужди граждани, съобщиха от инспекцията. Причината е влезлият в сила от края на май нов Закон за трудовата миграция. С него се въведоха и ускорени правила за издаване на разрешителни за работа на професионалисти, за каквито в страната има криза. Те обаче трябва да получават три пъти средната за страната заплата.

Разрешително за работа в България се изисква и за чужденци, които практикуват свободни професии, напомниха от ГИТ.

Чуждите граждани трябва да имат осигурени добри условия на труд от българските им работодатели, гласят още изискванията.