Обраха 1,8 млн. лв. от пощата в Хасково (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565000 www.24chasa.bg
Крадците, които задигнаха 1,8 млн. лв. са проникнали в сградата, след като разбили задния вход.

Викат в полицията всички, участвали в групи за кражби

Hад 1,8 млн. лв. бяха задигнати при обир на Централната поща в Хасково в ранните часове в сряда.

Част от парите са били предназначени за пенсиите в региона. Сутринта сградата на пощата осъмна блокирана от полиция. Тя беше отворена за клиенти в ранния следобед, след като огледите на криминалистите приключиха.

Обирджиите действали професионално. Разрязали са с флекс металната решетка на оградата на задния вход. Влезли са през сервизния вход, след като разбили патрона на вратата.

Спрели тока

и СОТ-а.

Пощата е имала жива охрана. Охранителят Павел Севов е бил обезвреден. Според служители на пощата той е бил залят с белина. Павел Севов обаче не е пострадал сериозно при нападението и постепенно се възстановявал от стреса.

Крадците са атакували и трите метални каси. Сейфовете са разбивани с различни инструменти. За да заличат следите, нападателите са залели помещенията с препарат, за който се предполага, че е белина.

Освен това по пода в пощата обирджиите са посипали косми, с които вероятно са се снабдили от фризьорски салони.

“Сигнал е подаден около 4,30 ч от минувач, който чул виковете за помощ на охранителя”, съобщи директорът на ОД на МВР в Хасково Ангел Цанков. Според него засега не е ясно защо в трите каси е имало такава голяма сума.

Полицейският шеф каза още, че за беседи в РПУ се викат всички, които са участвали по някакъв начин в групи за обири. Полицията работи по различни версии.

“Може да са вътрешни хора, може да са напуснали служители или хора, които са имали възможност да осъществяват наблюдение”, заяви Цанков.

Освен жива охрана и СОТ в пощата имало и камери за видеонаблюдение. Тепърва

записите ще се

и анализират

Няколко са фирмите, които имали отношение към охраната на пощата. Освен това преди време имало сигнали за нарушения по охранителния режим на сградата.

Било издадено и предписание за подобряването на охраната.

“По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за грабеж в големи размери по чл. 199”, заяви окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, който беше на огледа на местопрестъплението.

Докато сградата беше блокирана от полиция, много пенсионери идваха до пощата, за да вземат пенсиите си. Раздаването им започнало от вторник. Все още не е ясно кога неуспелите да получат пенсии ще вземат парите си.

“Създаваме организация за работа”, заявиха от ръководството на пощата. Оттам увериха, че пенсионерите няма да бъдат ощетени. По информация от пощата парите са били застраховани.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза