Евтим Евтимов издъхна в съня си (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565079 www.24chasa.bg
13 февруари 2013 г. Евтим Евтимов раздава автографи за най-новата си книга - “Ако ти си отидеш за миг”.

Поетът от Пирин е автор на над 40 книги, с Тончо Русев създадоха над 100 песни

На 83 години в 6,10 часа днес в болница “Сердика” издъхна в съня си големият български поет Евтим Евтимов. През последните години той страдаше от много болежки и накрая сърцето му не издържа.

“Татко много се измъчваше, че от доста време тежко болна на легло е Романьола Мирославова, жената, с която той живя през последните си години”, каза синът на поета Венко Евтимов.

Евтим Михалушев Евтимов е роден на 28 октомври 1933 г. в Петрич. През 1952 г. завършва Института за начални учители в града и . даскалува 10 години.

Първото му

стихотворение

е отпечатано в окръжния вестник “Пиринско дело” през 1951 г. От 1953 г. негови стихове все по-често намират място и в централните вестници. Седем години между 1955 и 1962 г. е началник на радиото в Петрич, след това до 1965 г. е секретар на градското читалище.

Първата му стихосбирка се казва “Будни клепачи” и излиза през 1959 г. Следващите - “Люлка под върховете” и “Пирински балади”, се появяват през 1962 и 1964 г. Читателите и критиката оценяват високо баладите му и стихосбирката е преиздадена през 1970-а и 1984 г.

От 1966 г. Евтим Евтимов живее в София и е назначен в отдел “Поезия” на издателство “Народна младеж”. Приет е за член на Съюза на СБП. Из писателските среди тръгва епиграмата, естествено, приписвана на Радой Ралин:

Направо от селския тим

в Съюза влезе Евтимов Евтим.

Но никой не може да отрече таланта на поета. Той отговаря на “шегаджиите” със стихосбирката “Обич за обич”, която по-късно ще има още четири издания - 1974, 1979, 1983, 1984. Нещо изключително рядко за поетични книги.

Следват “Лирика”, “Поема за България”, “Пирински орел”, “Нощи. Интимна лирика”, “Българска земя”, “Цвят от кестен” и др. Пише и стихотворения за деца.

През 1976 г. Евтимов става зам. главен редактор на сп. “Пламък”. По-късно е назначен за директор на издателство “Народна младеж”. През март 1982 г. то пуска на пазара книгата “Фашизмът” на д-р Желю Желев, която предизвиква огромен скандал в партийните и издателските среди.

Евтим Евтимов е преместен за главен редактор на писателския официоз в. “Литературен фронт”. Във времето на Горбачовата перестройка той публикува във вестника препечатки от най-критичните за времето си съветски издания. Нещо повече - през 1988 г. се осмелява да пусне на първа страница стихотворението на Георги Константинов “Квартално събрание”. Това прелива чашата на търпението в ЦК на БКП и Евтимов е уволнен като главен редактор.

Въпреки тези неприятности около поета

музата му не го

напуска дори за миг

През годините той продължава да радва почитателите си със силни стихове и книги: “Пирине мой. Дневник на поета”, “Обредни песни”, “Нощи. Горчиво вино”, “Любовна лирика”, “Съновник. Любовни сонети”, “Продадени билети”, “Причастие”, “Ако и ти си отидеш” и др.

Евтим Евтимов е един от най-добрите ни автори на любовна лирика. “Любовта и поезията са едно и също нещо”, казваше той. Любим образ, който възпяваше в стиховете си, беше жената. Определяше я като “църква за любов и вино”.

Заедно с композитора Тончо Русев създадоха над 100 песни, повечето от които отдавна са се превърнали в шлагери. Пеят ги най-известните ни естрадни певци.

Поклонението пред Евтим Евтимов ще се състои на 10 юни, петък, въвфоайето на Народния театър “След това в памет на татко в ресторант “Парнас” на СБП ще изпием по чаша от най-горчивото вино”, каза Венко Евтимов.

Редакцията на “24 часа” изказва своите най-искрени съболезнования на семейството на Евтим Евтимов.