И хан Алцек вече с паметник в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565114 www.24chasa.bg
Статуята на хан Алцек беше открита от посланик Марин Райков и от кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав Джино Марота и Александър Горчев СНИМКА: Архив

Статуята е в селище, свързано с прабългарите

След паметниците на Капитан Петко и на Иван Вазов в Рим и на Пенчо Славейков в Брунате на езерото Комо, българският хан Алцек ще бъде почитан отсега нататък в Италия със своя статуя.

Паметникът на Алцек, брат на хан Аспарух и син на хан Кубрат, бе открит на церемония в южната италианска община Челе ди Булгерия от нашия посланик в Италия Марин Райков и от кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав Джино Марота и Александър Горчев. Над 500 души от района и от България пристигнаха за церемонията, казаха за “24 часа” от посолството.

Сред гостите бяха посланикът ни във Ватикана Кирил Топалов, почетни консули и кметове на 8 общини от региона. Градчето, което е на юг от Салерно, бе украсено с български и италиански знамена. Ученици изпълниха химните на двете страни и фолклорни песни от района.

Откриването на паметника бе съпроводено с побратимяване на Челе ди Булгерия и Велики Преслав, след като кметовете им подписаха споразумение за това. Кметът Джино Марота бе награден с почетен медал на парламента ни за заслуги в развитието на българо-италианските отношения.

В обръщение към гостите посланик Райков акцентира върху историческите свидетелства за заселването на Алцековите българи по тези земи и пожела Челе ди Булгерия да се превърне не само в символ на българо-италианското приятелство, а и в туристическа дестинация за българите. Още по времето на посланик Райко Николов (баща на Марин Райков) през 1988 г. се установяват връзки между страната ни и Челе ди Булгерия. Преди 2 г. посланик Марин Райков лансира идеята за издигане на паметник на хан Алцек в центъра на градчето. Тя се реализира благодарение на подкрепата на фондация “Трежър” и българския център “Просветление”.

Високата 2,2 м статуя на хан Алцек е на скулптора Дишко Дишков и доц. Николай Нинов.

Как българите стигат

до Челе ди Булгерия

Италианските селища, за които се твърди, че имат български произход, са над стотина: Болгаре до Бергамо, Болгер до Терни, Болгери до Ливорно, Булгари ди Чезена до Форли, Булгарограсо до Комо. Най-здраво свързано с нашата история е Челе ди Булгерия, което в превод означава килии от България.

До него се стига след едночасово пътуване с кола от Салерно. Виещ се планински път отвежда до долината Мингардо в подножието на връх Булгерия. Оприличаван на излегнал се лъв, 1225-метровият връх докосва с южния си склон Средиземно море.

До тези земи прабългарите пристигат през IX в. от херцогство Беневенто, където се установяват два века по-рано. Челе ди Булгерия носи името си от 1861 г. Основаването му се дължи на заселване около монасите, отишли там през Средновековието. Самото име Челе (килии) напомня за монашество, а Булгерия се свързва с близкия връх, взел името си от прабългарите.

С разкриването на българските корени през 1986 г. се заема дон Пепино Каталдо, завеждащ Семинарията на селището Поликастро Бусентино. Дон Пепино описва различните етапи в емиграцията на българите на Апенините.

Първото преселение е през 452 г., когато като съюзници на хуните българите отиват във Фриули, Северна Италия. Втората и третата българска вълна са през VI в. Тогава пристигат в Италия като част от византийската войска. Едва при четвъртото емигриране през VII в. прабългарите оставят по-трайни следи.

Както пише в изследването си за тях Винченцо д'Амико, през 667 г. в Италия влиза мирно синът на Кубрат - Алцек, който преди това се е разделил с братята си, сред които е и Аспарух. Алцек и хората му се заселват в Беневенто, Южна Италия. Там владетелят Ромуалд им дава земи за заселване в Сепино, Бояно, Изерния. Петото и шестото заселване на прабългарите са свързани с района на долината Мингардо.

Така постепенно, както пише изследователят Джузепе Антонини, българите

изменят език,

навици и религия

и стават италианци. Към 830 г. прабългарите били изгонени от населените от тях места и се насочили към планинското възвишение, на което дали името си.

Изследователят Пероне-Капано пише, че “отчаянието на тези българи номади” от преследванията заради вътрешните войни в Беневенто и Салерно и набезите на маврите било толкова голямо, че се принудили да поискат убежище при гръцко-италиански монаси, обитаващи пещери в Южна Италия. Там прабългарите създават потомство и поставят начало на селища, съществуващи и днес - Сан Северино, Сан Костантино...

Като познавачи на строителния занаят те възстановяват и старинни центрове като този в Рока Глориоза, замъка в Чентола... Или, както отбелязват историците, праотците ни идват в Италия не само за да населят земите ѝ а и за да внесат културата си. Свидетелство за това са поясите от квадратни и масивни стени, оставени от наследниците на Алцек. И до днес най-почитаните светци по тези места са свети Никола, света София и свети Йоан Предтеча.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на