Изборът на генсек на ООН минава в нова фаза

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565142 www.24chasa.bg

Селекцията вече е в ръцете на Съвета за сигурност

Изборът на нов генерален секретар на ООН навлезе в нова фаза във вторник с изслушването на последните двама обявени кандидати - аржентинската външна министърка Сусана Малкора и словашкия й колега Мирослав Лайчак, съобщиха агенциите. Други 9 претенденти за поста, сред които и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, бяха изслушани през първата половина на април. Сега обсъждането на кандидатурите минава в полето на Съвета за сигурност, който започва да заседава по тях през юли, за да обяви решението си вероятно през октомври.

"ООН се нуждае от силен, смел и независим генерален секретар, който ще задейства в пълна степен предоставените му от Устава на организацията пълномощия", каза пред репортери председателят на Общото събрание Могенс Люкетофт. Именно датчанинът бе най-големият радетел за прозрачен подбор, при който кандидатите да бъдат изслушвани публично пред тв камерите, докато представителите на 193 държави членки ги разпитват. Повечето от 11-те претенденти са от Централна и Източна Европа, тъй като според географския принцип е неин ред да излъчи свой представител за лидер. Жените са пет, защото за първи път има толкова силна кампания организацията да бъде оглавена от представителка на нежния пол.

Шефът на Общото събрание обаче остави отворена вратичката за възможна поява на още кандидатури, като обяви, че и на тях ще им бъде предоставена възможността да бъдат чути от всички.

Люкетофт, който беше модератор на всички изслушвания, обяви, че ще сподели в писмо до Съвета за сигурност впечатленията си от представянето на кандидатите. Според него неформалният диалог е позволил да се хвърли светлина върху това какво държавите очакват от новия шеф на ООН. Той посочи още, че би бил много доволен, ако отделни държави или групи държави съставят свой съкратен списък на кандидатите, зад които застават, за да може така да се повлияе върху решението на 15-те от съвета, 5 от които - САЩ, Великобритания, Китай, Русия и Франция, имат право на вето. Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки Мун приключва на 1 януари 2017 г.

Как протече изпитът

"ООН трябва да се съсредоточи върху хората, планетата и просперитета", каза кандидатката от Аржентина Сусана Малкора на изслушването си във вторник. Тя е възприемана като един от сериозните претенденти за поста заради дългия си опит в ООН. Била е шеф на службата за полева поддържка, отговаряща за мироопазващите мисии, а преди да стане външен министър в родината си, в продължение на 2 г. и половина бе шеф на кабинета на настоящия генерален секретар Бан Ки Мун. Малкора се обяви за реформа на Съвета за сигурност, като посочи, че генералният секретар трябва да има посредническа роля в обсъжданията на промените. Според нея ръководителят на организацията трябва да е едновременно политик и мениджър. Преди дни в. "Дейли телеграф" написа, че САЩ стоят зад нейната кандидатура.

Външният министър на Словакия Мирослав Лайчак на свой ред подчерта, че мирът за него е основният приоритет, тъй като "без мир няма човешко развитие". Той призова за повече усилия за превенция на конфликтите и посредничество, като заяви, че самият той се е занимавал с това в продължение на години. Лайчак е бивш специален представител на ЕС за Босна и Херцеговина.