Крайбрежни войни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5570462 www.24chasa.bg
Веднага след инцидента на 8 юни вечерта широка територия около ресторанта 4 you бе отцепена със сигнални ленти. Заведението се намира на около 200 м южно от главната алея на Слънчев бряг. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Престрелката в Слънчев бряг на 8 юни освети процеси, невидими за обикновените хора

Стрелбата по Митьо Очите вероятно ще пренареди картата на влияние в региона

На 2 юни в Бургас имаше невиждана акция за задържането на 15 мъже със съмнителни бизнес занимания и тъмно минало. За 6-има тя приключи със солидни обвинения - в Бургас и региона е действала организирана престъпна група с лидери Николай Мечков и Петър Биберов - Кюфтето и с разнообразна дейност - от рекет през пласиране на дрога до модерния напоследък трафик на бежанци.

Арестите бяха приети като знак, че ситуацията по крайбрежието е под контрол и всичко е подсигурено за най-силния сезон в историята на българския туризъм.

На 8 юни в центъра на Слънчев бряг избухна истинска малка война и само по една случайност подът на денонощния ресторант 4you и тротоарът пред него не бяха покрити с трупове.

Според официалната информация на МВР изстрелите са около 30, колкото били и намерените гилзи. Алтернативни източници твърдят, че числото трябва да се умножи поне по две. Информацията за това как, защо и кой е важна за хода на разследването, но много по-важно е

гаранцията, че утре подобен

конфликт няма да завърши

с по-сериозни щети

Защото Черноморието и в частност Слънчев бряг като зона с капацитет за бизнес са наситени с толкова много противоречия и напрежение, че пожар може да пламне и от най-малката искра. Тук всеки хотел, всяка сергия и дори всеки казан за царевица може да се окаже скрит детонатор.

Престрелката в сряда вечерта всъщност направи видими процеси, които протичат от години. В комплекса случайни хора няма, всеки е с връзка или протекция, ако не я иска, тя ще му бъде предложена така, че да не може да откаже. На пръв поглед ситуацията е елементарна и можеше да приключи с няколко шамара, ако участниците бяха други. Но по крайбрежието демонстрацията на сила и влияние е част от оцеляването. Дори за изкушените от конспиративни теории е ясно, че стрелбата по несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите не е планиран и подготвян удар. Сблъсъкът между двете групи обаче - тази на Митьо Очите и другата - около пазарджиклията Божидар Кузманов - Божо Кравата, е резултат от установен през годините модел за разрешаване на конфликти и отстояване на територии.

Дали спорът е за места за паркиране, бизнес с таксита или подсигуряване на клиентела за алкохолните турове - не е най-същественото. Важното е, че при всички тези случаи правото е на страната на този, който има по-мощен отбор, готов е на по-голяма бруталност или пък вади пистолета си по-бързо.

Сигурно десетки са случаите, в които Очите и компания са играли този филм: когато някой им излезе на контра, да го респектират по изпитания начин. Вероятно Желязков е очаквал това да се случи отново и след няколко преобърнати маси и счупени столове да се оттегли триумфално. На 8 юни обаче той бе изнесен на носилка и никой не дава гаранция за живота му.

43-годишният Димитър Желязков през последните 15 г.

си спечели слава на

най-влиятелния подземен

бос по морето

Макар че в началото на “кариерата” си е редови охранител, в края на 90-те години, когато бизнесът с дрога става основен за престъпния свят, качествата му са забелязани. Очите е абсолютен хегемон през следващите 7-8 г., като заедно с наркоразпространението върти успешно и други тъмни, полулегални и дори легални бизнеси.

Според мнозина разбиването на т.нар. наркопирамида, на която е лидер, и вкарването му в затвора през 2007 г. на практика му спасява живота. След излизането си на свобода Очите пробва да продължи зад граница със спокоен и по-скромен живот. Той прекарва около година в Гърция, където известно време учи и голямата му дъщеря. Връща се, но наркопазарът е силно променен и затова според запознати се преориентирал към други сфери - управлението на туристически обекти, таксиметровите услуги и охранителната дейност.

Същият модел на влияние обаче е разработен и от конкретните му опоненти. Пазарджиклията Божидар Кравата е дейна фигура в конфликта за

поделяне на имуществото

между наследниците на

убития Бай Миле

и неговите съдружници. Всъщност той формално няма отношение нито към ресторанта, нито към дискотека “Оксижън” в Слънчев бряг, където става последната престрелка. Постоянното му присъствие в заведението заедно с десетина авери “като клиенти” е вид бизнес.

Какви са били точно функциите на Божо и компания - разследването ще изясни. Но такива групи и групички в Слънчев бряг са десетки.

Моделът ВИС-СИК - на две мощни противопоставящи се структури, които се сражават за влияние, отиде в историята, но необходимостта от яки момчета остана. Профилът им в пряк и преносен смисъл ясно се вижда на пуснатите от полицията снимки на 8-те, обявени за издирване на 9 юни.

В много от случаите “момчетата за всичко” се легализират чрез охранителни фирми - ако имат чисто съдебно минало. В други - те просто са “постоянни клиенти” в заведения - статут, който не е свързан с лиценз и чисто съдебно минало. Дали прострелването на Желязков ще пренареди картата на влияние в Слънчев бряг и региона? Със сигурност трус ще има. Последиците ще са своеобразен тест доколко влиянието на Митьо Очите се дължи на личния му респект или всъщност той е удобното лице на структура, която ще побърза да излъчи друг лидер.

ВИЖ ИНФОГРАФИКА НА ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Един от издирваните опрял дуло в главата на Митьо Очите, пистолетът засякъл

Димитър Желязков на апаратно дишане, слухове в курорта за кончината му

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА, ДИАНА САВАТЕВА

Трети ден 43-годишният Димитър Желязков е между живота и смъртта, лекари от бургаската болница се борят за живота му.

Въпреки операцията, продължила над 8 часа, и десетките литри кръв, които медици му преляха, състоянието на Желязков не е стабилизирано. Около 15 ч на 10 юни дори изтече информация, че несебърският бос е издъхнал. Слухът плъзнал в Слънчев бряг.
От бургаската болница опровергаха, но заявиха, че той се влошава и състоянието му е крайно критично.

Митьо Очите бе прострелян с 5 куршума малко след 21 ч на 8 юни в Слънчев бряг. Престрелката стана в денонощния ресторант 4you, който се намира в района на дискотека “Айсберг”.

На място загина 46-годишният гард на Очите - Александър Алексиев, пронизан в лявата част на гърба.

Втори охранител на Желязков, известен като Кольо Магарето, също бе ранен. Той е прострелян в крака, но е без опасност за живота. В разгара на мелето в ресторант 4you е имало драматичен момент, който по чудо не е приключил с убийство на място на Димитър Желязков, научи “24 часа”.

Иван Терзийски, единият от хората на Божидар Кузманов - Божо Кравата, се озовал фронтално срещу несебърския бос и

опрял дуло до

главата му, натиснал

спусъка, но оръжието

засякло,

разказват запознати със случая. Безспорно е доказано, че в деня на инцидента е имало разговор между Очите и Кравата, като несебърлията отправил предложение да се срещнат в поморийско заведение. Божидар обаче отговорил, че който има зор, знае къде да го намери.

Така около 21 ч пред ресторанта се събират около 30 момчета с внушително телосложение. На камерите се виждало как идват от различни страни, някои пеша, други с коли. Когато тумбата става достатъчно мощна, част от нея блокира вратата, а около 10-15 момчета начeло с Желязков нахлуват в заведението и след бърз оглед се насочват към сепаретата.

Всъщност 10-ина минути преди акцията е имало друг оглед, извършен от много близък до Очите. Според свидетелските показания след влизането във 4you Димитър Желязков директно се отправил към Кравата с репликата: “Ти на най-големия ли ми се правиш тук?”, и замахнал да го удари. След този момент никой не може да каже точно в каква последователност се е развил конфликтът.

Участник в мелето свидетелствал, че Желязков е носел пистолет на кръста. Проверява се дали той има общо с оръжието, намерено на пода до тялото на убития Александър - “Макаров” с изтрити номера.

„При престрелката 43-годишният Желязков пада покосен от куршуми. В 22,30 ч вече е на операционната маса. Няколко медицински екипа се включват поетапно в операцията, тъй като са засегнати бял дроб, корем, бъбреци, пикочен мехур, важни кръвоносни съдове.

От тялото на

наркобоса са

извадени 4 куршума
Петият остава в гръдната кухина по преценка на лекари, които смятат, че изваждането му е рисковано.

Желязков обаче кърви обилно. Няколко часа след първата операция, приключила в 7 ч на 9 юни, започва втора. С нея кървенето донякъде е овладяно. В Бургас пристигат уролози от Стара Загора. Ръководството на болницата държи връзка и със специалисти от ВМА, които според шефа на МБАЛ - Бургас, д-р Георги Матев са експерти в областта на огнестрелните наранявания.

Междувременно полицията обявява за издирване 8 лица, между които Божидар Кузманов, спряган за собственик на 4you, и участникът в “Сървайвър” Марчо Марков. За броени часове са издирени и задържани 6-има, а на 10 юни и останалите двама от списка.
От местопроизшествието са иззети над 30 гилзи, 3 пистолета и нож. Единият от пистолетите е с изтрити номера. Другият, иззет от обкръжението на собственика Божо Кравата, е законно притежаван. Газово оръжие е прибрано от хората на Желязков.

След излизането на балистичните експертизи окръжната прокуратура привлече към наказателна отговорност Тодор Славов за убийството на гарда Александър Алексиев.
46-годишният бодигард на Димитър Желязков е прострелян със законно притежавано оръжие, регистрирано на името на Тодор Славов, научи “24 часа”.

Засега 31-годишният мъж от Стара Загора е единственият обвиняем за престрелката в ресторант 4you на 8 юни. Прокуратурата му е удължила мярката за задържане на 72 часа. Обвинението е за убийство, извършено с огнестрелно оръжие по начин и със средства, опасни за живота на мнозина.

Очаква се обвинение да бъде повдигнато и за опит за убийство на Димитър Желязков, но все още не е ясно дали уликите са насочени отново към Славов. Клиентът ми е останал в заведението и се е предал сам, дал е и пистолета си, за който има разрешително, каза пред “24 часа” адвокат Димо Гочев. Според него Славов е действал в условията на неизбежна отбрана, тъй като срещу него било извадено огнестрелно и хладно оръжие.
Няма съмнение, че прокуратурата ще поиска задържане под стража. Вероятно обвиняемият ще бъде доведен в съда още днес.

Петима британски тийнейджъри, които били на почивка в Слънчев бряг, се озовали в заведението по време на стрелбата. Пред британския вестник “Дейли Мирър” един от младежите разказва: “Всички избягахме от бара, като прескочихме една ниска стена, и

когато се обърнахме,

видяхме още 10

мъже без маски,

които бяха отвън и

стреляха
по помещението. Престрелката продължи около минута, след което избягаха в различни посоки.” Рос Уорбек, Джоел Еуард, Нейтън Смит, Крейг Пул и Джак Адамс били на първото си пътуване в чужбина.

“Нейтън забеляза петима мъже със скиорски маски да нахлуват в бара и тогава стрелбата започна. Беше абсолютно нереално и все още не мога да повярвам, че това се случи особено толкова близо до нас, ние бяхме точно до стрелците, те бяха на 3 метра от нас”, споделя 17-годишният Рос.

Момчетата, които са от шотландския град Дъмфрисшайър, благодарят на местните хора, които след шокиращия инцидент им помогнали да стигнат до хотела.

Божидар Кузманов - Божо Кравата бе член на най-жестоката наркобанда в Пазарджик

ЛЮБО ИЛКОВ

Собственикът на заведението 4you в Слънчев бряг, където бе прострелян Митьо Очите, Божидар Кузманов - Божо Кравата бе редови член на най-жестоката наркобанда в Пазарджик - “Монопола”. Тя действаше от 2002 г. на територията на цялата област и бе разбита през 2008 г. от тогавашното регионално звено за борба с организираната престъпност в Пазарджик.

“Монопола” бе със строга йерархична структура и се оглавяваше от Стойо Стефанов - Тото. Бандата бе безмилостна към конкурентите си, които отстраняваше с жестоки побои. Бе активно замесена и в първите отвличания в страната - на бизнесмен от Перник и местен сутеньор.

В онези години Кравата е силовак в т.нар. ударна група на “Монопола”. През 2009 г. всичките 18 членове, между които и Божо Кравата, се признаха за виновни в наркоразпространение и сключиха споразумение с прокуратурата.

Тарторът Тото бе осъден на 4,5 г. ефективен затвор, а Кравата получи 2,5 г. условна присъда с 4-годишен изпитателен срок. След произнасянето на присъдата Кузманов изчезва от Пазарджик и няма данни да се е занимавал с престъпна дейност в региона.

Бъчварова: Само Желязков е бил с бронежилетка

ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Единствено Димитър Желязков - Митьо Очите е разполагал с бронирана жилетка по време на инцидента в Слънчев бряг. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред депутатите. Тя пристигна в парламента в петък сутринта по настояване на БСП, за да разясни какво знае МВР за случая от 8 юни вечерта, когато в Слънчев бряг бе тежко ранен Димитър Желязков, а негов гард - убит.

Няма политически чадър върху престъпни елементи в Слънчев бряг, увери министърката. Инцидентът е възникнал спонтанно след спречкване за две паркоместа, повтори тя тезата от предния ден. Местната полиция реагирала бързо.

Не отговарят на истината твърденията за предварително организирана акция, хората на Митьо Очите са дошли по един-двама и не са били въоръжени. Единствените оръжия, които са намерени, са газов пистолет със заличен номер и един нож. Бъчварова отхвърли твърденията, че хора на Митьо Очите били с брадви. Към този момент продължава да се издирва само още един от замесените в инцидента.

Проверени били и лицата, които се събрали пред болницата, където е приет Желязков. Тогава премиерът Бойко Борисов се ядоса, че тези хора не били арестувани. Според Бъчварова не е имало основание да бъдат задържани. Проверили ги и ги разпитали.
На 3-4 юни - преди стрелбата в Слънчев бряг, в Бургас била проведена акция и били задържани 16 лица, съпричастни към престъпни действия, обяви министърката.

Миналата нощ полицейската акция в Бургаския регион продължила - били проверени 3194 лица, 236 барове, 140 зали за хазартни игри. Задържани са задържани 90 лица, отчете Бъчварова.