Захариева: 15 милиона лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на затворите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5574622 www.24chasa.bg
Снимка: БНТ

15 милиона лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на затворите у нас, обяви пред БНТ правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя уточни, че в момента има едно-две производства срещу директори на затвори и дали те ще бъдат отстранени ще стане ясно в най-скоро време след становище на инспектората.

Министър Захариева уточни, че проверките в местата за лишаване от свобода стават все по-чести. Предстои да бъде обявена нова процедура за електронни гривни на затворниците.

"Прекратих процедурата, защото беше направена така само една от фирмите да участва. Има много, които могат да предоставят услугата, трябва всички да се конкурират с цена. Тези промени са направени и скоро ще открием новата процедура. Трябва, когато се преустанови присъдата, не трябва движението на документи да е 14 дни", каза правосъдният министър.
Министър Захариева коментира също решението на Висшия съдебен съвет да отхвърли реформата, която сам предложи.

"Аз не разбрах какво не съгласуваха ВСС, защото този законопроект се обсъжда повече от 3 месеца", каза Захариева - "Чух абсурдни предложения, абсурдни коментари и то на текстове, които те са предложили... Надявам се да е станало някакво недоразумение и все пак, когато влезе в парламента, да имат по-конструктивна позиция. Иначе в противен случай, както едни от членовете на ВСС беше казал: Никой няма да ги слуша вече."
Захариева заяви, че независимо, че правителството прави всичко възможно, за да довърши реформата, това удря върху репутацията и имиджа на цялата държава.

Текстовете в реформата са обсъждани месеци и дебатът е ставал пред погледа на всички обсъждащи страни.

"Нека все пак да се стегнем и да си свършим работата", призова Захариева.