golden pages

Неволите на Златина или СПА, тази модерна дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/5575523 www.24chasa.bg

Златина беше модерна жена. Тя се стараеше винаги да е на гребена на вълната и с охота прегръщаше всичко ново. Особено когато приятелките й вече го бяха прегърнали преди нея и се хвалеха надълго и нашироко, а на нея й се налагаше да си мълчи и да се прави на разсеяна. Такива ситуации Златина не обичаше въобще. Ама въобще.

- Виж какво – каза тя една вечер на Златин – писна ми тия мойте само да ми се хвалят как ходят на СПА почивки, а аз да се червя от срам, че само в чешмата на село съм се плацикала. Скъсвам се от работа, слугувам ви тука вкъщи, не съм ли заслужила? И аз съм човек, и аз душа нося, и аз СПА искам. Иначе си вземам децата и си отивам при мама, да знаеш!

Златин, който винаги настръхваше, щом стане дума за разходи, отвори уста да й пресече мераците, но размисли и я затвори. Ако пратеше Златина на курорт, това означаваше цяла седмица само за него. Ходене за риба с аверите, нон-стоп мачове по телевизията, бира от сутринта и разхвърляни чорапи навсякъде – рай! Така че Златин реши да мисли стратегически и да прежали някой и друг лев в името на собствения си рахат.

- Права си, пиле, права си – каза той кротко – Почивка ти трябва, че и нервите не са ти добре. Иди там, почини си хубаво, нас не ни мисли тука, ще се оправим. Айде сипи по една ракия сега!

Ала Златина беше широкопръста, затова Златин взе планирането в свои ръце. На другия ден цъфна доволен и ухилен.

- На един колега роднини, пиле, имат хотел в един курорт. Малко хотелче, така, бутиково, дето се вика, тъкмо да си починеш на спокойствие. Още утре ще те чакат.

Златина нямаше особено доверие на мъжа си, но се трогна, че е организирал всичко за нея, а и нямаше търпение да качи във фейсбук снимки как си почива край минералния басейн в пухкава бяла хавлия. Затова, без много да му мисли, си събра багажа и се метна на автобуса.

Както можете да предположите, нещата не се оказаха точно такива. Бутиковото хотелче всъщност беше най-обикновена селска къща, а на хазяйката, която вероятно беше чукнала стотака още през миналия век, й отне доста време да разбере за какво точно я пита Златина.

- Топлата вода ли, чедо? Ми ей я там чешмата на мегдана, вода колкото си искаш. Пък ако решиш да се позаплакнеш, нещо, ей я селската баня де е, в неделя работи.

Златина почервеня, задъха се и от възмущение не можа и думица да изрече, затова бабата побърза да се изниже от стаята. Малко по-късно все пак дойде и в израз на добра воля тръсна един очукан леген и туба с минерална вода.

- Ей ти, чедо, щом искаш тука да се плакнеш. Много сте изнежени вие в града, ние едно време ехеее...

Излишно е да казваме, че Златина скочи на първия автобус и се прибра, развали рахата на Златин, но това беше бял кахър на фона на всичко, което му изсипа на главата.

Всички живеем напрегнато и стресово и е повече от наложително да търсим варианти за почивка и релакс. СПА курортите (или СПА процедурите, ако не можете да отделите време за ваканция) са чудесен избор, защото съчетават удоволствието с грижа за здравето. България е богата на минерални извори и от тази гледна точка сме облагодетелствани с възможността да изберем това, което е най-подходящо за нас.

Как да изберете подходящата СПА дестинация?

Най-напред, разбира се – с търсене на информация. В интернет има предостатъчно такава, с описание на минералните извори в България и свойствата на водата. Добре е да се запознаете в детайли, особено ако имате здравословен проблем, за който да се погрижите (или пък такъв, за който този вид процедури може да за противопоказни). Ако просто искате да си починете, поинтересувайте се какви други възможности и атракции предлага населеното място – културно-исторически забележителности, места за разходки и т.н. Все пак, едва ли смятате да киснете в басейна през цялото време.

Щом се насочите към определена дестинация, потърсете хотел. Тук на помощ, както винаги, ще ви се притече

Golden Pages.

Същото се отнася и за случаите, в които просто искате да посетите някой СПА център във вашия град. Информирайте се какви процедури се предлагат и какви специалисти работят там (освен в случаите, в които отивате на санаториум – там със сигурност работят специалисти). Освен минералната вода, предлагат ли се други екстри като масажи, козметични процедури, консултации с лекари или диетолози? Водете се от това, каква е основната ви цел и какво искате да получите от почивката.

Цените също не са за пренебрегване, тъй като СПА процедурите не са особено евтино удоволствие. Проверете какво се включва в цената на нощувката – повечето хотели предлагат безплатно ползване на басейн, сауна и някои други екстри. СПА дестинациите предлагат различни цени, в зависимост от това дали са нашумели и модерни, или не толкова. За щастие, качествата на минералната вода не зависят от цените, така че ако не сте особено придирчиви и не търсите лукс, можете да извлечете плюсовете от процедурите, без това да се отрази драстично на бюджета ви.

Потърсете отзиви в интернет за набелязаното място, а най-добре, разбира се – от познати. Планирайте почивката си внимателно, за да можете да релаксирате спокойно, без неприятни изненади. Поглезете се и заредете батериите с енергия – не защото СПА е модерна дума, а защото е полезно. И защото го заслужавате.

golden pages