ДАНС дебне руснаци за обиди срещу България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5588425 www.24chasa.bg
БОЙКО БОРИСОВ

Поводът - статия на политолога Баранов, която иска дестабилизация

ДАНС има задача да следи за публикации от руснаци, които системно обиждат България и целят дестабилизация на страната. Това отговаря премиерът Бойко Борисов писмено на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Отговорът на министър-председателя бе публикуван на сайта на Народното събрание.

При установяване на целенасочено увреждане на интересите на България ще се предприемат мерки, включително и издаване на забрана за тези руски граждани да влизат в страната, пише още в отговора си Борисов.

Питането на Андреев е по повод публикация на руския политолог Сергей Баранов за връщането на Русия на Балканите. В нея пише, че запазването на стабилността на България няма никакъв смисъл за Русия и страната трябва да бъде върната в лагера на руските съюзници.

Заради тази статия Андреев пита Борисов дали ДАНС ще разследва случая и ще бъде наложена забрана на Баранов да влиза в страната.

Към момента тезите на Баранов не генерират рискове, се казва обаче в отговора на Борисов. Според него ставало въпрос за еднократна публикация, но ДАНС продължава да следи изявите на руския политолог, както и на други руски автори.

Българското правителство се надява Русия да зачита принципите на върховенство на закона и запазване на териториалната цялост на държавите, завършва писменият отговор на премиера.