golden pages

Неволите на Златин или лозето не иска молитва, а мотика

https://www.24chasa.bg/novini/article/5592084 www.24chasa.bg

Може би си спомняте авантюрата на Златин със селската къща и прилежащата й градина. Тогава, освен като домостроител, Златин се беше вживял и в ролята на градинар, фермер, земевладелец, човек, свързан здраво със земята и корените си, все неща от този род, които е по-лесно да кажеш, отколкото да направиш.

Бабината градина приличаше на гватемалска джунгла. Не бе косена и поддържана от няколко петилетки и природата се беше развихрила максимално. Тревата бе висока до пояс, тръни и коприва дебнеха непредпазливите, бурени сплитаха жилави стъбла. Тази мощна зеленина гъмжеше от достойни за джунгла животински видове – плужеци с размерите на тюлени, бръмбари като костенурки, човекоядни мравки, безмилостни кръвосмучещи насекоми. Златин се кълнеше, че веднъж е видял и анаконда, но най-вероятно се касаеше за слепок, просто размерите бяха същите.

Цялото това тържество на живота сега трябваше да бъде обуздано, подкастрено, окосено, насадено и приведено в приличен вид, така че Златин да може да си пие ракията на хлад, без да се стряска. Но както вече казахме, по-лесно беше да се каже, отколкото да се направи. Златин се подпря на портата и започна замислено да се чеше по главата, чудейки се откъде (и най-вече как) да започне.

- Колкото и да го гледаш, без косачка няма да стане тая – подвикна му Златина – Има си магазини за градинска техника, има си всичко, хората са специалисти, ще ти кажат най-добре какво ти трябва.

- А бе айде, бе – кисело изсумтя Златин – дедо ми само с косачка е косил. Да не съм пък толкова кекав, че една трева да не мога да окося, аз мъж ли съм, или какво?

- Какво – промърмори на себе си Златина и се прибра в къщата.

Половин час тършуване по-късно Златин цъфна, гордо нарамил ръждясалата коса на дядо си. Тя вероятно датираше още от Балканската война и бе взела не една и две душмански глави, или поне така изглеждаше. За жалост, съвсем не беше толкова остра. Златин, обаче, бе твърдо решен да докаже, че е мъж, и съпроводен от скептичното „Офффф“ на жена си и възгласите „Хелоуин, Хелоуин“ на децата, нагази в тревата и замахна. От усилието по челото му изби пот. Пущината тежеше много, а Златин отдавна не бе вдигал нещо по-тежко от двулитрова бира. На всичкото отгоре беше толкова тъпа, че когато въобще успяваше да отреже някой неравен сноп, той изглеждаше, все едно Златин го е късал със зъби.

- Няма да ти се дам, мамицата ти мръсна! – изръмжа Златин, напрегна се, замахна с всички сили и... заби косата в крака си.

Излишно е да ви казваме, че свидливостта на Златин го напусна много бързо – още щом беше в състояние да стъпва на крака си и раната му позаздравя, той отиде и си купи косачка. Без възражения и без пазарене. Все пак, беше късметлия, че косата бе тъпа и въобще му остави някакъв крак. Оценяваше го.

Градината е нещо много хубаво и обикновено предизвиква у хората заслужена завист. Нейната прохлада е незаменима през лятото – на практика, можете да изнесете целия си живот в нея. Но както сигурно знаете, ако сте от късметлиите с градина – тя изисква сериозна поддръжка.

Освен специалните градинарски инструменти – лопата, мотика, вила, гребло, ножица, трион и др., най-вероятно ще ви трябва и косачка. А за да изберете косачката, която най-пълно отговаря на вашите изисквания, е добре да се запознаете с предимствата и недостатъците на различните видове.

Как да изберете подходящата косачка?

Косачките се делят основно на два вида – ръчна и моторна. Ако изберете ръчна, ще си гарантирате добри отношения със съседите – този вид косачки са безшумни и не замърсяват околната среда. Допълнителните бонуси за вас са, че са малки и компактни, сравнително евтини и не се налага да влачите кабели, да сипвате бензин, да се съобразявате със заряда на батерията. Недостатъкът е, че изискват повече физическо усилие (но пък ще ви поддържа в по-добра форма) и не е подходяща за висока трева, тъй като само ще я мачка и дъвче.

Електрическите косачки са подходящи за малки дворни пространства, тъй като периметърът им на действие се ограничава от дължината на кабела. Ще ви е необходим много дълъг удължител, освен това ще трябва постоянно да внимавате да не се заплетете в кабела или да го прегазите с косачката, за да не се получат нежелани високоволтови инциденти (пък дори и едно обикновено спъване не е приятно). Ако цялото това размятане на кабели ви изнервя, може би ще предпочетете варианта с батерии. Тези косачки се задвижват с голяма батерия, монтирана в горната част на уреда. За жалост, не издържат дълго време – максимум час. Това означава, че ако моравата ви е голяма и не може да бъде окосена за час, ще трябва да си купите резервна батерия. Предимствата на електрическите косачки са, че не замърсяват и са по-евтини от бензиновите.

Бензиновите косачки са най-често срещаният (и най-шумен) избор, така че всичките ви съседи да разберат в ранната неделна сутрин, че косите. Освен, че са шумни, те замърсяват околната среда, скъпи са, големи са и по-трудно се поддържат. За сметка на това са бързи и по-лесно се използват. Има дори модели, които се движат сами, трябва само да им зададете посоката за движение.

В резюме – ако искате физическо натоварване, изберете ръчна косачка; за малки дворове – електрическа, за средни и големи – бензинова.

Най-лесно това може да стане, като вземете от

Golden Pages

адресите на магазини за градинска техника и ги посетите на място. Консултантите ще ви посъветват и ще ви помогнат да изберете това, което ви трябва. А ако вече имате предварителна представа, това ще стане още по-лесно. Грабнете косачката, окосете си тревата, а после цяло лято се наслаждавайте на градината.

golden pages