golden pages

Неволите на Златин или око за око, зъб за зъб

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598609 www.24chasa.bg

Като много други хора, и Златин изпитваше панически ужас от зъболекар. Този ужас се коренеше още в детството и избуяваше с годините и с броя болезнени манипулации. Беше се стигнало дотам, че по-скоро би се подложил на среднотежка коремна операция плюс сет от сто инжекции, отколкото на обикновена пломба.

Затова не е чудно, че когато (отново) го заболя зъб и се поду като превтасал козунак, той не обърна грам внимание на увещанията на Златина да отиде на зъболекар, а започна да се самолекува. Поглъщаше неимоверни количества ракия под предлог, че се жабури с нея, дъвчеше болкоуспокояващи като бонбонки, слагаше топли компреси, студени компреси, изпробва всички бабешки лекове, които някога беше чувал, но уви – зъбът продължаваше да го върти свирепо.

На третата вечер, обезумял от болка, Златин грабна клещите и се затвори в банята. Жена му и децата се строиха пред вратата, разтревожени от блъскането и ръмженето, което се чуваше отвътре.

- Мило, айде да идеш на зъболекар, за нула време ще ти го извади, с упойка, с всичко, що се мъчиш сам сега... – опяваше жално Златина, но молбите й оставаха без отговор.

След половин час отвътре излезе, олюлявайки се, Златин – зачервен, изпотен и ядосан. Не му бяха стигнали сили и стоицизъм да си извади зъба, само бе успял да го поразклати.

- Дръж! – изсумтя той и връчи клещите на Златина – Клела си се там... в добро и зло, в здраве и болест... Хвани здраво и дърпай!

- Аааа, не! – отсече Златина – Дума да не става! Клела съм се била! Ми то и ти се беше клел да си ми верен, ама... Отивай на зъболекар или се оправяй сам, писна ми!

Златин отново се залости в банята, този път с парче канап. След още половин час блъскане и ръмжене, извика отвътре, фъфлейки:

- Пилееее, отвови влатата бъвзо и силно!

- Какво ли е намислил тоя път – промърмори Златина и отвори вратата. Бързо и силно.

А Златин... ех, Златин толкова се беше замаял от болка, ракия и лекарства, та беше забравил, че вратата на банята се отваря навътре, а не навън. Но поне зъбът спря да го боли. Защото сега счупеният нос го болеше три пъти по-силно.

Излишно е да ви убеждаваме във важността на денталното здраве и добрия стоматолог. Той трябва да се избира внимателно, а с оглед на естествения страх от зъболекар – още по-внимателно.

Как да изберете добър стоматолог?

Има няколко неща, на които да обърнете внимание.

Местоположението на кабинета – тъй като обикновено се налага да вмествате посещенията в натоварения си седмичен график, добре е да се намира на удобно и комуникативно място – в близост до работното ви място или дома ви.

Работно време също е от значение по споменатите по-горе причини. Ако работи и през уикендите, това ще е допълнително улеснение за вас, а ако има и дежурства – още повече, за да не изпадате в ситуацията на Златин, ако ви заболи непоносимо през нощта.

Услугите, които предлага кабинетът, разбира се, са много важни. Това е особено валидно, ако избирате семеен стоматолог, тъй като децата имат едни особености, възрастните – други. С други думи, освен обичайните рутинни прегледи и лечения, трябва да може поне да ви насочи към други професионалисти, ако той самият няма необходимите специализации.

Във връзка с предлаганите услуги е и квалификацията на стоматолога. Освен задължителното образование, добре е периодично да посещава курсове за повишаване на квалификацията, за да бъде винаги в час с новостите и технологиите в лечението.

Оборудването на кабинета има пряко отношение както към качеството на вашето лечение, така и към вашия комфорт и минимизирането на болката. Все пак, не искате да къртят в устата ви с онези бормашини, които се задвижваха с крак, нали? Поинтересувайте се от новите материали, използвани в зъболечението, упойките и т.н. Не се притеснявайте да задавате въпросите, които ви интересуват.

Хигиената е изключително важна – не само за предпазване от болести, предавани по кръвен път, но и като цяло. Стоматологът трябва да работи с маска, очила и ръкавици, инструментите трябва да са стерилни и индивидуално опаковани в еднократно фолио.

Цената изобщо не е за пренебрегване, тъй като стоматологичните услуги не са никак евтини. Попитайте дали работи със Здравната каса, какво покрива тя, разгледайте ценоразписа. Някои кабинети предлагат и лечение на кредит, така че не е зле да имате и тази опция.

Не на последно място е атмосферата в кабинета. Всъщност, тя може да се сложи дори на първо. Изключително важно е стоматологът да ви предразположи, да ви успокои и да се погрижи за комфорта ви – особено ако става дума за дете. Той трябва да работи внимателно, да отговаря на всичките ви въпроси и да ви обяснява какво се случва с вас. В никакъв случай не трябва да претупва работата набързо, но не е добре и да се разсейва и да ви губи времето със странични приказки или разговори по телефона. Наличието на асистент значително ще улесни процеса и ще съкрати времето на престоя ви в кабинета.

Информация за добрите стоматологични клиники и кабинети ще намерите, както вече добре знаете, в

Golden pages.

Оттам нататък вече е ваша грижа да ги посетите и да ги разгледате, следвайки нашите съвети. И най-вече – когато изберете своя стоматолог, да го посещавате редовно и съвестно.

golden pages