Правят кефир и моцарела до Земенския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/5606016 www.24chasa.bg
Мандрата, в която се произвеждат кефир и моцарела, както и биомляко.

Финансиране от ББР позволява на биомандрата “Земенея” да се развие

Има ясна тенденция за търсене на качествени млечни продукти през последните години, особено в големите градове. Това дава пазар за малки бутикови ферми и мандри. Такава е и “Земенея”, която произвежда освен кисело мляко, сирене и кашкавал, но отскоро и кефир, моцарела и скаморца.

“Правилно е да кажем, че това са сирене и кашкавал тип моцарела и скаморца, защото те са защитени италиански географски наименования”, бърза да уточни собственикът на “Земенея” Васил Николов. Но клиентите му търсят новите продукти и дори твърдят, че са по-хубави от италианските оригинали. Кефирът също бързо стана популярен, особено сред украинци и руснаци, които живеят у нас. И много българи го харесали, още повече че използваната гъбична закваска правела напитката изключително здравословна.

Наскоро Васил Николов получи приза “Златна мартеница” от съюз “Произведено в България” за затворен кръг производство в микропредприятие, произвеждащо традиционни български продукти. Връчи му го лично земеделският министър Десислава Танева.

Николов се ориентира към производството още в началото на демокрацията и от 1992 г. прави хляб и халва. Успоредно с това обаче започва да отглежда и по малко животни - първо крави, после и овце. След като в България дойдоха и европейските програми, решава да направи проекти по САПАРД.

Кандидатства с три – за кравеферма, за овцеферма и накрая за мандра. На следващ етап започва да открива и фирмени магазини в София.

Освен това го търсят и

партньори, които

искат да продават

само негови продукти

Така в момента има около 15 “специализирани” магазина в столицата. По принцип продукцията се пласира изцяло по пътя Земен, Радомир, Перник и София. Капацитетът на мандрата е за преработка на 4 тона мляко дневно. Кандидатстването по европейските програми освен тласък на бизнеса на “Земенея” за малко да се окаже и фатално за него. Трите проекта са за около 5 млн. лв., от които половината са грант, а останалите 2,5 млн. лв. са банков кредит. Изплащането на субсидията обаче се забавя значително, което води до финансови затруднения.

“В този тежък момент

Българската

банка за развитие

ни подаде ръка

Дойдоха и прегледаха на място всичко, не само сухата статистика от отчети, а и се убедиха, че има потенциал и перспектива в моя бизнес”, обясни Николов. Той е впечатлен от отношението, вниманието и подхода на банката за развитие.

“За мен това е правилната институция. Банката постъпва по начин, който дава възможност на фирми като нас да изградят и развият бизнеса си. Защото в нашия бранш няма някакви свръхмонополни бързи печалби, а всичко се постига трудно и бавно, с много труд”, обясни Николов. Той се гордее с факта, че са втората мандра в България, която е сертифицирана да преработва биомляко.

Изкупуват го от института в Троян и от Усоица, близо до Горна Малина.

“Това е пътят - лавинообразно се развива търсенето на биологични млечни продукти по целия свят. А е една неразорана целина, която не може бързо да се развие като производство, защото изисква много усилия. Не е проста работа”, обяснява собственикът на “Земенея”. В момента едрите преживни животни във фермата му са около 60 - крави, телета, юници. Има близо 800 овце, агнета и шилета, както и близо 300 кози. Плаща добре и всяка седмица на пастирите, които гледат животните. “Освен заплата

получават и

премия за литър

мляко или

килограм месо,

така са стимулирани да гледат по-добре добитъка”, разказа Васил Николов. Въпреки че мандрата е малка, тя гледа с надежди към външните пазари.

Вече има успехи в износа за Кипър и дори за Бахрейн, където продава овче и козе сирене. “Земенея” е участвала с помощта на земеделското министерство и на изложението Fancy food в Ню Йорк и сега се очаква да започне износ за САЩ.

“Хората, особено американците, търсят качествени продукти. Същото е и в София - тези с финансови възможности масово търсят качествено сирене и кашкавал. Ние сме заложили на него, на оптималното съчетание между цена и качество”, обяснява Васил Николов.

Паралелно с производството на млечни про-дукти “Земенея” развива и туризъм. Посрещат деца по програмата “Уроци сред природата”.

Идват ученици основно от София, но отскоро и от Пловдив, Кюстендил и Перник. Децата съчетават полезното с приятното. Разглеждат фермите, после в мандрата нагледно виждат как се правят киселото мляко, сиренето, кашкавалът. Има 30-минутна беседа, при която се оказва, че много неща за млякото не знаят дори учителките. Накрая има и

дегустация на

продуктите

и малки подаръчета. Екскурзията завършва с посещение на Земенския манастир, който е само на 20 метра по права линия от мандрата. “Често в събота и неделя идват и родителите на децата, които през седмицата са били при нас, защото са се заинтригували от разказаното”, казват от “Земенея”. Освен ученици в мандрата идват фирми за тиймбилдинг. Посрещат и западни туристи - от Холандия, Франция, САЩ. За година се събират 5-6 хил. туристи само от нас, които посещават и Земенския манастир, това развива туризма в региона, затова ще продължим да залагаме и на тази дейност, обясни още Васил Николов.