golden pages

Неволите на Златина или голямата сила на малките хапки

https://www.24chasa.bg/novini/article/5616298 www.24chasa.bg

Може би си спомняте, че Златина работи като офис мениджър в голяма фирма. Свекърва й, разбира се, обяснява наляво и надясно, че снаха й е проста секретарка и се оправдава с това, че все не може да запомни чуждата и сложна дума „офис мениджър“. Но истината е, че Златина е много повече от „момичето, което носи кафе и вдига телефона“. Тя е момиче за всичко и целият офис се върти около нея. Чудно е как успява да се справя, след като вече знаем това-онова за организационните й умения. Всъщност, не винаги се справя, а гафовете й не са малки. Но иначе е мила и симпатична и уволнението все й се разминава (поне засега).

- Златинче, мойто момиче – извика я един ден шефът – Слушай ме сега внимателно. Както знаеш, фирмата прави юбилей другата седмица. Десет години, не е шега работа, трябва да се представим на ниво. Ето ти списъка с гостите, прати покани, потърси зала. И фирма за кетъринг много внимателно избери, че са капризни – един не яде месо, друг не понася глутен, трети е алергичен към нещо, отбелязано е всичко в списъка. Действай, че няма време!

Златина се прибра вкъщи омърлушена. Не знаеше как ще смогне с всичко и най-вече къде и как ще намери кетъринг фирма. Златин като я видя такава посърнала, усети възможността да блесне като герой и взе нещата в свои ръце.

- Виж сега, пиле, кетъринг-метъринг, мани ги тия дивотии. Ще им метна аз едни кюфтенца на скарата, пръстите ще си оближат. Пълно е мазето с лютеница, една руска салатка ще забъркаш, пастетче, нещо, децата ще мажат франзели, колко му е. За нула време ще го приготвим.

- Ти луд ли си, бе? Чуждестранни партньори идват, големи шефове, аз филии с лютеница ще им мажа! – сопна се Златина.

- Чакай сега, ти не ме остави да довърша. Първо на първо, чужденците ще харесат кюфтетата и лютеницата, щото са традиционни. И второ на второ, като приготвим ние всичко, с парите от бюджета можем да отидем на море. Една Равдичка, а, какво ще кажеш?

Златина отвори уста да му се тросне, но след това се сети, че има нова плажна рокля, а няма къде да я облече. „Една Равдичка“ не звучеше зле, всъщност. И си заслужаваше риска.

- Добре, добре, нави ме. Отивай да вземеш кайма, ама от евтината вземи. И пастет и майонеза, чакай да ти запиша.

- Не ме мисли ти мене, пиле, направо без пари ще ти намеря, знаеш си ме – смигна й Златин – Ти почвай да бъркаш руската.

Половин час по-късно героят се прибра с пълни торби и в чудесно настроение.

- Страшен късмет извадихме – заяви доволно той – намерих всичко на половин цена, изтича му срока на годност тия дни, ама нищо му няма. Ще им направим кетъринг за чудо и приказ.

В празничния ден пред залата спря очуканият голф на Златин и от него се изсипа цялото домочадие, което започна да носи и подрежда по масите събрани оттук-оттам подноси с кюфтета, намазани филии и сладки-прасковки. Шефът погледна Златина изпод вежди, но гостите вече започваха да пристигат, така че той си пое дълбоко въздух и отиде да се ръкува с тях, молейки се по чудо всичко да мине без издънки.

Уви, чудото не се случи. Гостите обикаляха около масите и гледаха храната с недоумение. Веганите се мусеха на месото, пастета и руската салата. Безглутеновите се мусеха на франзелите и сладките. Месоядните отначало бяха доволни и ентусиазирано се метнаха на кюфтетата, за облекчение на Златина. За съжаление, малко по-късно пак така ентусиазирано се метнаха групово към тоалетната. Изтеклият срок на годност, сещате се.

Да си го кажем честно – никоя Равдичка не си заслужава този риск. Затова не правете компромиси и оставете домашното меню за вкъщи, а за важни събития се доверете на професионалисти. Фирмата за кетъринг е огромно улеснение, което ще ви спести много време и нерви, ще ви осигури вкусна храна и не на последно място – ще бъде красиво и запомнящо се поднесена. Хубавата храна е много важен фактор за успеха на едно тържество. Затова – не се колебайте, а прегледайте секцията с кетъринг фирми в

Golden Pages,

откъдето можете да направите своя успешен избор.

Как да изберете добра фирма за кетъринг?

Най-напред разгледайте сайтовете на набелязаните фирми. От тях можете да добиете най-обща представа за услугите, които предлагат и да прецените дали са това, което ви трябва.

След като отсеете няколко, обадете се по телефона, за да получите по-подробна информация и да кажете своите изисквания. Дали ще искате само приготвяне на храната, или и подреждането й по определен начин? Някои фирми предлагат и сервитьори, които да са на разположение по време на събитието. Преценете дали можете да намерите всичко, от което се нуждаете, или се налага да се свържете с друга фирма.

Бройката на гостите е много важна, така че това е едно от първите неща, които трябва да кажете. От нея до голяма степен зависи и цената на услугата. Другото важно нещо са гостите със специални изисквания – определени хранителни режими, алергии и т.н. С всичко това трябва да запознаете фирмата, за да останат всичките ви гости доволни.

Изискайте примерен бюджет и преценете доколко отговаря на това, което сте планирали. Бюджетът обикновено подлежи на договаряне, но имайте предвид, че ако смъквате много цената, това вероятно ще се отрази на качеството и на продуктите. Добрите фирми предлагат предварителна дегустация на менюто, така че да се уверите лично, че всичко ще е наред.

Както виждате – решение има. Затова не се занимавайте да мажете филии с лютеница, а оставете всичко на професионалистите. Вие просто се наслаждавайте – на партито, на храната и на доволните си гости.

golden pages