“Златни пясъци” спонсорирали сина на Атанас Атанасов

https://www.24chasa.bg/novini/article/5622997 www.24chasa.bg

Преди 9 години от курорта платили 15 хиляди долара за обучението на момчето в САЩ

Генералът от ДСБ не опровергава, но твърди, че това е претоплена манджа, защото критикува властта

ГЕН. АТАНАС АТАНАСОВ
ГЕН. АТАНАС АТАНАСОВ

Синът на зам.-шефа на ДСБ и депутат от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов - Александър, е получил 15 000 долара от “Златни пясъци” АД, се вижда от платежно нареждане, с което “24 часа” разполага (виж в галерията).

Документът не е нов, а от 2007 г., когато бащата е депутат от ДСБ в 40-ото НС. Парите са преведени в банковата сметка на момчето в Бостън. По това време Александър е на 25 г. и учи в Североизточния университет в Щатите.

Бивш член на Управителния съвет на “Златни пясъци” предоставя платежното нареждане заради противоречивата позиция на самия Атанасов на тема спонсориране на образованието на децата на политици.

Година преди това - през 2006 г., генералът разгромява публично в интервю тогавашния главен прокурор Никола Филчев, питайки го кой плаща обучението на неговия син в Швейцария. Очевидно тази негова позиция е много важна, защото интервюто му е качено на сайта на ДСБ.

През 2007 г. от спонсорство обаче се възползва и синът на днешния заместник на Радан Кънев.

Публично известно е, че курортът “Златни пясъци” е сред приватизационните сделки, свързани с управлението на Иван Костов. През 2007 г. е приватизирано от РМД.

“24 часа” потърси ген. Атанасов за коментар. “Винаги когато критикувам управляващите, ми отвръщат с такъв удар”, реагира генералът, без да отрича информацията. За сметка на това добави: “Това е претоплена манджа. Люба Кулезич размаха същото платежно нареждане през 2012 г.”

Александър е едно от двете деца от първия брак на Атанасов, който според запознати е приключил бурно, поради което депутатът днес не поддържал връзка с бившето си семейство.

Атанасов е известен като един от основните критици на МВР. След оттеглянето на ДСБ от комисиите в парламента той изгуби ръководния пост във вътрешната комисия, а така също и легалната възможност да следи случващото се в службите.