НОИ: Средна пенсия от 2000 лева след повече от 45 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/5623370 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Средна пенсия от 2000 лева след не по-малко от 45 години. Това показва дългосрочната прогноза на Националния осигурителен институт. Шест пъти по-високите пенсии ще се дължат основно на повишаването на пенсионната възраст и вдигането на осигуровките с по 1% в следващите 2 години. Ефектът от последната пенсионна реформа обаче не само, че ще дойде бавно, но и ще бъде кратък, съобщава БНТ.

Експертите изчисляват - очаква ни двойно по-голяма средна пенсия в сравнително обозримо бъдеще. 570 лева през 2030-та година, при 330 лева сега. 900 лева през 2040-та и 2025 лева ще бъде средната пенсия през 2060-та. Тогава средната заплата ще е над 5700 лева.

"Постепенно се увеличава размерите на пенсиите ,но в по-далечното бъдеще, някъде около 2030-та година, ситуацията започва да се променя към негативно
Ефектът от последната пенсионна реформа ще бъде кратък. В следващите 5-6 години ще видим повече приходи и по-високи пенсии, заради вдигането на осигуровките и по-късното пенсиониране. Но само след 15 години недостигът на средства отново ще се изостри - заради ниската раждаемост и застаряващо население, заради по-малко работещите и повечето пенсионери", каза Антоанета Ганчева - директор на дирекция "Планиране и прогнози".

На пръв прочит прогнозата на НОИ вещае едно светло бъдеще за пенсионната ни система. Но зад нея нещата стоят малко по-различно, защото докато докато пенсиите се увеличават, работещите намаляват, а дефицитът в НОИ расте.

"Макар и да повишаваме пенс.възраст да достигаме 65 години ,а някой който не може да си допълни стаж и до 67 да се наложи да работи, просто с това много малко младо население ситуацията от поне сегашна гладна точка, както я виждаме няма да е толкова розова", каза Ганчева.

През 2060-та година работещите хора у нас ще са с една четвърт по-малко. И 100 трудоспособни вече ще издържат 86 пенсионери, вместо 77 както е сега. Ниската раждаемост ще се задълбочи.

Експерти обобщават, че ще видим как вдигането на пенсионната възраст ще покрие част от дефицита в НОИ. Но социалната система явно се нуждае и от други мерки, за да изпревари задълбочаващия се демографския срив.