Президентът: Енергетиката е генератор на корупцията (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5623538 www.24chasa.bg
Съдия №1 Лозан Панов, вицепремиерът Меглена Кунева и президентът Росен Плевнелиев (от ляво на дясно) на антикорупционен форум на Центъра за изследване на демокрацията.

Призова депутатите да приемат с консенсус антикорупционния закон “Кунева”

“Корупцията е отрицание на доброто управление, тя тежи като допълнителен данък, който плащат гражданите. Не искам народът на Ботев и Левски да бъде свързван с това явление. Трябва да създадем силна обществена нетърпимост към корупцията чрез активно гражданско общество, прозрачност и морал.”

Това каза президентът Росен Плевнелиев в понеделник при представянето на доклад за корупцията, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) (данни от него - виж долу) . Според анализа порочното явление в България е на критични нива и е съизмеримо с държави, които все още не са членки на ЕС.

На форума президентът подкрепи антикорупционния закон, изготвен по инициатива на вицепремиера Меглена Кунева и гласуван на първо четене в парламента миналата седмица.

“Заставам изцяло зад този закон. Той ще формира нетърпимост на гражданите към корупцията по високите етажи на властта. Призовавам политиците да покажат, че имат воля да се борят с корупцията. Няма как този закон да бъде компромис. Трябва да бъде приет с консенсус”, заяви Плевнелиев.

Според него най-тежката степен на завладяването на държавата от корупционни практики е поставянето на съдебната система в частен интерес на олигархични кръгове.

Като генератор на корупцията в последните години той посочи енергетиката, проекти като АЕЦ “Белене” и “Цанков камък”, както и КТБ. Отбеляза усилията на първия служебен кабинет, назначен от него, за налагане на правила в банковия сектор, които спестили на бюджета над 1 млрд. лв.

Плевнелиев посочи електронните досиета на обществените поръчки като инструмент при борбата с корупцията при разходването на пари на данъкоплатците. Като пример даде това за изграждането на лот 2 на магистрала “Струма”, направено при служебното правителство “Близнашки”.

“Знаете как бе предвидена магистрала “Тракия” през 2003 г. с цена 1,3 млрд. лв. В крайна сметка се построи за 250 млн. лв. Ако можехме да си спестим АЕЦ “Белене”, КТБ и дори провалената приватизация, където държавата трябваше да получи 30 млрд. лв., а постъпиха само 3, можехме да сме на друго ниво днес”, каза Плевнелиев.

Той отбеляза, че според представения анализ през 2015 г. нивото на корупция спада, но това не е достатъчно. Най-тежко било положението през 2014 г. при кабинета “Орешарски”. Според доклада тогава 30% от гражданите са били участници в корупционни действия, а 40% са усетили корупционен натиск. През 2015 г. съотношението вече е 18 % към 27%.

“Независимо от усилията, не сме постигнали това, което искаме. Корупционната среда се развива по-бързо, отколкото държавата може да противодейства”, каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя посочи електронното управление и политиката на отворените бази данни като ефективни средства за борба с корупцията в администрацията.

“Само за една година отворихме още 110 бази данни и ще продължим да го правим. По този показател се изкачихме от 60-о на 15-о място в световната класация. Отворените данни са гаранция за прозрачност. Така всеки може да види какво се случва в държавата. Трябва да доразвием уменията на гражданите и бизнеса да работят с тази информация”, каза Бъчварова.

Според нея борбата с корупцията е непосилна само за една институция и даде за пример ефективната работа на Междуведомствения координационен център за борба с контрабандата в ГДБОП, където заедно работят МВР, НАП, митниците и други държавни органи. Резултатът от дейстията на центъра е спад на контрабандата на цигари в Европа до 8,3 %.

На представянето на доклада говориха още съдия №1 Лозан Панов, Соня Найденова от ВСС и министърът на правосъдието Екатерина Захариева, които критикуваха работата на съдебната система и зависимостта на магистрати от политически и олигархични кръгове.

1,3 млн. в корупционни сделки през 2015 г.

1,3 млн. души над 18 г. са участвали поне в една корупционна сделка през 2015 г., пише в доклада на ЦИД.

72 са присъдите за подкупи през м.г., повечето са за дребни случаи с нисък обществен интерес.

150 са делата за корупция от 2010 до 2015 г. - 0,01% от тези престъпления според изследването.

22% от българите са участвали в корупция през 2015 г. В страните от Югоизточна Европа по този показател сме между Сърбия (18%) и Македония (29%). Най-зле са албанците, където процентът е 40, а най-добре - в Турция - 9%.

Институциите, които управляват най-малко пари, са и с най-малко проблеми с корупцията, пише в доклада. Корупционните сделки са на всички нива в държавата и се случват със знанието или мълчаливото съгласие на висши ръководители. Основни обществени институции са завладени от частни интереси, а много държавни органи са приватизирани от техните ръководители, са други изводи от доклада на неправителствената организация.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скръб потопи американската порноиндустрия след новината за кончината на звездата й Юризан Белтран. Знойната красавица от мексикански произход е намерена мъртва от наемодателя си в Ел Ей. До безжизненото тяло на 31-годишната актриса от филмите за възрастни се въргалят куп лекарства и наркотици. Парамедиците, които прибират трупа й,

Цветана Манева, Орлин Павлов и Койна Русева с ключови роли в сериала. Това е поредицата „Скъпи наследници”, за която вече са готови цели 170 епизода. Още преди да види ефир, тя бе обилно полята от екипа с вино и твърд алкохол, подсладени с шоколадова торта. Купонът се оказа точно на рождения ден на друг от ангажираните в сериала – Любомир Ковачев.

  Една от най-популярните носителки на титлата Мис България – Ивайла Бакалова, е в трепетно очакване на второто си дете. 36-годишната красавица е в начална бременност и все още не иска да обявява публично щастливата вест, но вероятно скоро ще го направи. Според запознати Бакалова планира да роди в Дубай, където живее от 3 години,