“БГ фермер” отвори в Бургас първи пазар за чисти храни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5623805 www.24chasa.bg
Министрите на труда Зорница Русинова, на екологията Ивелина Василева и на регионалното развитие Лиляна Павлова разглеждат продукцията на производителите заедно с кмета на Бургас Димитър Николов.

Танева: Сдруженията на производителите

са пътят, по който трябва да вървим,

идеята е скъсяване на дистанцията

между тях и потребителите

Биопроизводители от цяла България се събраха на първия Фермерски пазар, организиран от вестник “Български фермер” с подкрепата на Българската банка за развитие.

Събитието даде старт на Деня на вестник “24 часа” в Бургас, който продължи с дискусия “Региони в растеж ” и изложба с първите страници на "24 часа".

Пазара на производителите откриха издателят на “24 часа” и “Български фермер” Венелина Гочева, кметът на Бургас Димитър Николов и земеделският министър Десислава Танева, която сподели, че фермерските пазари и земеделски сдружения са верният път, по който трябва да се върви, тъй като те скъсяват дистанцията между производители и потребители. 

“За мен е удоволствие, че имаме възможност да подкрепим първия Фермерски пазар, организиран от в. “Български фермер”. Специални благодарности към г-жа Венелина Гочева за тази инициатива, която със сигурност ще бъде продължена. Сред хората, които показват продукцията си, вече има и наши бенефициенти, което изключително ни радва, те са подкрепени както от Министeрството на земеделието, така и с наши гаранции”, заяви Самуил Шидеров, директор на Националния гаранционен фонд към Българската банка за развитие.

“Фермерският пазар дава възможност да се опитат продукти директно от производителите ,

убедена съм -

най-качествената

храна в Европа

и в света”, сподели Десислава Танева.

Преди откриването тя, екоминистър Ивелина Василева, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на социалната политика Зорница Русинова разгледаха щандовете и говориха с производителите.

Министър Павлова получи подарък биочереши, а щандът на айтозлията Коста Костов привлече вниманието с огромни домати от сорта “Биволско сърце” и розов домат. “Сам съм ги селектирал, вкусът им е невероятен. Сладки, с тънка кожичка”, сподели производителят.

“От година и половина се опитваме да наложим пазара на биопродукти, първоначално в централната градска част, а идеята е това да се случва във всички жилищни комплекси. Благодаря на в. “Български фермер”, че заедно популяризираме качествената българска храна , а така туристите имат възможност да я дегустират”, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

“Минусът за нашето производство е липсата на директен достъп до производителя. В България към момента

функционират

10 фермерски

пазара,

а в последната година с влизането на новия програмен период с възможностите за подкрепа на производителя се увеличава интересът към сдружаване на земеделските производители и от там използнването на два инструмента за подкрепа за създаване на такива фермерски пазари”, заяви Десислава Танева и уточни, че в началото на мандата сдруженията на земеделските производители са били едва 8, а днес са вече 32.

Над 20 производители на биопродукти наредиха продуктите си на Фермерския пазар в експозиционен център “Флора” в Морската градина. Част от тях са членове на Българската асоциация за биопродукти. “Нашата организация е единствената асоциация на българските биопроизводители. В Бургас показваме биовино от Никополското плато “Натура 2000” и от Мелнишкия регион. Тук е и продукцията на известния биопчелар Димо Димов, предлагаме арониево вино с биочерешов сок, лимец, биочай и вегански продукти, Албена Симеонова пък предлага и лютивка по стара банатска рецепта”, сподели Ели Илиева, зърнопроизводител от Врачанско.

Според нея българите вече са узрели за идеята, че ако не искат да ходят на лекар, трябва да се хранят с биопродукция. Илиева разкри, че асоциацията е спечелила търг за магазин в Министерството на земеделието и храните.

“От есента сме там, призовавам онези, които не са станали наши членове, да го направят, ако искат да си продават продукцията, без да ползват биотърговците и прекупвачите”, коменитраха от асоциацията.

Сред участниците във Фермерския пазар бе и известният несебърски пчелар Киро Киров, който над 40 г. професионално добива на мед.

“Изложения като това в Бургас се превръщат в безплатни лектории, които приближават потребителя до производитля и увеличават консумацията на мед. Българинът се убеди в неговата полза и то благодарение на тези изложения, които се наложиха в последните години. Моят ден започва и завършва с мед, сутрин и вечер употребявам цялата гама продукти - от пчелен прашец до уникалното пчелно млечице”, казва пчеларят Киро Киров.

За Веселин и Зорица Върбанови от Поморие участието фермерския пазар във “Флора” е първо публично представяне. Те произвеждат вино под марката “Легенд Естейт”. Отглеждаме около 150 дка лозя, в момента имаме одобрен проект за изкореняване и засаждане на нови, ще засадим по-перспективни сортове, каза Върбанов.

На сергията на Мария Иванова от Козеферма “Халалица” изкушението бе истинско козе сирене.

На голям интерес се радваше и щандът на производителите на Странджански манов мед - Манол Тодоров и сина му Стоян, който е трето поколение пчелар.

В момента тече процедура този мед да бъде вписан като продукт със защитено географско местоположение, уточни министър Танева.

Какви са възможностите сертифицирани продукти директно от потребители да се предлагат по нашите курорти, попита Иван Иванов, шеф на Регионална туристическа камара – Бургас вече на дискусията “Региони в растеж”, в който участва и министър Танева. В отговора си тя подчерта, че предлагането на такива храни е част от концепцията за по-добър стандарт в обслужването.