Борисов осъди Сидеров за клевета, но му плаща 35 000 лева разноски

https://www.24chasa.bg/novini/article/5625877 www.24chasa.bg

Присъденото обезщетение на премиера за морални вреди е само 3000 лв.

Премиерът Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за серия клевети, реши Върховният касационен съд (ВКС) в понеделник. 3 хил. лв. обезщетение и 300 лв. разноски ще му плати лидерът на “Атака” за това, че през 2013 г. в интервю във вестник и пред телевизии в парламента му приписа престъпления.

Куриозното в случая е, че премиерът, който е наклеветен, трябва да даде 35 хил. лв. за разноски на Сидеров за адвокати. Това е така, защото според закона ответникът също има право на заплащане на направени от него разноски съразмерно с отхвърлената част от иска. В случая първоначалният иск на Борисов е бил общо за 300 хил. лв., а съдът му присъжда само 3 хил. лв. По делото не били доказани трайни неимуществени вреди за Борисов от лъжите на националиста.

“При срещите ми с Борисов той е казвал, че не го интересува размерът на обезщетението. Още в началото заяви, че ще дари парите на домове за сираци. Важното по това дело е, че Сидеров е осъден”, каза адвокат Марин Марковски, който представляваше Бойко Борисов. Той допълни, че разноските, които страните трябва да платят по делото, подлежат на контрол.

В началото Бойко Борисов заведе две дела срещу Сидеров. По първото в Софийския градски съд от 200 хил. лева иск беше уважен 180 хил. лв. Според решението Сидеров е трябвало да плати разноски на Борисов в размер на 12 хил. лв., а Борисов на Сидеров - 460 лв.

По второто дело искът на Борисов беше за 100 хил. лв., а първата инстанция му уважи 50 хил. лв.

В апелативния съд двете дела бяха обединени. Там обаче от общо 300 хил. лв. претендирана сума съдът присъди виновният Сидеров да изплати 80 хил. лв. обезщетение на премиера. Тогава разноските бяха разпределени така: Волен Сидеров на Бойко Борисов - 1850 лв., Бойко Борисов на Волен Сидеров - 15 хил. лв. ВКС обаче присъди обезщетение от 3 хил. лв., а разноските, които трябва да плати Борисов, станаха още повече - 35 хил. лв.