Като ученик известният учител по физика Тео носил жаби и змии в класната стая

https://www.24chasa.bg/novini/article/5628203 www.24chasa.bg
Теодосий Теодосиев поздрави своята учителка по физика от гимназията Султана Вълкова за нейния 91 рожден ден. Снимки: Ваньо Стоилов и личен архив

- Преподавателката на Теодосий Теодосиев - Султана Вълкова от Казанлък, навърши 91 г., още дава консултации по физика 

- Той ѝ разказва как ще монтира телескоп, тежък тон и половина  

“Нямаше задача по физика, която да му се опре. Теодосий ги обясняваше на съучениците си. Ама аз бях подготвена - щом решеше едната задача, веднага вадех от джоба си следващата... Тогава му казах, че от него ще излезе добър учител по физика, но той не вярваше.”

Това сподели пред “24 часа” учителката по физика в гимназията на най-добрия днешен учител по физика Теодосий Теодосиев, който подготвя медалисти от олимпиади. Султана Вълкова навърши 91 г. на 30 юни, а той дойде в дома ѝ в Казанлък с букет рози, за да я поздрави.

Цветята стават повод старата учителка да си спомни как като млади преподаватели правели опити с колегите си с магнитна вода - цветята, които поливали с нея, израствали високи и буйни. Покрай експеримента

превърнали

кабинета по

физика в

джунгла

“Ти нали имаш Феймановите лекции”, пита строго другарката Вълкова, а Тео прилежно потвърждава, че ги притежава. За незапознатите двамата поясняват, че това са лекции от университетската физика, които се ползват в гимназиите за напреднали ученици. Изданието е старо, библиографска рядкост и се намира много трудно.

“Цяло чудо е, че ги е запазила. Защото тя подарява на учениците си всичко, да знаеш само колко сборници със задачи е подарила”, коментира после Теодосиев.

Той не може да обърне езика си и да нарече Султана Вълкова госпожо. Когато през 1965 г. бил неин ученик в казанлъшката гимназия “Никола Вапцаров”, обръщанието било другарко...

“Той няма да признае, но през 1965 г.

в него бяха

влюбени

момичетата от

целия клас

Тео не им обръщаше внимание, седеша на първия чин с днешния математик Павел Азълов, който отдавна е в САЩ. Един ден идва при мен негова съученичка и ме моли да направя така, че да седне до него в кабинета по физика. Но той разбрал и в началото на следващия час се сврял някъде на последния чин. Момичето остана излъгано”, разказва Султана Вълкова.

“Помня, един ден тя вдигна на дъската наша съученичка и момичето буквално си изпя урока. Ама го беше научила наизуст като стихотворение, даже спираше на всяка запетая, за да си поемевъздух. Ние с Азълов следяхме дума по дума от учебника и се поздравявахме, когато Дешка спре, за да си поеме дъх на следващата запетая. Когато завърши “рецитала” си, нашата учителка ѝ каза:

“Сега ти пиша

двойка, защото

физиката не се

учи наизуст,

тя трябва да се разбира. ” Как се забравя такъв урок?”, споделя Теодосий.

“Когато влизах в час, бях убедена, че трябва да зная по темата най-много от всички. Не от учениците, а от директора, от инспектора, ако дойде на проверка. Понякога не си вършех къщната работа, но не отивах в училище, без да си подготвя урока. И винаги когато в края на часа отварях вратата, за да си тръгна, се питах дали съм дала всичко на учениците си. Сега понякога

сънувам, че

влизам в час

неподготвена,

и се стряскам

насън, събуждам се - как мога да допусна такова нещо!”, вълнува се Султана Вълкова.

“Умният човек греши, но два пъти по-умният се учи от грешките си”, казвала тя често на учениците си. Признава, че понякога имало задачи, които затруднявали и нея самата, възпитаничката по физика на Софийския университет. Тогава отивала на училище по-рано и с колежките си по същия предмет сядали заедно, за да решават.

В осми клас дори била за година класна на Теодосий и съучениците му. Тогава по биология трябвало да правят дисекция на живи жаби и Тео с неговия приятел Кънчо се нагърбил да достави в клас животинките. Престарали се и заедно с жабите домъкнали в училище водни змии, гущери и риби, настанала голяма олелия. “Добре, че чистачките ми бяха приятелки и почистиха набързо всичко. Цялата история така и не стигна до директора, иначе не знам какво щяхме да правим”, спомня си Вълкова.

Освен пакостник, като ученик в часовете по физика Теодосий се проявил и като експериментатор.

В гимназията

сътворил

истински

Гайгер-Мюлеров

брояч,

с който мерели радиацията. После и електрофилтър, с който пречиствали въздуха в подземните мини.

“С друг негов съученик - Тодор Широв, сега е лекар “Уши, нос, гърло” в София, навремето направихме машина за тестови изпитвания, защото контролните много уморявали учениците. Но не останах доволна, не съм привърженик на тестовете”, коментира Вълкова. " И аз не ги харесвам", добави Теодосий.

Тя се пенсионирала след 38 учителски години в Карнобат и Казанлък. “Преподавала съм само в гимназии, а учениците ме търсят и до днес. Често давам консултации по телефона, разбира се, без пари. Неотдавна друг мой някогашен ученик - светило в медицината - проф. Камен Плочев, ми подари книгата си за биотероризма... Но

човек трябва да

знае кога да спре

- вече отказвам на поканите на различни мои класове да ходя с тях по другарски срещи”, казва още учителката.

Тя помни имената на всичките си ученици през годините. Но с някои, както с Теодосий Теодосиев, са и приятели. “Тя много ми е помагала особено като създадох школата си по физика. Имало е ученици от други градове, които живееха у тях, когато идваха на занятия в Казанлък”, благодарен е физикът. “Рядко са днес толкова всеотдайните учители като него”, е оценката на Султана Вълкова за него.

Този път Теодосий е подготвил по-различна новина за учителката си. “Пред двама свидетели от моята гимназия ми връчиха предизвестие за пенсиониране и от 25 юни вече не съм на работа”, съобщава преподавателят. "Това са хора без мозък" е първата спонтанна реакция на старата учителка.

 Той не прави драма от случилото се, на 1 декември все пак ще навърши 69 години. Но признава: “Още не съм подавал документите си. Дори

мислех да не

търся пенсия от

държавата

и да работя, но щом така са решили... Не искам да се откъсвам от учениците си в гимназията, надявам се да ме оставят наесен на половин щат. Но няма да се натискам... Имам много работа в школата си. Ето, сега със съдействието на мой ученик, който работи в Европейската организация по космически изследвания, ни подариха телескоп, тежък тон и половина. Трябва да го монтираме, да му осигурим подходяща площадка”, разказва Тео на своята учителка.

Той се вълнува и от друго - на 11 юли в Швейцария започва Международната олимпиада по физика за ученици. В българския отбор са включени петима състезатели - четирима от тях са възпитаници на Теодосий. “Сред тях е и абсолютният първенец от българската национална олимпиада Александър Кратинов от Варна. “Нали е мой възпитаник, в документите му ме вписаха като преподавател по физика във варненската четвърта езикова гимназия. Много е трудно да се обясни на чужденците, че момчето е пътувало всяка седмица до Казанлък, за да учи при мен физика. Но няма лошо, мога да бъда и учител от Варна”, шегува се Теодосиев.

Разказът му заразява и Султана Вълкова. “И като се върнат, ела да кажеш какво са направили.”