11 месеца след убийството на ученика Георги Игнатов майка му роди момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/5636511 www.24chasa.bg

В края на април майката и бащата на Георги Игнатов - ученика, който бе убит с нож в Борисовата градина преди година, получават от съдбата някаква утеха за страданията си.

Тогава в семейството на Валентин и Албена се ражда момиченце, научи “24 часа” от близки до семейството. Това е четвъртото им дете.

Двамата са женени от 1999 г., когато е роден Георги. Живеят в столичния кв. “Зона Б 5”. Бащата развива дребен бизнес с мебели от 2010 г. насам.

Няколко години след раждането на Георги родителите му имат още един син. После се ражда и първата им дъщеричка. След убийството на първородния им син през юни 2015 г. те се решили на още едно дете.

Шансът убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина да бъде разкрито, е извършителят да бъде задържан за друго престъпление и сам да си признае, твърдят запознати с разследването.

Затова криминалисти от София и страната внимателно следят за момчета с профила на издирвания, които попадат в полезрението им.

Повече от година след убийството на Георги

все още не е

открит младежът

с раницата и

сините

маратонки,

заснет да бяга от две камери в района на престъплението на 2 юни. Лошо стечение на обстоятелствата, липса на свидетели и пасивност на хората, присъствали в района на инцидента, са сред причините случаят все още да не е разплетен.

Основната версия е инцидентен конфликт на заподозрения с Георги, след който убиецът го е пробол с нож. Очевидци на престъплението няма и досега никой не е разпознал издирвания въпреки проверката на над 50 сигнала от граждани след разпространението на кадрите от МВР. Никой не се е отзовал и на призива да предаде кадри от снимки, които е правил в района около часа на престъплението.

На 2 юни 2015 г. малко преди воя на сирените в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България 16-годишният Георги Игнатов се обажда на майка си.

“Мамо, наръгаха

ме”, казва

момчето

Преди това успява да се свърже и с приятелката си Лора, която се обажда на тел. 112. В нито един от разговорите Георги не посочва име или описание на човека, който го е намушкал с нож.

Инцидентът се случва в оживен район до метростанцията на стадион “Васил Левски”. Пейката, на която е открит мъртъв ученикът от Търговско-банковата гимназия, обаче е на глухо място с дървета и храсти, встрани от алеята, която минава покрай конната база. Днес там има скулптура на ангел в памет на Георги и градинка с цветя около него. Преди месеци на мястото бяха поставени и видеокамери, които следят движението във всички посоки.

Убийството на Георги остава неразкрито, въпреки че работата по него не е спирала нито за ден.

Бащата на Георги контактувал повече с криминалистите, които разследват убийството на сина му. И двамата родители проявявали разбиране и търпение, защото виждали как се работи по разкриването на престъплението. Освен това те познавали само малка част от действията на полицията. Освен Столичната дирекция на МВР с работа по случая са ангажирани много други звена, част от които са извън столицата.

Категорично никой от приятелите, роднините и познатите на жертвата не познава бягащия с раницата. Контингентът на МВР от района около Борисовата градина - също. Версиите за футболно хулиганство, спор за момиче и вражда с връстник отдавна са отпаднали като възможни.

До голяма степен е потвърдено, че Георги Игнатов не е познавал убиеца си. Не е изключено, макар да е малко вероятно, нападението да е било с цел грабеж.

Вещите и парите

на Георги обаче

са открити в

дрехите му

Криминалисти твърдят, че ниското качество на кадрите със заподозрения са една от пречките пред разследването освен липсата на очевидци.

Първата камера, която снима бягащия младеж малко преди 12 ч на 2 юни 2015 г., е монтирана на дърво по бул. “Драган Цанков”, на около 20 м от местопрестъплението. Устройството гледа към паркинга на БНР и засича движението му за няколко секунди. Обектът се движи и нито за момент не застава на едно място, което още повече влошава качеството на картината.

Издирваният не е тръгнал по алеята към метростанцията или стадиона, където има много хора, а

избрал да

побегне между

дърветата към

паркинга,

където по принцип няма минувачи.

Следващата камера, която снима заподозрения, е на охранителна фирма, която пази автокъща по бул. “Драган Цанков”. Тя също не дава ясен образ на младежа, който се оттегля от местопрестъплението.

По това време на деня слънцето пада косо върху лицето и силното отражение в тротоарните плочки още повече размазва образа. И двете камери са монтирани с цел да следят автомобили, а не чрез записите им да се разпознават лица на хора.

След като криминалистите откриват един и същ човек на две камери, са прегледани още записващи устройства от периметъра и посоката на движението на издирвания, основно в кв. “Лозенец”. Той обаче не се появява на никоя от тях. Предполага се, че след като е подминал автокъщата, се е върнал на алея в Борисовата градина, която е слабо посещаема, особено в работен ден. Там вече няма сгради и започва гориста местност. Претърсени са пътечките и храстите и от двете страни на бул. “Драган Цанков” в посока телевизионната кула. Следи от убиеца няма.

Ножът,

предполагаем

тип “пеперуда”,

също не е

открит

Проверява се и версията, че убиецът на Георги Игнатов е студент, защото се е оттеглил в тази посока. Наблюдението на кандидат-висшисти, разпитите в училища и вузове обаче също не дали резултат.

Въпреки несъвпадението по външни белези досега няколко момчета са били притискани да признаят участието си в убийството на Георги, научи “24 часа”. Никой не го направил, а тест с детектор на лъжата потвърдил, че казват истината. Случаят с убийството на Георги Игнатов е на специален отчет, а директори в полицията периодично искат доклади за свършеното по него.

Приятелите на Георги Игнатов продължават да се събират и да си спомнят за него. Поднасят цветя на всеки празник, който той вече не може да отбелязва. След разпространението на кадрите със самотния бегач те се организираха и разлепиха негови снимки в много училища в София и провинцията.