golden pages

Неволите на Златин или дупки пробиваме всякакви

https://www.24chasa.bg/novini/article/5637440 www.24chasa.bg

Както знаете, Златин се беше сдобил с имот от покойната си баба. Имотът не беше нищо особено – порутена къща с двор на село. Но Златин видя в него шанс да развихри предприемаческия си, строителния, градинарския, инженерния и какъвто още гений имаше. През годините имотът бе подлаган на всевъзможни експерименти – това бе и причината да си стои необитаем. Всяко лято нещо ново хрумваше на Златин и той се хвърляше в него с цялата страст и енергия, на които бе способен.

Тазгодишната фикс идея се наричаше „кладенец“. Един негов другар по чашка от селото беше дошъл да го навести и след четвъртата ракия поверително сподели със Златин, че е екстрасенс. Откривал вода, на цялото село кладенци бил направил, а сега усещал, че под тях направо река тече. И в подкрепа на думите си грабна две пръчки и се заразхожда из двора със сериозно изражение, като се клатушкаше и си мърмореше под носа.

- Тук! – закова се той изведнъж – Тука, бате. Усещам вибрациите, енергията на водата усещам, под нас тече. Дай да не губим време, още утре мога да ти докарам сонда, да не даваш грешни пари за геоложки проучвания и фирми. Ръцете ще ми целуваш, вервай ми!

Златина посрещна новината със скептицизъм и повдигната вежда.

- Екстрасенс, какъв екстрасенс е тоя, бе, екстраспирт е той. Вода усещал, вибрации усещал, дръжки. Ама хайде, дори да речем, че е прав – за какво ти е тоя кладенец? Нали имаш водопровод, имаш вода в къщата, от какъв зор ще дупчиш двора?

- Абе жена, размах в мисленето ти липсва! Ми представи си един извор да бликне насред двора – кеф ти шадраван, кеф ти басейн, кеф ти декоративен водопад, кеф ти кладенец, да си държа студена бирата, всичко може да се направи. А ти – водопровод, та водопровод.

Златина се отказа да го разубеждава. Знаеше, че щом мъжът й си науми нещо, няма начин да бъде спрян. Можеше само да се моли щетите да не са много големи.

На другата сутрин екстрасенсът пристигна със сонда и още някакъв специалист. След едночасови спорове, препирни и почерпки най-накрая уточниха мястото и започнаха да пробиват. Няколко минути по-късно сондата зацикли. Тримата я зобиколиха и започнаха да цъкат и да се чудят какво става. В този момент сондата поддаде, хлътна още малко и от дупката избликна гъста кафява течност, която ги заля.

- Нефт! – изкрещя Златин – Копелета, имам нефтен кла... – и млъкна, защото беше усетил миризмата.

Екстрасенсът се бе оказал прав поне за едно – под тях течеше нещо. Но за съжаление не бе нито вода, нито нефт. Само отходният канал.

Сондажите са най-евтиният начин да се сдобиете с голямо количество вода за вашия бизнес, дом или вила и това обяснява тяхната популярност. Без значение каква е почвата и дали се сондира в скала, почва или пясък – в България почти навсякъде има подпочвени води. Количеството може да се определи с проучвателен сондаж с малък диаметър, който достига на голяма дълбочина. Обикновено се достига до слой от пясък и точно той е водоносният пласт, но може да има и няколко водоносни пласта. От колкото по-голяма дълбочина се черпи водата, толкова по-чиста и с постоянен дебит е тя. Но когато става дума за сондиране, добре е да подходите умно, за да не се окажете оплискани с гъста кафява течност като Златин.

Как да изберете фирма за сондажи?

Единият начин е да разгледате кои фирми предлагат сондажни услуги във вашия регион в съответната секция на

Golden Pages.

Ако сте по-контактни и имате близки отношения със съседите, можете да попитате направо тях кой им е правил сондажа и дали са доволни. Колкото повече хора попитате и повече мнения съберете, толкова по-добре.

След като набележите няколко фирми, прозвънете ги или отидете на място, за да се запознаете с подробности по дейността им. Цената на сондажните услуги е различна, в зависимост от условията, в които ще се сондира – дълбочина на водоносните хоризонти и ресурси на подземните води, достъп на сондата до мястото, вложените материали, разрешителните режими и т.н.

Не наемайте фирма само защото ви е дала най-ниската цена. Ако няколко фирми са ви дали сходни оферти, а друга ви предлага много по-евтина услуга, можете да сте сигурни, че това ще е за сметка на качеството. Не се подлъгвайте, за да не съжалявате. По-добре наемете фирма, към която можете да се обърнете и по късно, ако възникнат някакви проблеми и имате нужда от поддръжка на сондажа.

Поинтересувайте се от техническите подробности – тип на сондажния кладенец и вид тръбна система, филтри, оборудване на сондажа, дали ще бъде извършено и прочистване до достигане на чиста вода. Не е зле да попитате и дали след приключване на работа ще се извърши възстановяване на естественото състояние на терена – затрупване на ями и подравняване.

Не се притеснявайте да питате за всичко, което ви интересува. Помнете, че правите дългосрочна инвестиция. Ако има алтернативни варианти, които да струват малко повече сега, но да ви се изплатят в бъдеще и да осигурят по-дългата и безпроблемна работа на сондажа – не се колебайте да ги предпочетете. Придобиването на собствен водоизточник е едно добро вложение, за което няма да съжалявате, стига да бъде направено както трябва.

golden pages