БСП и ВМРО няма да играят заедно за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642294 www.24chasa.bg

БСП и ВМРО засега няма да играят заедно за президент. Това стана ясно след срещата между ръководствата на двете партии в парламента. Тя се провежда след резултатите от вътрешнопартийния референдум, в които червените поискаха БСП да играе на вота в коалиция, а за ВМРО дадоха 37% доверие.

БСП ще търси кандидат вляво, а ВМРО има мандат за създаване на патриотична коалиция и общ кандидат там, обясни соцлидерът Корнелия Нинова. Ще има обаче още една среща след като станат ясни имената на кандидатите.

Няма как те да извадят кандидат вляво, а ние обща патриотична кандидатура и да ги обединим, опитите с овцата Доли приключиха, коментира и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

БСП и ВМРО обаче се обединиха по повод отрицателната си оценка за мандата на Росен Плевнелиев и ГЕРБ. Срещнахме разбиране, че той обезсмислим президентската институция и искаме промяна, каза Нинова.

По еднакъв начин двете партии виждат и бъдещия президент - да води балансирана външна политика, да признава евроатлантическата ориентация, но и да защитава националния интерес, който включва отношенията с Русия, описа го соцлидерът.

Да е национално отговорен човек и патриот. Да бъде човек с гръбнак и характер да отстоява националните интереси на България. Да е човек, който ще инициира диалог в обществото и партиите, а няма да стои безличен отстрани, допълни Каракачанов.