Ранени украински войници хвърлят патериците след 14 дни лечение в Хисаря

https://www.24chasa.bg/novini/article/5643814 www.24chasa.bg

Президентът Петро

Порошенко ги навести,

благодарил за грижите

на началника на ВМА

ген. Николай Петров

“Как искам да си загубя украинския паспорт и да остана завинаги в Хисаря.”

Думите са на 40-годишен офицер от Киев, който заедно с още 19 ранени бойци преминаха пред двуседмична терапия в бившия военен санаториум, сега болница за продължително лечение и рехабилитация в курортното градче.

Повечето

украинци са с

огнестрелни

рани,

резултат от войната със сепаратистите в Донбас. Едни са били пронизани в крайниците, други - в торса. Претърпели са операции в родината си, но травмите им не са отшумели. Някои са осакатени, други имат метални планки и пирони в крайниците, трети са с подменени стави.

Психичната травма при тях обаче е много по-сериозна, казват лекарите.

“На никого не пожелаваме такава война. Това, което преживяхме ние, дано на вас изобщо не ви се случва”, казвали на персонала украинските бойци.

Те са пратени в Хисаря по споразумение между нашето и украинското военно министерсто. България е водеща в създаването на Доверителен фонд за лечение и рехабилитация на украински военнослужещи. Това е четвърта поред група, която ползва услугите на заведението към Военномедицинската академия.

Целебните води в Хисаря са известни още от Античността. Неслучайно император Диоклециан основава града и изпраща в него ветерани от войните да лекуват травмите си.

“До момента са минали около 40 украински войници. Последната смяна си замина на 3 юли, а следващата я чакаме в края на лятото”, уточни шефът на комплекса д-р Александър Александров.

Лично президентът Петро Порошенко посетил Хисаря, за да види как протича лечението на ранените бойци. На 30 юни, когато бе на еднодневно посещение в България, се отбил за половин час, придружаван от украинския посланик Микола Балтажи и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.

Държавният глава се интересувал как върви терапията на бойците и разговарял с всеки от тях. Те се събрали около него и го слушали с натъжени очи. Порошенко им вдъхнал кураж и си заминал. Преди това изказал специални благодарности на началника на ВМА ген. Николай Петров, както и на персонала. Бойците разказали на президента за грижите, с които са обградени в Хисаря.

“Преди да отпътува, президентът сподели, че е изключително доволен от разговора с момчетата", допълва д-р Александров.

Сестри и лекари в здравното заведение са впечатлени от дисциплината на украинците. Те са на възраст от 20 до 45 г.

Имало както войници, така и офицери. Пристигнали в Хисаря без семействата си.

Първия ден някои отишли с бира на открития басейн, но след забележка това не се повторило до края на престоя им. След процедури излизали в близките заведения в градчето. Поръчвали си питиета, но никога не се прибирали в санаториума пияни.

“Спазваха стрикно реда. В 22 часа порталът се заключва”, уточни шефът на лечебното заведение. Местните в Хисаря също се отнасяли добре с украинците.Те посещавали парковете и заведенията на града, но не създавали никакви проблеми.

Настанени били в една от петте бази на комплекса “Калероя” по двама души в стая.

“Не сме ги

отделяли от

другите

пациенти”,

казва д-р Александров.

Цялата база е реновирана и свети от чистота. Условията са като в 4-звезден хотел. Рехабилитацията е на много високо ниво. Храната - вкусна. Паркът е над 300 декара с редки видове растения. Това е причината след края на смяната бойците от Украйна да не желаят да си тръгнат за родината.

“Всеки имаше

индивидуална

лечебна

програма

Тя е съобразена с диагнозата и състоянието, в което се намира пациентът. От бойното поле ранените войници са били откарани в украински болници, където са претърпели операции. Възстановителният процес обаче изисква други грижи, които те получиха от нас, и резултатите са направо невероятни”, обясни д-р Александров. Почти всички възстановили възможността да се движат. И дори хвърлили патериците.

“Тормозеше ги не толкова физическият недъг, причинен от куршум, колкото психическата травма”, разказа д-р Александров. Някои

изпадали в

депресивен

синдром -

спомняли си ужаса от преживяното и дори плачели. Непрекъснато повтаряли: “Никой от вас да не бъде подлаган на това, което нас ни споходи. От войната по-страшно няма, а при нас тя е братоубийствена.”

Разговаряли на руски език с персонала, имали и преводач.

Войниците минали през кинезитерапия, електролечение, магнитотерапия, светлолечение, гимнастика, лечение с кал и луга. Насочвали украинците в Хисаря, защото бившият военен санаториум отговаря на всички изисквания. Персоналът е обучен на високо професионално ниво.

Материалната база е перфектна. Към нея е присъединена и старата станция на Министерския съвет заедно с огромния парк. В него има над 200 растителни вида. Алеи, поляни, кортове предлагат чудесни условия за спорт и релакс.

Д-р Александров признава, че депутати и министри също го ползват.

Петте корпуса, всеки от тях отделен, разполагат с общо 300 легла. Има 5 клинични отделения и две по физикална и рехабилитационна медицина. Към тях се прибавят и отделенията по нефрология и гастроентерология. Комплексът

работи със

здравната каса

и по програмата

на НОИ,

което означава, че приема военни и цивилни граждани. 50 лева е стаята с две легла за свободно посещение с включени три процедури, но без закуска и басеин. Апартаментът е 70 лева.

Ако си с направление от НОИ, за 10-дневен престой се плащат едва 70 лева с включена храна. През почивните дни около двата открити басейна е пълно с народ. 8 лева е билетът.

“Когато се съберат около 1000 души на басейните, вземаме по три пъти на ден проби от водата”, обясни главната сестра Анелия Стоянова.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лечението на Кубрат Пулев от разкъсването на гръден мускул може да продължи до шест месеца. Всичко зависи от степента на травмата. Подобна контузия има три степени - разтежение, частично разкъсване и пълно разкъсване. При най-тежкия вариант е задължително прибягването до оперативна намеса. Възстановяването след нея отнема минимум три месеца в

Новият съперник на Антъни Джошуа - Карлос Такам, се е готвел за мача още от септември. Това разкри за "България Днес" мениджърът на камерунеца Кристиян Керки. Британецът трябваше да се бие с Кубрат Пулев на 28 октомври, но срещата пропадна заради травма на Кобрата. "В началото на септември се срещнахме с Еди Хърн в Лондон - сподели италианецът.

Кубрат Пулев ще пропусне най-големия хонорар в своята кариера след пропадането на мача с Антъни Джошуа. Той трябваше да вземе около $2 млн. Това е с около $600 000 повече от сумата за двубоя с Владимир Кличко през 2014-а. Битката с английския нокаутьор трябваше да се състои на 28 октомври пред 75 000 фенове в Кардиф.