Ранени украински войници хвърлят патериците след 14 дни лечение в Хисаря

https://www.24chasa.bg/novini/article/5643814 www.24chasa.bg

Президентът Петро

Порошенко ги навести,

благодарил за грижите

на началника на ВМА

ген. Николай Петров

“Как искам да си загубя украинския паспорт и да остана завинаги в Хисаря.”

Думите са на 40-годишен офицер от Киев, който заедно с още 19 ранени бойци преминаха пред двуседмична терапия в бившия военен санаториум, сега болница за продължително лечение и рехабилитация в курортното градче.

Повечето

украинци са с

огнестрелни

рани,

резултат от войната със сепаратистите в Донбас. Едни са били пронизани в крайниците, други - в торса. Претърпели са операции в родината си, но травмите им не са отшумели. Някои са осакатени, други имат метални планки и пирони в крайниците, трети са с подменени стави.

Психичната травма при тях обаче е много по-сериозна, казват лекарите.

“На никого не пожелаваме такава война. Това, което преживяхме ние, дано на вас изобщо не ви се случва”, казвали на персонала украинските бойци.

Те са пратени в Хисаря по споразумение между нашето и украинското военно министерсто. България е водеща в създаването на Доверителен фонд за лечение и рехабилитация на украински военнослужещи. Това е четвърта поред група, която ползва услугите на заведението към Военномедицинската академия.

Целебните води в Хисаря са известни още от Античността. Неслучайно император Диоклециан основава града и изпраща в него ветерани от войните да лекуват травмите си.

“До момента са минали около 40 украински войници. Последната смяна си замина на 3 юли, а следващата я чакаме в края на лятото”, уточни шефът на комплекса д-р Александър Александров.

Лично президентът Петро Порошенко посетил Хисаря, за да види как протича лечението на ранените бойци. На 30 юни, когато бе на еднодневно посещение в България, се отбил за половин час, придружаван от украинския посланик Микола Балтажи и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.

Държавният глава се интересувал как върви терапията на бойците и разговарял с всеки от тях. Те се събрали около него и го слушали с натъжени очи. Порошенко им вдъхнал кураж и си заминал. Преди това изказал специални благодарности на началника на ВМА ген. Николай Петров, както и на персонала. Бойците разказали на президента за грижите, с които са обградени в Хисаря.

“Преди да отпътува, президентът сподели, че е изключително доволен от разговора с момчетата", допълва д-р Александров.

Сестри и лекари в здравното заведение са впечатлени от дисциплината на украинците. Те са на възраст от 20 до 45 г.

Имало както войници, така и офицери. Пристигнали в Хисаря без семействата си.

Първия ден някои отишли с бира на открития басейн, но след забележка това не се повторило до края на престоя им. След процедури излизали в близките заведения в градчето. Поръчвали си питиета, но никога не се прибирали в санаториума пияни.

“Спазваха стрикно реда. В 22 часа порталът се заключва”, уточни шефът на лечебното заведение. Местните в Хисаря също се отнасяли добре с украинците.Те посещавали парковете и заведенията на града, но не създавали никакви проблеми.

Настанени били в една от петте бази на комплекса “Калероя” по двама души в стая.

“Не сме ги

отделяли от

другите

пациенти”,

казва д-р Александров.

Цялата база е реновирана и свети от чистота. Условията са като в 4-звезден хотел. Рехабилитацията е на много високо ниво. Храната - вкусна. Паркът е над 300 декара с редки видове растения. Това е причината след края на смяната бойците от Украйна да не желаят да си тръгнат за родината.

“Всеки имаше

индивидуална

лечебна

програма

Тя е съобразена с диагнозата и състоянието, в което се намира пациентът. От бойното поле ранените войници са били откарани в украински болници, където са претърпели операции. Възстановителният процес обаче изисква други грижи, които те получиха от нас, и резултатите са направо невероятни”, обясни д-р Александров. Почти всички възстановили възможността да се движат. И дори хвърлили патериците.

“Тормозеше ги не толкова физическият недъг, причинен от куршум, колкото психическата травма”, разказа д-р Александров. Някои

изпадали в

депресивен

синдром -

спомняли си ужаса от преживяното и дори плачели. Непрекъснато повтаряли: “Никой от вас да не бъде подлаган на това, което нас ни споходи. От войната по-страшно няма, а при нас тя е братоубийствена.”

Разговаряли на руски език с персонала, имали и преводач.

Войниците минали през кинезитерапия, електролечение, магнитотерапия, светлолечение, гимнастика, лечение с кал и луга. Насочвали украинците в Хисаря, защото бившият военен санаториум отговаря на всички изисквания. Персоналът е обучен на високо професионално ниво.

Материалната база е перфектна. Към нея е присъединена и старата станция на Министерския съвет заедно с огромния парк. В него има над 200 растителни вида. Алеи, поляни, кортове предлагат чудесни условия за спорт и релакс.

Д-р Александров признава, че депутати и министри също го ползват.

Петте корпуса, всеки от тях отделен, разполагат с общо 300 легла. Има 5 клинични отделения и две по физикална и рехабилитационна медицина. Към тях се прибавят и отделенията по нефрология и гастроентерология. Комплексът

работи със

здравната каса

и по програмата

на НОИ,

което означава, че приема военни и цивилни граждани. 50 лева е стаята с две легла за свободно посещение с включени три процедури, но без закуска и басеин. Апартаментът е 70 лева.

Ако си с направление от НОИ, за 10-дневен престой се плащат едва 70 лева с включена храна. През почивните дни около двата открити басейна е пълно с народ. 8 лева е билетът.

“Когато се съберат около 1000 души на басейните, вземаме по три пъти на ден проби от водата”, обясни главната сестра Анелия Стоянова.