Топ 1000 на гимназиите според резултатите от матурите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5657720 www.24chasa.bg

Най-добрите са в София, Пловдив, Варна, Ловеч и Добрич

София, Варна и Пловдив са градовете с най-дбро гимназиално образование. Училища от тях заемат първите 10 позиции по успех от държавния зрелостен изпит по български език и литература. В тези градове са и единствените гимназии, в които

средната оценка

на учениците е

над 5,50

и влиза в графата “отличен”.

Класацията на 1000 гимназии според резултатите от матурата бе направена от сайта danybon.com.

Вижте картата уголемена ТУК

Първите пет места в класацията са запазени за столични училища - немската, испанската, Американския колеж, 73-о СОУ “Владислав Граматик” и частната гимназия “Ерих Кестнер”. Всички те са събрани в 2 десети от оценката - 5,712 за немската гимназия, 5,562 за “Ерих Кестнер”. Но всички от топ 5 без “Ерих Кестнер” отбелязват спад при оценките си спрямо представянето на своите ученици. Намаление на оценките спрямо миналогодишните отбелязват и почти всички гимназии от списъка на 1000-та средни училища.

След петте софийски училища топ 10 се допълва от Езикова гимназия “Пловдив” и първа езикова във Варна, класическата в столицата и езиковите училища “Иван Вазов” и “Йоан Екзарх” съответно в Пловдив и Варна.

Веднага след десетката пък по тазгодишните си постижения на задължителната матура по български са първа английска и СМГ в София.

Велико Търново,

Ловеч и Добрич

пък са от по-малките областни градове, които успяват да класират училища в топ 20. В двайсетицата обаче няма нито една гимназия от Бургас, а в топ 100 морският град класира едва 4 средни училища.

Гимназията в Септември е най-слабото училище според резултата от матурата по български език и литература след 12-и клас. Там

се е явил само

един зрелостник,

който е изкарал

оценка 2,590

През 2015 г. резултатът на училището е бил 3,222.

В десетката на най-слабите училища влиза само едно от София - специализираното за деца с увреден слух със среден успех на матурата 2,623, който му отрежда предпоследно място.

Над 60 училища имат средна оценка на държавния зрелостен изпит под 3. Повечето от тях са в малки градове като Момчилград, Николаево, Стражица, Крупник, но има гимназии и от големите населени места. Голяма част от класираните на дъното по български език и литература са професионални гимназии или пък селскостопански училища.

45 зрелостници със среден успех 2,650 в Ихтиман

Рекорд по нисък успех поставя Професионалната гимназия “Васил Левски” в Ихтиман. 45 зрелостници са постигнали 2,650 среден успех от матурата по български език и литература, което праща училището им на 979-о място в класацията. Всъщност ниският успех явно е традиция там, защото и миналата година гимназията е имала средно 2,658, а сега слиза надолу с 0,008 хилядни.

Миналата година около гимназията гръмна скандал, след като медийно разследване разкри схема за източване на държавната субсидия чрез “мъртви души”. Учители били принуждавани да осигурят по 5 дипломи, ако искат да запазят работата си, като присъствието на учениците не било задължително. За това алармираха напуснали преподаватели, някои от които били принудени да записват свои близки като фиктивни ученици. Професионалната гимназия получава държавна субсидия за всеки записан ученик в размер от 1384 до 2225 лв. Имаше и сигнал, че учители са карани да решават матурите и да изпращат отговорите на учениците, за да има гимназията висок бал. След скандала в училището бяха пратени множество проверки.

Гимназии от 1 до 100 вижте ТУК

Гимназии от 101-200 вижте ТУК

Гимназии от 201-300 вижте ТУК

Гимназии от 301-400 вижте ТУК

Гимназии от 401-500 вижте ТУК

Гимназии от 501-600 вижте ТУК

Гимназии от 601-700 вижте ТУК

Гимназии от 701-800 вижте ТУК

Гимназии от 801-900 вижте ТУК

Гимназии от 900-983 вижте ТУК

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното