golden pages

Неволите на Златин или бели пари за черни дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5670378 www.24chasa.bg

Сред познатите си Златин бе известен като Златьо Скръндзата. Имаше и вариации като Златьо Стипцата, Златьо Стиснатото и Златьо Кокошето дупе, но все едно – досещате се за коя черта от неговия нелек характер говорим.

Разбира се, Златин никога не би признал, че е стиснат. Нее, той просто уважавал парите, защото знаел с колко труд, пот и въртене на геврека по трансевропейските магистрали са изкарани, така казваше. И сърцето го боляло да гледа как се профукват за глупости (като под „глупости“ се разбираше почти всичко).

Ако имаше нещо, което Златин уважаваше повече от трудно спечелените пари, това бяха лесно спечелените пари. Затова можете да си представите възтогра му, когато наследи от любимата си баба освен къщичката и двора, и няколко хилядарки, грижливо кътани цял живот под дюшека. Бабата бе живяла в пълна мизерия и това я беше спасило от крадци – никой не допускаше, че тая клета женица, която дъвче лапад и коприва, спи върху пачки, но... генът си е ген, Златиновата пестеливост не бе дошла от нищото.

И сега Златин беше разстлал върху кухненската маса поомачканите банкноти и ги броеше с треперещи пръсти и светналия от алчност поглед на Чичо Скрудж.

- Трябва да помислиш в коя банка да ги внесеш – обади се жена му, която го наблюдаваше, подпряна на вратата.

- Аааа! – подскочи Златин – Как банка, никаква банка! Банките фалират непрекъснато, виждаш какво става. Ще вземе да изгърми и край, отидоха ми паричките. Ей тука, у нас, да са ми пред очите.

- Мило, ама в банката ще ти дават лихва – разумно вметна Златина в опит да го убеди.

Златин се позамисли, за момент изглеждаше почти съгласен, но после рязко завъртя глава, изсумтя „По-добре без лихва, ама сигурни“ и излезе от стаята заедно с парите. Малко по-късно жена му го свари в спалнята как нарежда пачките под матрака, по примера на баба си, и си тананика „Я елате, пиленца, при батко“.

Ако Златин умееше да си държи устата затворена, може би нямаше да има проблем. За съжаление, още същата вечер три ракии в беседката пред блока му развързаха езика и той си изпя всичко – за наследството, за недоверието си в банковата система, за това, че най-сигурното място за парите си остава под матрака. Последваха още наздравици, поздравления и „ти мене уважааш ли ма“, така че на другата сутрин Златин нищичко не помнеше.

Припомни си обаче седмица по-късно, когато се прибраха от село и завариха вратата на балкона изкъртена, матрака преобърнат, а парите изчезнали. Някой от съседите му го беше „уважил“ до шушка.

Вие, разбира се, едва ли сте като Златин и баба му и няма нужда да ви убеждаваме в предимствата на банките. Най-вероятно вече си имате банка, но ако по някаква случайност нямате или пък искате да смените настоящата, ето нашите съвети.

Как да изберете банка?

Банките вече са важна част от ежедневието почти на всеки. Те се грижат за спестяванията ни, от тях теглим кредити за жилище или кола, голяма част от разплащанията ни се извършват по банков път. Затова помислете добре на коя банка да поверите парите си.

За начало прегледайте секцията с банки в

Golden Pages

и набележете няколко. Важно е да имат офиси на удобно за вас място – най-добре около работното ви място или в краен случай около дома ви.

Разгледайте внимателно сайтовете на подбраните от вас банки. Така ще добиете ясна представа за предлаганите от тях услуги, видове сметки, лихви и т.н. и ще можете да прецените кои са по-изгодни за вас.

Помислете за какво точно ви трябва банка. Ако искате просто да спестявате пари, можете да изберете и някоя по-малка. Но ако пътувате много и работата ви налага извършване на преводи и активно ползване на различни банкови услуги, изберете по-голяма банка с повече и удобни за вас клонове.

Преценете какъв тип банкиране искате. Ако предпочитате интернет банкирането или вариантите за използване на различни карти, изберете банки, които предлагат най-широка гама от подобни услуги.

Проверете таксите, които банката ще ви удържа. Понякога може лихвите да са добри, но таксите да са прекалено високи и неизгодни за клиентите, или пък да се таксуват и най-дребните услуги.

Ако откривате сметка с дебитна карта, поинтересувайте се дали има минимални изисквания за сума, която да държите в сметката си и какви са последствията, ако паднете под нея.

Посетете офиса на банката, която сте избрали. Така можете да прецените на място дали служителите са компетентни и отзивчиви. Все пак, те ще ви консултират за различните услуги и планове, които предлага банката.

Избирайте внимателно и поверете парите си в добри ръце. Вместо да се тревожите денонощно за тях, по-добре мислете (и работете) за тяхното умножаване.

golden pages