Ректор във фейсбук: Борисов помогна не просто на търновския университет, а на духовната столица на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5674683 www.24chasa.bg

Правителството гласува 1 337 000 лева допълнителен трансфер за ВТУ, но изслуша и утвърди желязна програма за оптимизация на разходите

Великотърновският университет „Св.Св. Кирил и Методий” ще получи допълнителен трансфер от 1 337 000 лева, след като предложи и бе одобрена във финансовото министерство програма за оптимизация.

Правителството вчера изслуша и утвърди плана, който предвижда строга желязна дисциплина – намаляване на бюджета, закриване на дублиращи се звена, пенсиониране на преподователи.

Средствата са изключително важни за съществуването на висшето училище, което изпадна във финансов колапс след като предишният ректор проф. Пламен Легкоступ е развил прекалено амбициозна строителна дейност, обявявал е обществени поръчки на зелено, без да има осигурени средства.

Новото ръководство заедно с ректора проф. д-р Христо Бонджолов от месеци работеше върху оздравителна програма, която да оптимизира всички средства за образование, ремонти и заплати. С гласуваните днес от правителството средства ше бъдат разплатени просрочени задължения на университета за хонорари по магистърски програми за двете минали учебни години. Освен това от тях ще се платят и задължения по минали ремонти в размер на 163 хиляди лева.

Часове, след като министрите казаха „да” на внесената от Меглена Кунева точка в дневния ред, ректорът на великотърнския университет пусна във фейсбук и на страницата на висшето училище емоционално писмо до Бойко Борисов.

”Финансовата помощ, която ни предоставихте, е своевременна и изключително важна не само за Великотърновския университет, но и за духовната столица на България”, пише проф.Бонджолов. Той благодари за съдействието на премиера заради личното му участие, държавническо мислене и съпричастност към съхраняването на духовността и академизма на университета в старата столица.

„Нищо ценно не може да бъде постигнато в разултат само на амбиция или чувство за дълг. То може да бъде постигнато чрез любов и преданост към хората и към истинските неща, които вие ежедневно доказвате. Вашите успехи ще бъдат широко обсъждани – възхвалявани, отричани или омаловажавани пред следващите десетилетия, но името Бойко Борисов със сигурност се превърна в символ на държавническо мислене – вие активно работите за достойното място на Българи в Европа и света и за обединението на българските институции окобо стратегически цели на страната ни!”, завършва емоционално ректорът от Велико Търново.

От началото на годината екипът му работи върху програмата за оптимизация. Според участниците в днешното правителствено заседание финансовият министър Влади Горанов е посъветвал колегата си в образованието Меглена Кунева е заедно с академичните ръководство да се направи анализ на всички специалности в университетите в България, както и на разходите в тях.

Великотърновският университет завърши приема на студенти за новата учебна година, запълвайки над 80 % от местата по държавна поръчка и над половината от платеното образование. Три са най-желаните специалности – право, психология и софтуерно инжинерство.