Започна строеж на японски завод за 50 млн. евро край Димитровград

https://www.24chasa.bg/novini/article/5677885 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Божидар Лукарски правят първа копка на завода край Димитровград.

50 млн. евро влага японската фирма “Язаки” в завод край Димитровград. В четвъртък бе направена първата копка в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Божидар Лукарски. Заводът е за асемблиране на кабели за автомобилната индустрия. Предвидено е да заработи след година. Така ще бъде осигурен хляб за 3000 човека, а производството ще обслужва автомобилния концерн “Мерцедес Бенц”.

“Темпът на индустриализация и концентрацията на компании, произвеждащи компоненти за автомобилната индустрия, ме навеждат на мисълта, че скоро ще произвеждаме и коли”, каза Дончев. Той не предвижда отлив на инвестиции заради ситуацията в Турция. Висшият пилотаж на правителството и индустрията бил да се извличат полза при кризи. Дончев каза, че между 6000 и 10 000 гръцки фирми са мигрирали у нас.

“Това е трети завод на японския автомобилен концерн у нас, което е положителна референция и за други международни компании”, заяви министър Лукарски.

“Избора на място за инвестицията направихме не само заради съдействието от местната власт, но и заради развитата инфраструктура и човешкия капитал”, каза шефът на “Язаки Европа” Уран Заман.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България