Ген. Радев – лична номинация на Нинова, тя поема отговорността (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5688041 www.24chasa.bg
Лидерът Корнелия Нинова обяви с кои имена соцръководството е решило да отиде на преговори.

С 6 имена БСП отива на преговори, Манолова и Йотова са сред тях

Партньорите от "БСП - лява България" застанаха зад кандидатурата на ген. Радев

Името на ген. Румен Радев е издигнато лично от соцлидера Корнелия Нинова.
Името на ген. Румен Радев е издигнато лично от соцлидера Корнелия Нинова.

С 6 имена БСП отива на разговори за кандидат за президент на левицата. Сред тях е и това на подалия преди ден оставка командир на ВВС ген. Румен Радев. Това обяви соцлидерът Корнелия Нинова след заседанието на червеното Изпълнително бюро.

4 от имената са на партийци, а двама са от листата на нечленуващите в БСП - това са ген. Радев и омбудсманът Мая Манолова. Останалите са евродепутатката Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев и бившият лидер Михаил Миков.

Аз предложих ген. Радев в организацията в район “Оборище”, в която членувам, и поемам отговорност за тази кандидатура, заяви Нинова.

Тя уточни, че генералът е получил и още номинации от различни структури в страната. Лидерката отрече появили се твърдения, че ексшефът на ВВС е близък на Георги Първанов и затова ще бъде одобрен от АБВ.

БСП няма нищо общо с рапорта на ген. Радев за напускане на ВВС, категорична бе Нинова. “Той има принципни съображения срещу водената политика и затова подава оставка”, обясни тя. Но призна, че е говорила с генерала и той е съгласен да бъде номиниран за президент.

От партийните имена Нинова има най-много номинации, но няма да се кандидатира.

Дайте ми

възможност да

съм следващият

премиер,

каза тя. След нея е Стефан Данаилов, но той също си е направил отвод.

Уставът не е нарушен, лично съм се обадила на всички номинирани, само тези потвърдиха желание да бъдат предмет на разговори, обясни още Нинова защо Изпълнителното бюро отсява имената без решение на Националния съвет. Пленумът ще се събере на 14 август след разговорите с АБВ и “Движение 21”. Той ще има последната дума за кандидатпрезидентската двойка на левицата.

Тъй като на заседанието на бюрото имало бурна дискусия за имената, както и несъгласни с издигането на ген. Радев, Нинова обясни, че “в крайна сметка това ще се реши на гласуването на ръководството и мнозинството ще определи кандидата”.

Вариант за вицепрезидент

Ивайло Калфин в БСП

не е обсъждан

Ние сядаме с нашите имена, те с техните и съм оптимист, че ще стигнем до съгласие, коментира още соцлидерката. В процеса на преговорите щяло да бъде уточнено кой ще е кандидатът за президент и кой за вице.

Първите, пред които Корнелия Нинова представи още във вторник шестте имена за кандидати, бяха партиите от “БСП - Лява България”. Партньорите застанаха зад имената на ген. Радев и на самата Нинова.