Инспектори отчитат пред премиера как се преподава в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/5689753 www.24chasa.bg
Учителският събор в зала “Арена Армеец” събра на 19 юни 12 000 учители. СНИМКА: Десислава Кулелиева

-  Всички учители подписват нови трудови договори

на 15.09. заради промяната в имената на училищата

- Педагозите в 1-и и 5-и клас с методически

книжки за обучението на децата

Национален инспекторат по образование ще бъде създаден до края на годината. Това е чисто нова структура в средното образование.

Целта ѝ не е да контролира и да санкционира, а да следи отвън качеството на образованието във всяко училище, обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Това е следствие от новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август.

Все още не е ясно колко души ще е съставът на националния инспекторат. Той ще се назначава директно от премиера и е независим от Министерството на образованието и науката.

Неговият състав като начало вероятно ще е малък - между 10 и 15 души. Те трябва да бъдат експерти в областта на образованието, защото измерването на качеството е труден процес, допълни Стаматов.

До края на календарната година трябва

да бъдат

структурирани

и обществените

съвети

- нова структура в образованието, която трябва да приобщи максимално обществото и общността към всяко училище, за да се знае какво се случва там по отношение на бюджета, на учебните планове и на цялостната организация.

До края на месеца пък трябва да бъде изготвен правилникът на обществените съвети. В тях ще влизат представители на учителите, на общината, както и ученици от гимназиалния етап.

Всички учители и училищни директори ще имат нови трудови договори на 15 септември. Досегашните няма да бъдат прекратявани, а само подновени, като в тях ще бъдат изписани новите имена на учебните заведения.

Началното училище си остава начално. Основното вече ще е от 1-и до 7-и клас, а не както досега от 1-и до 8-и. Появява се новото училище - обединено (от 1-и до 10-и клас). СОУ става СУ още от този 15 септември. Гимназиите са профилирани или професионални.

Регионалните инспекторати по образование пък

вече се казват

регионални

управления

по образование

още от последния ден на юли.

От 1 до 5 август промените в наименованията на учебните заведения трябва да бъдат регистрирани в Агенцията за вписванията с облекчена процедура. Училищата

трябва да имат

и нови гербови

печати,

за да се сложат на документите за завършен етап от образованието. Първо трябва да са готови печатите на средните училища и професионалните гимназии, в по-късен етап на началните и основните училища.

До края на август трябва да бъдат утвърдени държавните образователни стандарти, без които не може да започне учебната година. През август директорите трябва да подготвят актуализация на вътрешната си работна мрежа - правилник за дейността на училището, правилник за вътрешния трудов ред и правилник за безопасни условия на труд, обучение и възпитание. Те трябва да бъдат обновени и синхронизирани с новата нормативна уредба.

С новия закон всеки клас има свой собствен

уникален

учебен план,

в който ще се включват учебни предмети, разпределени според спецификата на класа и възможностите на училището.

От 1 септември педагогическите колективи трябва да приемат учебните планове за 1-и и 5-и клас, защото това са класовете, в които ще бъде приложен в пълната си сила новият закон. Пак дотогава учебниците по история за 5-и клас трябва да са стигнали до училищата.

По останалите предмети от учебната 2016/2017 г.

ще се използват

старите учебници

за 1-и и 5-и клас, независимо от новите учебни планове, уточни Диян Стаматов. Това ще стане с указания в малки методически книжки като основно средство за разпределението по темите.

До края на календарната година ще приключи първият етап от оценката на абсолютно всички учебници за 1-и и 5-и клас за следващата учебна година, както и за 2-и, 6-и и 8-и клас.

Големият проект “Твоят час” стартира от 1 октомври. Той е на стойност 140 млн. лв. евросредства и има за цел да организира извънкласната дейност, както и подкрепата на учениците, които бавно усвояват уроците. Те ще бъдат доограмотявани, ще получават допълнителна математическа подготовка. По този проект ще се подкрепят и напредналите ученици.

Квалификацията на учителите започва още от следващата седмица. Първи ще бъдат обучавани новоназначените директори, за да им бъде лесно да прилагат новите правила, свързани със закона.

7-класниците с 1 ч повече, за да вземат уроци от 8-и клас

Трябва да наваксат за Средновековието,

безгръбначните животни и Европа

Началото на учебната година ще доведе до промяна в разпределението на учебното време на 7-и клас. Този 7-и клас е първият, който завършва основно образование през учебната 2016/2017 г.

За да нямат учениците никакви пропуски в знанията си обаче, ще трябва да учат по един допълнителен час в седмицата, за да усвоят три раздела по три предмета от 8-и клас, обясниха от министерството на образованието. Става дума за 3 раздела от учебниците по история, география и биология от 8-и клас. По история трябва да наваксат Средновековието, по биология - уроците за безгръбначни животни, и обучението за континента Европа по география.

Следващата учебна година законът продължава за 1-и и 5-и клас, продължава за 2-и, 6-и и 8-и клас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.