golden pages

Неволите на Златин или бий гадините!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5696825 www.24chasa.bg

Блокът, в който живееха Златинови, беше строен през 60-те. Оттогава насам за него не бяха полагани никакви особени грижи, понеже на никой от обитателите не му се занимаваше. Мазето беше пълно с всякакви боклуци, сред които дори клошар не смееше да припари и никой не влизаше в него от години. Е, поне никой от вида Хомо сапиенс. За сметка на това се бе развила една разнообразна и пълна със зарази фауна, пред която „Индиана Джоунс и Храмът на обречените“ изглеждаше като лиготия.

Когато за първи път забеляза хлебарка в кухнята, Златина изпищя и се качи на стола, докато Златин тържествено я размазваше с чехъла си. На другия ден купи спрейове. После някакви други отрови. После уреди с ултразвук. Уви, хлебарките бяха решили да докажат на практика, че са единственият вид, който би оцелял при радиация. Когато ги пръскаше със спрейовете, те просто кихаха, примигваха, отърсваха се и продължаваха напред, а останалите отрови и примамки не отразяваха въобще. След месеци на отчаяни и неуспешни опити за изтребление, семейството по неволя полека-лека свикна с тях. Когато се налагаше през нощта да влязат в кухнята, просто разритваха с крак пъплещото гъмжило, за да си проправят пътечка, а когато гадините им отмъкваха завивките, не го правеха на проблем.

Една нощ Златин усети как нещо топло и космато се отърка в крака му. „Хм, можеше да си обръсне краката поне“, помисли си той, но все пак се зарадва, понеже сексуалните аванси от Златина съвсем се бяха разредили напоследък. За негово учудване обаче, тя изсумтя сърдито и сънено, когато протегна ръка към нея.

- Е защо ми пускаш крак, щом не искаш, ма? – сопна се той обидено.

- Какъв крак бе, ей ги къде са ми краката - промърмори тя.

- Да бе, да, какво тогава ми полази по крака, някое джудженце? – заяде се той и отметна юргана.

„Джудженцето“ стоеше в долния край на леглото и помръдваше с мустачки. Беше сиво, голямо колкото новородено котенце и противна, дълга розова опашка.

Крясъците на Златин заглушиха тези на жена му, а тя самата скочи, облече се, взе една торба багаж и децата и замина при майка си. Щели да се върнат, когато Златин успее да се справи с гадините, заяви тя, и нито ден по-рано. Достатъчно й било, че живеела със свиня, не можела да поеме повече фауна.

Златин прекара няколко дни в опити да хване плъха. Дебнеше го, оставяше му сиренце, дори заложи капан, но напразно. След като една нощ той самият се хвана в капана, докато отиваше полузаспал към тоалетната, най-накрая се предаде и направи това, което трябваше да направи още в началото – извика ДДД фирма.

Какво представляват ДДД фирмите?

Съкращението ДДД означава „дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Дезинфекцията включва премахване на всякакъв вид патогенни микроорганизми – вируси, бактерии, паразити и др. Дeзинceкцията е премахване на всякакъв вид инсекти – хлебарки, мравки, бълхи, комари, дървеници, мухи, оси, паяци и др. Дератизацията – унищожаване на гризачи – мишки, плъхове, съсели и др. Дейността на тези фирми може да включва също и дeзaкapизaция – унищожаване на пaякooбpaзни инceкти – акари и кърлежи.

На когото му се е налагало да се бори с вредители у дома или в офиса, знае колко неприятна и най-вече неуспешна е борбата с тях. Затова най-добрият вариант е да се извикат професионалисти, които знаят точно как, къде и с какви препарати да третират за постигане на резултат. Третирането може да се извършва както в жилищни сгради, така и в обществени - магазини, ресторанти, столове, детски градини, училища, цехове, складове и др., а също и открити тревни площи.

Как да изберете подходящата ДДД фирма?

И тук, както винаги, на помощ с богатата си база данни за фирми ще ви се притече

Golden Pages.

Изберете няколко от тях, разгледайте сайтовете им и отправете запитване, като обърнете внимания на няколко неща.

На първо място - фирмата трябва да има лиценз от Министерството на здравеопазването и да работи под контрола на P3И (XEИ). Тази информация трябва да е задължително обявена на сайта. За допълнителна проверка можете да получите информация по телефона от всеки РИОКОЗ (РЗИ). Ако няма такъв лиценз, значи фирмата е фалшива и няма да разреши проблема.

Поинтересувайте се какви препарати се използват. Легитимните ДДД фирми работят само с одобрени от министерството препарати. Те не са канцерогенни и нямат остра и задушлива миризма. Ако имате домашни любимци, задължително проверете дали използваните отрови не са вредни за тях. Професионалните фирми ще ви дадат точен и ясен отговор за различните видове препарати. Така ще бъдете информирани и спокойни, че използването им ще има последици само за вредителите, но не за вашето семейство и любимци.

По отношение на цената имайте предвид, че контролираните от РЗИ фирми нямат големи ценови разлики. Ако цената, предлагана от някоя фирма е твърде ниска в сравнение с тези на други фирми, това трябва да ви подскаже, че препаратите, които се използват, не са с нужното качество, а фирмата няма лиценз. Съответно няма да имате и резултат.

Добрите ДДД фирми знаят, че борбата с някои вредители изисква повече от едно третиране, така че няма да ви обещаят чудеса от първия път. Обикновено се налага още едно обработване, за да се унищожи всичко. А за най-добри резултати, не пренебрегвайте профилактиката и третирайте веднъж годишно. Така ще бъдете спокойни за хигиената и здравето в дома си, а гадини ще виждате само там, където им е мястото – по телевизията.

golden pages