Мъж, спасил жена от мигранти на Лъвов мост: Положението тук е нетърпимо

https://www.24chasa.bg/novini/article/5698627 www.24chasa.bg
Петър Петков СНИМКА: bTV

„Положението не е никак добро, особено последните 6 месеца става направо нетърпимо. Животът в района, бизнесът в района, спокойствието е блокирано”, коментира музикантът и член на Изпълнителния съвет на политическа партия „Глас народен” Петър Петков. Той живее в района около Лъвов мост в София, който е известен като Малкия Бейрут” заради присъствието на мигранти от различни националности.

По думите му след 2 следобед на спирката на Лъвов мост се събират нелегални имигранти, които тормозят минаващите и агресивно налагат религията си: „Когато видят жена с голи рамене, с голи крака, те я нападат”. В същото време, даже пред сградата на Паспортна полиция има стоянка на нелегални таксита.

Преди два дни му се наложило да спасява жена, а няколко месеца по-рано дори трябвало да помага на патрул, защото 30 човека обградили полицаите. „Имигрантите бяха много агресивни. Ние се намесихме, за да изравним силите, но щяхме да бъдем арестувани, защото излиза, че се месим в работата на служителите на реда. На метри се намира „Паспортен отдел“ на МВР, а в района е пълно с нелегални таксита. Таксиметровите шофьори ходят по малка и по голяма нужда по улиците. Районът е мръсен. Никой не ги гони“, разказва Петър Петков.

„На Лъвов мост положението е изключително нетърпимо и ако стане по-сериозен инцидент с живущите... Ако ще започне гражданска война, ще започне от там. Познавам мъжете от района – ще пострада нечия майка, жена или дъщеря и Динко от Ямбол ще изглежда като първокласник”, заяви Петков.

Според него полицията и жандармерията не трябва да допускат събирането на големи групи чужденци. В същото време, обаче, Лъвов мост е точно в „Златния триъгълник” на три районни управления и, по думите на музиканта, през годините униформените са идвали предимно, за да събират рушвети.

Екип на bTV видя по улиците предимно млади мъже от Афганистан и Ирак, които се надяват да стигнат до Западна Европа. Повечето разполагат единствено с дрехите на гърба си. Някой живеят в квартири за 15 лева на вечер. За най-бедните обаче нощта е под небето. Те спят в парковете.

Разказват, че са били бити от полицията и че условията в бежанските центрове са още по-лоши – а и освен това ги забавят по пътя им към по-богатите западни страни.

Екип на телевизията разследва трафика на нелегални имигранти през квартала
Собственици на хостели разказват, че има хазяи, които печелят добре от настаняването на нелегални имигранти. Вратата на един от обектите се затвори под носа на нашия екип, а след това вечерта и полицаите 20 минути чакаха, преди да влязат и да изкарат жена с дете и млад мъж от Афганистан, които пребивават нелегално у нас.

Те ще бъдат проверени от службата по миграция, която е на около 30 метра от мястото.

По отношение на собствениците на хостела вече има досъдебно производство, съобщи началникът на охранителната полиция към СДВР комисар Борислав Муеров. По думите му повечето от мигрантите в центъра на София имат статут, но от началото на годината и по отношение на тях има по-сериозни мерки.

„Криминогенната обстановка в района не е голяма. Съвсем нормално е струпването на такава група хора да поражда страх у живеещите в района”, коментира той.

По думите му не са получавани сигнали за агресия срещу жени.