Заради картофки и свинско в салата катарец крещи “Аллах акбар” в пълна пицария (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5704212 www.24chasa.bg
Скандалът станал в пицария “Виктория”. СНИМКИ: ЛЕМАН САЛИ

Ядосал се на объркана поръчка. Прокуратурата и ДАНС категорични, че не е терорист

Недоразумение за картофки уеджис и салата със свинско вбеси катарец и го накара да крещи “Аллаб Акбар” в пълна пицария в столичния Ринг мол в сряда вечерта.

20-годишният Сауд Мохамед бин Джасем ал Тани дори заплашил, че ще запали търговския център и че Аллах ще дойде да накаже всички българи.

В сряда вечерта мъжът седнал да вечеря в пицария “Виктория” заедно с майка си и съпругата си.

Поръчал на

аглийски език

напитки, салата

и пържени

картофки

След няколко минути част от поръчката била донесена. Джасем обаче почнал да се кара с келнерката, че не е поръчал пържени картофки, а уеджис.

“Говорехме на английски и той каза “френч фрайс”, което са пържени картофи”, каза за “24 часа” сервитьорка, пожелала анонимност. Тя дори обясни, че в менюто на заведението няма уеджис.

Докато чакал салатата, Сауд разговарял по телефона с баща си. Обяснил му къде се намира мола и къде точно е пицарията, в която е седнал. Малко по-късно заради тези разяснения част от посетителите и персонала на заведението решили, че Джасем подготвя атентат.

Когато донесли салатата, той побеснял, защото в нея имало свинско, което е табу за мюсюлманите. Започнал скандал на висок тон и поискал сметката. Заявил, че ще плати само напитките и си тръгнал от заведението.

След няколко минути обаче се върнал и започнал да крещи.

“Катарският гражданин е посочил среден пръст на двама сервитьори”, каза зам.-районният прокурор на София Радослав Димов. След това Сауд се изплюл на бара и започнал да крещи на английски, че ще се върне и ще запали мола и всички в него. Викнал и “Аллах акбар” пред всички клиенти на заведението. Те подали сигнал, че мъжът подготвя атентат.

Докато размахвал средни пръсти, катарецът изкрещял, че Аллах ще дойде и ще накаже всички българи.

Изплашените сервитьори повикали охраната, но Сауд не се стреснал от нея. Свалил панталоните си, показал задните си части и им казал, че това е за тях. Пристигнала и полиция, която задържала мъжа. При ареста си той успял да

ритне един от

униформените

Веднага след задържането прокуратурата разпоредила проверка на ДАНС заради отправените от Сауд заплахи и викове “Аллах Акбар”. Агентите били категорични, че няма заплаха от тероризъм. Катарецът обаче е задържан за 72 ч по обвинение в хулиганство.

“Извършил е непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изрязяващи явно неуважение към обществото”, каза прокурор Димов и поясни, че в петък обвинението ще поиска постоянното задържане на Сауд Мохамед бин Джасем ал Тани, който няма постоянен адрес в България.

Според информация от властите младежът е син на катарския гражданин Мохамед бин Джасем ал Тани, който от години има бизнес у нас. Освен това е от фамилията на емира на Катар - шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

“Прокуратурата ще остане непримирима в борбата с всички прояви на непристойно поведение, извършени на публично място, независимо от това кой е извършителят”, категоричен бе Димов.

Полицията е разпитала всички служители на заведението, иззети са и охранителните камери. Да дава показания е бил призвоан и таксиметровият шофьор, който закарал майката и съпругата на катареца.

Ако бъде признат за виновен, Сауд може да получи до 5 г затвор.

Зарязан гей вдигна паника за атентат преди 5 месеца

Скандалът в пицарията доведе до втори фалшив сигнал за атентат в София от началото на годината.

На 23 март мъж се обади в полицията, за да съобщи, че чужденец подготвя терористичен удар в столицата. Заплаши, че ще бъде взривена бомба в автобус на спирката на хотел “Плиска”, и затвори. За сигнала се разбра от фейсбук страницата и сайта на американското посолство.

Полицаите бързо намериха подателя. Пред служители на МВР и ДАНС човекът чистосърдечно си признал, че подал фалшивия сигнал заради любовна драма.

Хомосексуалистът бил зарязан от приятеля си, който е чужд гражданин, и е разпитван след инцидента. Българинът разказал как бившият му любовник споделил, че е вербуван да извърши атентат. Това обаче било измислица, за да му отмъсти.

Оказа се, че подателят на сигнала за бомбата е женен с дете. Мъжът държал няколко баничарници в София. От прокуратурата не му повдигнаха обвинения, макар първоначално да се смяташе, че ще го задържат за всяване на паника в страната.