О, неграмотни юроде...!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5708375 www.24chasa.bg
За мекането сме писали и друг път, но тази табела доказва, че грешките не спират. Правилният надпис трябва да бъде “Търсим продавачка”. СНИМКА: Алексения Димитрова

Снимайте грешката - нова инициатива на “24 часа”

Българинът от край време е скаран с пълния и краткия член!

Грешките в изписването на табели на обществени места винаги са били много, но напоследък са толкова масови, че достигат епидемични размери. Те бодат очите и преследват човек, където и да иде, в градове, села и паланки.

Имам трупана дълги години сбирка на надписи с правописни грешки, но последната лятна колекция събрах за има-няма 4-5 дни в няколко края на България.

Да си призная, след като снимах толкова много сгрешени табели за толкова кратко време, започнах да изпитвам своеобразен

стокхолмски

синдром към

езиковите

похитители

Взех да си мисля, че хората, които пишат тези сгрешени табели, не са съвсем виновни за своите граматични похищения.

Кратка справка в няколко помагала и учебници по български език показа, че членуването на съществителните имена в родния език (както и много други правописни правила впрочем) е обяснено толкова сложно, че дори да желае да научи правописа, човек може бързо-бързо да се откаже.

Вижте например какво прочетох в един от учебниците - “С -ът или -ят задължително се членуват подлогът, когато е изразен със съществително име от мъжки род в единствено число, съгласуваното определение, приложението на подлога, както и сказуемното определение на подлога.”

За подлога - добре. Повечето от нас помнят от училище, че подлог е онова нещо, което върши действието. Съмнявам се обаче, че много са тези, които ще се сетят какво е съгласувано определение, приложение и сказуемно определение на подлога.

Е, как тогава да знаят къде да слагат пълен и кратък член в писането на табели? Пък и изобщо...

Докато колекционирах сгрешени табели в последните дни, си помислих, че в потока от информация, който залива съвременния човек отвсякъде, по принцип трябва да се говори кратко, ясно и продуктивно.

Така трябва да бъде и с граматичните правила.

Например в учебниците е достатъчно да се каже:

- Пълен член се пише, когато думата, за която се колебаеш, може да се замени с “той”.

Сгрешен надпис и на паркинга пред църквата “Успение Богородично” в Пампорово. Правилното указание трябва да бъде “ПаркингЪТ е само за посетители на храма”.

- Кратък член се пише, когато думата, за която се колебаеш, може да се замени с “него”.

Толкоз. Има ли някой неразбрал?

Сигурна съм, че езиковите специалисти ще възразят яростно и ще заклеймят тези правила като профански.

Каквото и да кажат, както и да критикуват, мисля, че най-важното е едно правило да работи на практика, а не да стои красиво на теория.

Няма човек сред моите студенти, на когото да съм казала споменатото по-горе правило с “той” или “него” за поставянето на пълен и кратък член и да не го е запомнил. Само преди няколко дни срещнах един от тях и той сподели, че е запомнил точно това правило, след като на един от тестовете му намалих оценката заради правописа.

Така преди години обясних правилото и на дъщеря си още в първи или втори клас. За да й е по-интересно, го нарекох

вълшебното

правило

“Само това ли? Че то било много лесно”, възкликна тя.Оттогава никога повече не написа пълен член там, където трябва да се постави кратък. И обратното.

Сега вижте снимките на сгрешени надписи, които събрах само за няколко дни. Приложете правилото с “той” и “него” и ще видите, че табелките са грешни.

За да продължите да изпробвате своите нови граматически умения, четете табелките по улици, магазини, спирки, учреждения и църкви и пращайте снимки на сгрешените надписи на фейсбук страница на "24 часа" - https://www.facebook.com/24chasa/?fref=ts.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.