Димитър Цонев е с масивен кръвоизлив в мозъка, има аневризми

https://www.24chasa.bg/novini/article/5709875 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Състоянието на Димитър Цонев е тежко, каза началникът на Военномедицинска академия ген.-майор проф. Николай Петров. Предстоят още диагностични и терапевтични процедури, включително и оперативни.

На този етап не можем да коментираме прогнози, обясни ген.-проф. Петров.

56-годишният журналист от БНТ е в реанимацията на ВМА, след като се почувствал зле на връщане от Варна в неделя. По пътя се оплакал от главоболие и се наложило съпругата му Мариана да го смени зад волана. При пристигането им в София той бил още по-зле, с изпотяване и затруднено дишане. Цонев веднага бил закаран във ВМА. 

 Образните изследвания показали, че той е с тежък хеморагичен инсулт. Масивният кръвоизлив в мозъка е вследствие на аневризми, научи "24 часа".

Аневризмата е разширен участък по дължината на кръвоносен съд. На това място съдовата стена постепенно изтънява и се разслоява. Най-често в момент на високо артериално налягане се стига до пръсване (руптура) на аневризмата и се получава обилен кръвоизлив. Ако е мозъчна аневризма - най-често в артериите в основата на мозъка, човек получава хеморагичен инсулт.

Аневризми се образуват и в аортата.

Независимо къде е аневризмата, пръсването й е спешно животозастрашаващо състояние, чието овладяване и лечение е много трудно. 

При Цонев се обмисля мозъчна интервенция, но той първо трябва да бъде стабилизиран, научи "24 часа". Периодично се провеждат образни изследвания и консулти с неврохирурзи.