БСП решава за кандидата за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713238 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Националният съвет на БСП се събра на "Позитано 20", за да реши кой ще е кандидатът на партията за президент. Заседанието, което започва в този час, ще бъде закрито за медиите и се очаква да е много драматично. 

Червеният пленум има 3 други точки преди да стигне до името на кандидата.

Първо ще бъде дадена оценка на мандата на настоящия президент Росен Плевнелиев. След това трябва да се приеме платформа и да се определи предизборната формула, с която червената партия ще участва във вота.

Във вътрешнопартийното допитване 72% от червените активисти се произнесоха за явяване в широка коалиция, като на първо и второ място за желани партньори поставиха партиите от "БСП - лява България" и АБВ.

Едва след тези точки ще се стигне до гласуване на името на самия кандидат. До крайтата битка стигнаха 7 имена, като с най-големи шансове е бившият вечешеф на ВВС ген. Румен Радев, защото само около неговото име левите и АБВ успяха да се обединят.

Останалите, които стигат до последното гласуване, са Илияна Йотова, Ташко Ерменков, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Марио Трайков, Румен Гечев.

Два дни преди пленума омбудстманът Мая Манолова изпрати писмо до структурите, с което се оттегля от битката.

Очаквайте подробности.