Димитър Цонев се бори с последиците от кръвоизлива

https://www.24chasa.bg/novini/article/5716079 www.24chasa.bg

Състоянието на журналиста Димитър Цонев остава тежко, но засега не се влошава и може да се каже, че към момента е със стабилизирани жизнени показатели, научи "24 часа". В реанимацията на ВМА продължава борбата с последиците от тежкия мозъчен кръвоизлив, който Цонев получи на 14 август. 

Изследването на скенер във ВМА установи в неделя, че Цонев е с хеморагичен инсулт. Причината е спукване (руптура) на една от няколко аневризми на кръвоносни съдове в мозъка. Още на следващия ден пациентът премина емболизация - интервенционална терапия, при която спуканата аневризма се "затваря" чрез специални платинени нишки, наречени койлове. Те се въвеждат по съдов път под ангиографски контрол. Целта е да се овладее кръвоизливът.

Към момента няма нови кръвоизливи, предстои пореден преглед на скенер в близките дни.

Борбата с последиците от тежките мозъчни кръвоизливи е труден и дълъг процес, в който във всеки момент се очакват предизвикателства и се реагира, обясниха лекари. Затова и не се правят прогнози. Критичният период е първо до 3-ия ден, на следващия етап - до 21-ия ден. Изключително важна е ролята на опитните анестезиолози в реанимацията на ВМА, които водят терапията.  

Емболизацията във ВМА е дело на екип начело с интервенционалния рентгенолог д-р Мирослав Лилов и е продължила около 6 часа според запознати. Методът бе въведен за първи път у нас във ВМА през 2007 г. съвместно от д-р Лилов и проф. Робърт Юшкат от университетската болница в Познан, Полша, един от топ специалистите по интервенционална терапия на аневризми в Европа.