Слънцето предлагал услуга “частен” наркодилър на баровци (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5723421 www.24chasa.bg
Иван Митов-Слънцето

Иван Митов продавал дрога в заведенията на “Какао бийч”, свидетел е по делата срещу Йоско Костинбродския, Жабата и Джуката

Наркодилърът Иван Митов-Слънцето и още 6-има души от бандата му, които бяха арестувани в петък, продавали дрога в Слънчев бряг и приоритетно в комплекс “Какао бийч”, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов на брифинг с прокурори и шефове на полицията от Бургас.

Хората на Слънцето зареждали още “Вижън”, “Бедрум”, “The One” и други оборотни заведения, научи “24 часа”. Повечето от тях са свързани с друг мъж, който носи прякор Слънцето - Радостин Бързанов. Той е бивш бодигард на Васил Илиев и Христофорос Аманатидис-Таки. Подсъдим е в спецсъда по делото на Бандата на чуковете, където също има обвинение за разпространение на дрога. Дали Иван Слънцето гравитира около Радо Слънцето, от МВР не дават информация. Според източник на “24 часа” обаче няма как групата на арестувания в петък да продава дрога без знанието на босовете, които са собственици на нощните заведения.

Слънцето предлагал  услуга “частен” наркодилър на баровци (ОБЗОР)

Иван Слънцето е от столичния кв. “Надежда”. Вече е осъждан за наркотици и е лежал в затвора.

Иван Слънцето
Иван Слънцето

“Разпитани са 11 свидетели, част от тях са тайни. Един от обвиняемите също е дал обяснения, които подкрепят показанията на свидетелите. Разпространявали са хероин, екстази, марихуана и кокаин в Слънчев бряг и Несебър”, допълни Даниела Попова, ръководител на апелативната спецпрокуратура. Останалите арестувани дилъри от бандата на Слънцето са Методи Зайков, Димитър Тотев, Марио Божидаров, Божидар Станулов, Стойчо Стоев и Петър Димитров, който продавал дрога за боса от 2014 г. Тогава той сам потърсил Слънцето, защото му трябвали пари. Петър обаче пропял пред полицията и разкрил структурата на бандата.

Слънцето предлагал  услуга “частен” наркодилър на баровци (ОБЗОР)

Иван Слънцето не се докосвал до дрогата, а само определял къде, кога, на кого и на каква цена да се продаде, стана ясно на делото за мярката за неотклонение в спецсъда. Дилърите му се хвалели, че са недосегаеми, защото ги пази Иван Слънцето. Цигарата марихуана струвала 20 лв., а хапче екстази с надпис “Барселона” - 9 лв. Амфетамините били в кутийки от упсарин, разказали свидетели.

Спецсъдът остави бандата в ареста късно в понеделник.
Спецсъдът остави бандата в ареста късно в понеделник.

Освен в заведенията от комплекса “Какао бийч” хората на Иван Слънцето зареждали с наркотици клиентите на всички по-големи дискотеки в Слънчев бряг. Любопипитното е, че

Слънцето предлагал  услуга “частен” наркодилър на баровци (ОБЗОР)

“Какао бийч”

има договор с

охранителната

фирма “Аркус

сигурност”

с консултант Димитър Желязков-Очите. Това каза самият той, когато беше призован по дело срещу Златомир Иванов-Баретата в спецсъда, по което той беше оправдан на първа инстанция.

Прокурор Попова потвърди, че групата на Иван Митов е предлагала и “частен наркодилър”, за което разказали и свидетели срещу бандата.

Частният наркодилър е услуга, която все повече набира скорост, разказва запознат пред “24 часа”. Обикновено е изпитан и опитен човек. Контактува лично с богати клиенти, които му имат доверие. Посещава ги лично и им продава стока с най-високо качество. Понякога богаташите изпращали бодигардове или шофьори да вземат стоката, но предварително са знаели кой ще ги снабди.

Бандата, оглавявана от Иван Митов-Слънцето, е най-голямата, която е действала на територията на Слънчев бряг. В курорта работели само през лятото. През зимата се занимавали с разпространение на наркотици в столицата.

Иван Митов-Слънцето е стар играч на наркопазара. Той вече е осъждан за разпространение на дрога през 2012 г.

Свидетел е по делото срещу Йосиф Йосифов-Костинбродския за разпространение на наркотици. Неговата групировка беше разбита в началото на 2010 г. Една от териториите, на които се опитвала да сложи ръка, е точно в кварталите “Надежда”, “Толстой” и “Свобода”, където действал и Слънцето. Арестуваният в петък е давал показания и срещу бандата на братята Виктор и Габриел Боцеви - Жабата и Джуката, които са от неговия район.

Иван Митов-Слънцето е арестуван и на 13 ноември 2009 г. при операция на сектор “Наркотици”. С него в ареста попадат Даниел Георгиев-Данкера, рапърът Еленко Христов-Льони Милиони и още 4-ма дилъри. Тарторът Иван Слънцето е задържан до бл. 19 в кв. “Зона Б 5”. В анцуга му, в апартамента, където живее, и в мерцедеса му имало

марихуана и

амфетамини за

над 35 хил. лв.

Криминалистите открили синтетичната дрога в бидон, който бил скрит под мивката в кухнята му. Иван Слънцето бил от най-оборотните дилъри на средно ниво в кварталите “Надежда”, “Свобода” и “Толстой”. Хората му продавали марихуана пред училищата и около Северния парк. Дилърите звънели на Слънцето и му казвали, че им трябват 200 лв. за дискотека например. Това отговаряло на грамажа, който искат да получат от боса. След това го разпределяли на цигари, в които имало по-малко от грам марихуана.

Иван Слънцето се признава за виновен и е осъден на 1 г. затвор. Същата процедура избира и рапърът Еленко Христов-Льони Милиони, който е негов приближен. Той сам е посочил този факт в биографията си. И двамата излизат на свобода през декември 2010 г. След това Иван Митов става свидетел по 2 мегадела за разпространение на дрога в спецсъда. По данни на полицията подновил старите си занимания през 2014 г. През 2013 г. държавата конфискува джипа му, в който бе открита дрога през 2009 г.

Бияч на
журналист
арестуван в
нива с канабис

На 22 юли криминалистите от Бургас са арестували Мартин Душев-Барбарона от Поморие, съобщиха от МВР. Той и още един са задържани в нива с канабис край с. Каменар. Подготвяли са жътва на реколтата.

Мартин Душев е обвиняем за побоя на журналиста от Поморие Стоян Тончев, който беше зверски пребит с метални пръти на 14 януари т.г. Дни след това е арестуван местният кримигерой Мартин Душев-Барбарона. Освободиха го през април срещу 20 хил. лв. гаранция. Официално се води безработен. Душев твърди, че е натопен за побоя над Тончев и нямал нищо общо с това престъпление. После обаче се оказало, че изкарва пари от разпространение на марихуана. Сега той отново е в ареста.

Митьо Очите още
не е разпитван
за стрелбата

Митьо Очите оцеля след стрелбата от 8 юни, но още не е разпитан от разследващите.

Митьо Очите не е разпитван за стрелбата срещу него заради тежкото му здравословно състояние, съобщи прокурор Даниела Попова.

В петък Желязков беше изписан от болница “Софиямед", където се възстановяваше от стрелбата и се премести в хотел край Поморие.

“Когато съберем достатъчно доказателства, ще има обвинения”, каза още Попова.

“Конфликтите са като войните. За тях има причини, но и конкретен повод”, отговори главният секретар на МВР Георги Костов на въпрос дали още има съмнения, че стрелбата е била за паркомясто, а не за наркомясто. Според него проблемите между групите на Божо Кравата, който се издирва, и на Митьо Очите не са свързани само с наркоразпространение, но и с конкретни бизнес дейности.

“Поредната операция на МВР и прокуратурата в Слънчев бряг е продължение на мерките след стрелбата от 8 юни”, каза Костов. Досега са задържани и обвинени няколко банди с лидери Георги Мечков, Божидар Георгиев-Кравата, Любомир Славов-Мазния, а от вторник и тази на Иван Слънцето.