Боян 15 дни преди инцидента: Свикнал съм с границата между живота и смъртта

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727545 www.24chasa.bg
Боян Петров бе въодушевен от кампанията "Яко е да си еко". СНИМКА: Десислава Кулелиева

15 дни преди зловещия инцидент в Кресненското дефиле Боян Петров даде интервю за в. “24 часа”.

Поводът бе кампанията “Яко е да си еко” на Министерството на околната среда и водите. Извън инициативата най-добрият ни алпинист, който работи като зоолог в Природонаучния музей, говори и за личното си усещане към върховете и за следващите си цели. Тези въпроси останаха извън съвместното интервю на Боян с министър Ивелина Василева, което бе посветено на идеята им за масово изкачване на Мальовица.

Редакцията на “24 часа” пожелава на Боян Петров да се възстанови напълно и да продължава да ни вдъхновява с покорените върхове.

- Г-н Петров, свиква ли се с мисълта да бъдеш постоянно на границата между живота и смъртта?

- Ами приемаш го просто. Не знам как го правя по върховете, явно намирам някакви извънземни сили в себе си. (Смее се). Но сега на Нанга Парбат беше изключително опасно, самият връх бе много неприветлив, направо те потиска. Другите някак си, като ги свикна, започваме да се обичаме и успявам да се шмугна. Докато на Нанга Парбат през цялото време го чувствах враждебен. Това са някакви вътрешни усещания - ти спиш там, всяка сутрин ставаш и го гледаш. Получава се едно взаимодействие. Този специално беше егати зловещината, през цялото време излъчваше враждебност. Аз така ги чувствам върховете - като ми се усмихнат, тогава и аз им се усмихвам и ги изкачвам.

- Как гледате на осемхилядниците - като на трофей или по-скоро изкачването на всеки от тях представлява крачка към изпълнението на голямата цел - “Българин на 14 по 8000 м”?

- Аз гледам на тия чудовища с огромен страх и уважение, защото всичките осемхилядници са големи и трудни да го обхванеш с мисъл. Това не е място, което отиваш и след няколко дни го изкачваш. Ние прекарваме по месец в основата на тия върхове. Така че за мен не става дума за трофей, а за изпълнена цел. За това и гледам по-бързо да станат нещата. Т.е. колкото по-рано станат оставащите изкачвания, толкова по-голям е шансът да издържа психологически на натиска и стреса. Подхождам към всеки връх много премерено, с огромна подготовка, премислям всичко, защото не искам да правя пропуски. Това не е олимпиада, която се повтаря на 4 години. Общо взето, на тия върхове, като отидеш, втори път не ти се иска пак да стъпваш там. Тази среда не е за дълго пребиваване, изтощаваш се от усилията, ако щеш, и само от мисленето.

- Спомням си, че когато изкачихте легендарния К-2, казахте, че нямате никакво желание да покорявате и Еверест. Според новата ви програма обаче ще трябва да минете и оттам...

- Тогава си бях поставил за цел да стъпя само на непокоряваните от българин върхове. Мислих си, че са 4-5 и бързо ще ги приключа. Сега обаче като понапреднах с тази т.нар. “Хималайска корона”, си казах: "Абе, дай по-добре да ги довърша и вече да се знае, че българин е бил на всичките върхове и българският алпинизъм може да си се гордее с това. Всъщност не са много страните, които имат алпинисти с подобно постижение. 36 човека са общо и са представители на двайсетина нации.

- Как планирате да подходите за Еверест - връх, към който очевидно сте предубеден?

- Еверест нито е най-трудният, нито най-опасният връх. Ами как ще подходя, по начина, по който го съм го правил и за останалите - ще подходя много сериозно. Планирам да го катеря от север с аклиматизация от един друг връх, която ще направя преди това. Пак ще ги караме така поред, защото това е най-добрият ход. Отивам и изкачвам лесния връх Чо Ою (висок е 8188 м и се намира на границата между Непал и Тибет, на около 20 км от Еверест - б.а.) и оттам директно се прехвърлям на Еверест да изчакам снижен и като дойде добрата прогноза - газ нагоре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,

Актьорът от трупата на Народния театър Дарин Ангелов се разхожда сънен, разгърден, брадясал и със рошава коса из центъра на София, видя "България Днес". Артистът, който пред време скочи от сцената, за да спаси зрител от първия ред, който си бе глътнал езика, явно не се притеснява за прическата си, която гримьорите от театъра така или иначе ще