Баба Костадинка рисува картини на Шишкин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5730871 www.24chasa.bg
Леля Костадинка отново е на тротоара след цялата шумотевица в нета - от вчера тя показва новите си творби.

Заради хейтъри в нета близките ѝ се отказват от благотворителни кампании в нейна полза

Вземам пейзаж от някоя снимка или от списание. После махам това, което не ми харесва в него или добавям друго. И го прерисувам с маслени бои.”

Така 92-годишната бивша акушерка Костадинка Попова от Варна разкрива творческия си процес.

Леля Костадинка трескаво разпечатва готово платно и казва, че няма време. Сега за нея е жътва, след като фейсбук гръмна от призиви да се помогне на възрастната жена.

Тя признава, че взема пейзажите най-често от картините на прочутия руски художник Шишкин. Но и от неговите творби маха това, което не ѝ харесва, или добавя друго. Примерно езеро или бор.

Ателието на

авторката е в

преддверието на

кухнята във вилата ѝ

в местността Добрева чешма.

Художничката е намерила подходящо място да продава във Варна - на тротоара на пазар “Чаталджа”, където бабите вадят за продан всичко от градината си. От лапад и чесън до кестени и джоджен.

До Костадинка сяда и дъщеря ѝ Румяна Кротева. Тя продава всичко от градината плюс стари книги.

Във фейсбук обаче се появи доста оскърбително описание за мъжа ѝ Петко, бивш моряк от търговския флот. Там се намекваше, че прибирил парите на тъщата си от картините, които вървят по 10 и 40 лв., и че ги изпивал.

“Това са глупости за мъжа ми, той пие по 200 г ракия на седмица най-много”, възмущава се Румяна, докато Петко събира круши за продан по земята.

“Бях медицинска сестра в детска ясла и тогава започнах да рисувам. Нашарих цялото пространство там със зайчета. Това много се хареса на персонала на яслата.

После работих в психиатрията и там даваха работа на пациентите - да рисуват мускалчета за розово масло, плащаха по 2 ст. на бройка”, спомня си леля Костадинка.

После признава за един период от 3 г. през 90-те, когато е взела под наем място на алеята на художниците на Златни пясъци и с успех продавала платната си.

“Чужденците харесваха моите работи, аз рисувах най-вече 4-те годишни времена”, добавя възрастната дама. Тя обаче признава, че никога не е рисувала портрети. Сега излиза да продава на тротоара веднъж в седмицата, когато натрупа творби.

Миналата година чест клиент ѝ е бил българин, който живее в чужбина.

Костадинка е с добро

настроение и дух,

когато говорим за

рисуването, но

изведнъж заплаква

Тя е изгубила надежда, че ще се върне в апартамента си, който е запориран и запечатан заедно с любимите ѝ вещи.

Някога тя и семейството са имали къща, която дават за строеж срещу обезщетение и получават 2 апартамента. Имат и малка книжарничка, която им носи основен доход.

Внукът им купува вила с ипотечен кредит. За жалост, книжарничката фалира. Решават да продадат единия апартамент и с парите да направят оранжерия. Продават го уж на брокер с клиент, но се оказва, че това са измамници, които срещу подписи вземат имота.

Фамилията има кредити и се стига до заем от лихвар, на когото прехвърлят другото си жилище с обещанието да им го върне, когато върнат заема към него.

Заемите на семейството към банки и фирми за бързи кредити растат, водят се дела, но без успех. Синът на Румяна вече не може да плаща ипотеката на вилата, където всички живеят, и тя е обявена за продан от съдебен изпълнител.

Във фейсбук пише, че Даниела, внучката на Костадинка, пък е със сериозно психично заболяване и пие скъпи лекарства, тя има и деца. А внукът имал две малки деца и живее на квартира, а заплатата му е мизерна.

Всички са със запори и общо

парите, които

получават, са към

500 лв. на месец от

инвалидни пенсии

Всички разчитат на картините на баба Костадинка, за да имат хляб, но съвсем скоро ще останат без покрив над главите си.

Възрастната художничка е вдовица от 20 г. - мъжът ѝ Васил някога е работил като шофьор в аварийния отдел на пощите.

“Карахме щастлив семеен живот, само дето много ме ревнуваше, защото бях красива”, спомня си 92-годишната жудожничка. Румяна е единствената им дъщеря.

“Не можем всеки ден да излизаме да продаваме. Колата ни е стара, а спирката на градския транспорт е на километри от нас. Майка ми не може да върви и трябва да я караме с колата, която вечно е счупена”, обяснява дъщерята.

Адвокатката на семейството каза, че е заведено дело за единия апартамент, който е бил заложен за 20 000 евро, защото на семейството не била дадена възможност да си го откупи обратно.

За другия апартамент пък е заведено дело срещу банка, която допуснала фалшиво платежно нареждане, след като Румяна се подписала под празен лист, за което я помолили брокер и купувач, които придобили имота без пари.

Тези хора са много наивни и трябва някой да им помага при такива сделки, добави адвокатката.

Историята на 92-годишната жена трогна хората, след като Валентина Андонова я разказа на страницата си във фейсбук и призова хората да помогнат на възрастната жена.

35 000 души заявяват, че са готови да помогнат с малки суми и организаторката на групата Нина Димитрова от Варна казва на Румяна, че ще възстанови загубените им имоти.

“Сега обаче всичко

свърши, Нина ми

прати есемес, че се

отказва - имало

атака срещу нас

във форумите”, добавя Румяна.

Потърсихме за коментар самата Нина Димитрова. Оказа се, че това е 26-годишна студентка по агрономство във Варненския технически университет. “Съжалих баба Костадинка, защото самата аз имам прабаба на 102 г. Срещнах се обаче с хора, които казаха, че семейство Кротеви са измамници, че са проиграли в казината 3 апартамента и 2 магазина. Затова не искам да се набърквам повече, не знам кой е прав в случая.

Целта беше да се

съберат средства не

само от картините на

баба Костадинка,

но и от дарения”, обясни пред “24 часа” Нина. Тя каза още, че Кротеви нямало как да си открият сметка в банка, защото сметките им били запорирани. За това призовала парите да се пращат по куриерска фирма.

“Получила съм по куриер 50 лв. от жена от Бургас, благодаря. Загубили сме два апартамента и едно магазинче. Това е точното. Делото срещу лихваря бе върнато от Върховния съд на апелативния и ще се гледа на 19 септември.

Делото срещу банката пък тепърва ще бъде заведено. Аз не мога дори карти да играя, камо ли да ходя по казината, същото се отнася и за мъжа ми Петко”, каза Румяна.

Тя твърди, че никой от наследниците ѝ няма психическо заболяване, както пише във фейсбук. Само дъщеря ѝ е с ТЕЛК заради депресивни състояния, но в момента работи.

Внукът пък учи дизайн в училище за изобразително изкуство.

“Не искам вече никакви помощи след тези писаници срещу фамилията ми, искам само името ни да се изчисти”, категорична е дъщерята на баба Костадинка - Румяна.

Така изведнъж от “Осанна” историята на леля Костадинка стигна в социалните мрежи до “Разпни го”.

Вчера семейството отново се стегна, запали старата кола и застана да продава на тротоара. Леля Костадинка бе нарисувала към 10 картини, а зетят Петко бе набрал грозде от градината, за да го пласира.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Австрийски професор направи чудо с мен, вече ходя с токчета Борислав РАДОСЛАВОВ "Вече правя опити да тичам след синовете ми. Играем с тях футбол и федербал. Кракът ми беше счупен и изкривен, претърпях множество операции и живеех във фитнеса заради постоянната рехабилитация. Докато накрая един австрийски професор направи чудо с мен и отново ми

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

ЦСКА-София привлича френски футболист, съобщиха вчера всички спортни информационни агенции, като в първоначалните информации не се съобщаваше името на играча. Единствената информация за него беше, че не е свободен агент и ще бъде закупен от "червените". Футболистът вчера трябваше да мине медицински прегледи и да подпише договора си с ЦСКА-София.