Турция аха да се скара с Куба заради Че Гевара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5739916 www.24chasa.bg

Турция, поела курса на помирение със всичките си съседи, успя да обиди далечна Куба. Конфликтът се е разгорял около Че Гевара, който бе наречен убиец и бандит от председателя на парламента на страната Исмаил Караман. Реакцията на Куба бе рязка, макар и заявлението да не бе отправено срещу нея, пише Взгляд, цитиран от Фокус.

Караман подложи преди време на критика студентите, които носят тениски с образа на латиноамериканския революционер Че Гевара, който според него е „бил убиец, сам убит на 39-годишна възраст“. „Бандит, действащ в Боливия и Куба не може да стои на гърдите на младежта ти.- То няма никаква връзка с нас“, заяви Караман. Според него в историята на Турция има хора с които да се гордее. „Странно е, че целият свят знае Мехмет II Завоевателя, а Турция не го знае“, заяви председателят на парламента.

Депутатът от турската опозиционна Народно-републиканска партия Онурсал Адъгюзел подложи на критика Караман. „Председателят на парламента трябва да помни, че има по-важна работа от това да се занимава с какво се облича младежта“, написа депутатът на своята лична страница в социалната мрежа „Туитър“. Трябва да се напомни, че левите идеи и до днес остават популярни в Турция, а Народно-републиканската партия, която е социалдемократическа по идеология и досега използва червения цвят като свой символ.

Срещу изказването на Караман се обяви и посланика на Куба в Анкара. „Това изказване е неприемливо. Искам да вярвам, че то се дължи на неразбиране на историята на Че Гевара. Той е символ не само на Куба, но и на Латинска Америка. Такива изказвания не отговарят на приятелските отношения между Куба и Турция“, заяви г-н Казалс , отбелязвайки, че дори и „най-злите врагове на Куба не говорят лошо за Че Гевара“.

Прес-службата на турския парламент се опита да смекчи скандала. „В речта си г-н Караман посъветва турската младеж да усвои собствените ни национални ценности, които са залог за бъдещето, разцвета и мира в нашата страната. Като пример за подражаване могат да се вземат хилядите герои от нашата история, а не личности, участвали в социалистическата революция в Куба“, пише в заявлението ѝ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска