И съдебните заседатели на проверка за досиета

https://www.24chasa.bg/novini/article/5743166 www.24chasa.bg
Методи Андреев

Ще ровят за чисто минало без допълнително съгласие

Кметове и съдебни заседатели ще бъдат проверявани за чисто минало, преди да бъдат назначени. Това стана ясно от промените, които депутатите гласуваха на първо четене в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните органи на БНА.

Вносител е депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Така към досега проверяваните лица се добавят и високи позиции в районните администрации - районни кметове и техните заместници, а също и кметските наместници на по-малките села.

Да се проверяват и съдебните заседатели, които правораздават наравно с магистратите по първи инстационни наказателни дела, приеха още депутатите. Гласувано бе да се рови за досиета и при назначаването на шефове на дирекции в някои важни регулаторни органи.

Няма да се изисква допълнително съгласие от проверяваните лица.

Депутатите отхвърлиха предложенията за закриване на комисията по досиета или за превръщането ѝ в Институт на националната памет, както предлагаха от БСП.

Андреев предизвика оживление в пленарната зала с цитати от доклада на Тодор Живков, с който се предлага България да стане 13-а република на бившия СССР, а ДС - подразделение на КГБ. Той изчете и пасажи от досието на бившия разузнавач “Радулов”, в когото малко по-късно се разпозна депутатът от БСП Таско Ерменков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата